Till råga på glädjen satt där ett par flickor i vår nya kökssoffa och vinglade med benen i takt med att den högimporterade ölen skvimplade ned i strupen och tittade på när jag rullade lammfärsbiffar kryddade med vitlök, chili och en klassiska myntan. Potatisen var klyftad och låg i ugnen och samlade på sig en gyllenbrun sommarbränna och i kylen stod en vid det här laget kylskåpskall sås på turkisk yoghurt, fetaost, vitlök och rostad paprika. Att detta skulle bli en trevlig middag var det enligt mig inget direkt tvivel om och förhoppningsvis tyckte de bjudna även så.
![]() |
Lammfärsbiffar |
500 gram lammfärs, närproducerad av bara faan
1 liten gul lök
1/2 färsk röd chili
1 ägg
1 vitlöksklyfta
1 tsk torkad mynta
Salt
Färskmalen svartpeppar
(Ströbröd)
![]() |
Lammfärsbiffar med rödlök och persilja |
Händerna var våta av vatten för att inte smeten skulle fastna när biffarna formades.
Gjutjärnspannan var upphettad och smöret hade slutat fräsa, plattan var liksom jag på en högre medeltemperatur och det var bara att slänga biffarna till smör och värmegudarna.
![]() |
Rostad, mixad paprika |
2-3 dl turkisk yoghurt
2 st röda paprikor
100 gram fetaost
1 klyfta vitlök
Några droppar
Tabasco
Honung
Svartpeppar
Skrek kärnorna ur paprikan och skar upp den i bitar så att de kunde ligga relativt platt. Lade aluminiumfolie i en form och placerade sedan paprikan med skalsidan upp. Ugnen på 225 grader dreglade med sin värme när jag skyfflade in paprikan och den fick stå till skalen började bli vackert svarta. Att rosta en paprika är nästan som att få en helt ny produkt ur den gamla. Paprikan får en helt annan karaktär och smak när den rostas och den passar till så mycket olika mat.
Paprikan fick svalna något och skalen pillades bort innan fruktköttet slängdes med en magisk precision ned i en behållare och mixades slät.
Yoghurten hälldes i en bytta och blandades med paprikan och fetaosten. Vitlök revs ned och jag smakade sedan av den med tabasco, honung och svartpeppar.
Sjukt enkel rätt med fantastiska smaker som jag väljer att ge 8 monstruösa gjutjärnsgrytor av 10 möjliga.
3 Kommentar(er)
Jag dinglar med benen i medhåll -fantastiskt fin middag vart det!
Å det låter helt underbart gott! Nu gillar jag lammfärsbiffar från början men med din beskrivning låter det ännu godare. Vill HA!
Många hälsningar från fröken Dill
@Fröken Dill.
Roligt att "höra". Prova gärna de smakade fantastiskt. Tack för att du läser.
//HBladh
Skicka en kommentar