/*alt='' class='fade' */

Lammfärsbiffar med fetaostsås...

Som en liten kvarlämning i frysen efter besöket från far med fru i mellandagarna låg där ett litet paket lammfärs och glänste med sin glans. Att få lammfärs från "nästgårds" i julklapp är något jag värderar högre än mycket annat och att den kom i sällskap med älg och älgkalvfärs gjorde inte saken sämre.

Till råga på glädjen satt där ett par flickor i vår nya kökssoffa och vinglade med benen i takt med att den högimporterade ölen skvimplade ned i strupen och tittade på när jag rullade lammfärsbiffar kryddade med vitlök, chili och en klassiska myntan. Potatisen var klyftad och låg i ugnen och samlade på sig en gyllenbrun sommarbränna och i kylen stod en vid det här laget kylskåpskall sås på turkisk yoghurt, fetaost, vitlök och rostad paprika. Att detta skulle bli en trevlig middag var det enligt mig inget direkt tvivel om och förhoppningsvis tyckte de bjudna även så.


Lammfärsbiffar
Recept, lammfärsbiffar som jag gjorde dem, 4 pers.
500 gram lammfärs, närproducerad av bara faan
1 liten gul lök
1/2 färsk röd chili
1 ägg
1 vitlöksklyfta
1 tsk torkad mynta
Salt
Färskmalen svartpeppar
(Ströbröd)

Lammfärsbiffar med rödlök och persilja
Med ansiktsuttryck som en sanitär olägenhet stod jag nu och hade knådat ihop smeten till biffarna. Jag har nämnt det tidigare men nämner det igen, överarbeta inte smeten då biffarna blir kompakta och upplevs som torra.
Händerna var våta av vatten för att inte smeten skulle fastna när biffarna formades.
Gjutjärnspannan var upphettad och smöret hade slutat fräsa, plattan var liksom jag på en högre medeltemperatur och det var bara att slänga biffarna till smör och värmegudarna.





Rostad, mixad paprika
 Recept, kallsås på rostad paprika och feta.
2-3 dl turkisk yoghurt
2 st röda paprikor
100 gram fetaost

1 klyfta vitlök
Några droppar
Tabasco
Honung
Svartpeppar

Skrek kärnorna ur paprikan och skar upp den i bitar så att de kunde ligga relativt platt. Lade aluminiumfolie i en form och placerade sedan paprikan med skalsidan upp. Ugnen på 225 grader dreglade med sin värme när jag skyfflade in paprikan och den fick stå till skalen började bli vackert svarta. Att rosta en paprika är nästan som att få en helt ny produkt ur den gamla. Paprikan får en helt annan karaktär och smak när den rostas och den passar till så mycket olika mat. 
Paprikan  fick svalna något och skalen pillades bort innan fruktköttet slängdes med en magisk precision ned i en behållare och mixades slät.
Yoghurten hälldes i en bytta och blandades med paprikan och fetaosten. Vitlök revs ned och jag smakade sedan av den med tabasco, honung och svartpeppar.

Sjukt enkel rätt med fantastiska smaker som jag väljer att ge 8 monstruösa gjutjärnsgrytor av 10 möjliga.

3 Kommentar(er)

Tj 11 januari 2012 kl. 13:15

Jag dinglar med benen i medhåll -fantastiskt fin middag vart det!

Fröken Dill 17 januari 2012 kl. 02:14

Å det låter helt underbart gott! Nu gillar jag lammfärsbiffar från början men med din beskrivning låter det ännu godare. Vill HA!
Många hälsningar från fröken Dill

Bladh 17 januari 2012 kl. 02:21

@Fröken Dill.
Roligt att "höra". Prova gärna de smakade fantastiskt. Tack för att du läser.
//HBladh