Min kära sambos mormor är det som har gett del till det recept som används i detta hushåll till jul och det är helt klockrent enligt mig. Med smak av senap, kryddpeppar och rödlök så är det inte så mycket som kan gå fel rent smakmässigt. I övrigt så glömde jag fota hela processen så du som läser får bara en bild idag.
Recept, julköttbullar enligt sambons mormors recept.
1 kg närproducerad högrev
800 gram närproducerad fläskkarré
2 st ekologiska ägg
3 rågade tsk grovkornig senap
2 st röda lökar
2-4 msk ströbröd
1 skvätt standardmjölk
Salt
Färskmalen svartpeppar
Färskmalen kryddpeppar
Det är så klart en fin balans mellan vad som är för mycket eller för lite kryddning och det är också en individuell sak beroende på om man är smakkänslig eller inte. Jag sätter inga mått på kryddorna utan de tillsätter man själv efter smak.
Köttet putsades fritt från sina hinnor och annat som inte hör hemma i väldoftande julköttbullar samt skars ned i lagom storlek för köttkvarnen.
Blandade köttet väl innan de gick i malen för att slippa röra runt i färsen mer än nödvändigt. Ju mer man knådar och blandar färsen ju mer kompakta och torrare blir bullarna.
Ströbröd och mjölk rördes ihop i en bytta så att det blev i konsistens som gröt. Kryddorna, senap, ägg och färsen tillsattes. Knådade ihop med händerna så lite som möjligt men ändå så att kryddorna blandades in. Luktade lite på smeten för att inse att det faktiskt luktade lite jul.
Hettade upp en panna och klickade i smör. Medelvärme på och när smöret slutat fräsa lades den första testbullen i. När jag steker köttbullar eller pannbiff så tycker jag det skall vara mycket smör... alltså mycket smör. Smöret ger en stekyta med bra kraft, smak och konsistens som uppskattas av de flesta.
Testbullen smakade som en dröm även om lite salt saknades så lite mer av detta grundämne och så en testbulle till.
Sambon var nöjd och lika så jag.
Julköttbullar tycker jag gör sig bäst när de är ganska små så det blir många bullar att rulla på nästan 3 kilo. Ett enkelt sätt är att ta upp lite smet med en sked och med hjälp av skeden rulla en bulle mot handen. Jag bryr mig inte så mycket om ifall de blir perfekt runda utan mer om att rulla dem på så få rörelser som möjligt för att bibehålla saftigheten i dem.
Massor med smör i pannorna sedan var det bara att mata på.
Sjukt goda blev de och det tackar vi de äldre för, de som visste hur maten skulle smaka.
God jul alla och ta det vackert.
Lämna gärna en kommentar nedan.
Skicka en kommentar