I samband med uppletandet av klippet där man gjorde steken så hittade jag även ett recept på potatis gratinerad i ugn med ost och grädde vilket bestämt skulle testas.
Tuggandes på en ungersk Chorizo från Bebas i Stora saluhallen (som nu för övrigt måste stänga då man skall renovera den delen av saluhallen. Det konstiga är att man inte erbjudit dem någon alternativ plats att vara på precis som man gjorde med de andra då man gjorde första etappen av renoveringen. Beba som nu inte har någonstans att ta vägen kommer troligen få slå igen sin lilla men magiska korvhörna och ägna sig åt saker som att jaga hem pensionen varje månad. Albert Andersson som här till mina favoriter i saluhallen hör också till dem som måste ha en "paus" på närmare ett år innan de får nyöppna. Har man tur kanske jag får handla av dem igen om de inte tvingas att slå igen även dem. Det är faan skandal i dessa tider då mer folk än någonsin lägger fokus på bra, ekologisk och närproducerad mat att göra så här, det borde vara tvärt om att man öppnade upp fler saluhallar.)
smakade helt förträffligt och passar perfekt att ta en tugga på när man tillreder en tjock söndagsmiddag.
![]() |
Saluhallsstek |
Steken lades åt sidan och en gul lök skivades upp relativt grovt och hamnade i grytan i samma stekfett som steken just lämnat efter sig med stil och charm. Värmen sänktes till en lägre medeltemperatur och löken fick nu ligga och bryna till sig så att den blev gyllenbrun även den vilket tog ungefär en kvart eller så.
![]() |
Brynd lök |
Recept, grädd och ostgratinerad potatis med bacon.
1-2 stora potatisar per person av fast sort.
1-2 dl riven sveciaost
2-3 dl grädde
1 pkt knaperstekt bacon i bitar
Salt
Färskmalen svartpeppar
![]() |
Ost och gräddgratinerad potatis |
I med dem i oljesmord form med snittytorna uppåt och toppade med mer olja och flingsalt.
Steken som nu hade stått närmare 1,5 timmar i ugnen togs ut och ställdes på spisen och fick gå klart i sin egen eftervärme. Den var troligen mer än klar där den låg i sitt finbad av öl och lök men att låta den stå 30 minuter till gjorde den bara gott och mer mör.
Potatisen skyfflades in i ugnen på 225 grader och fick stå runt 20-30 minuter till de var klara och hade fått en riktigt grann yta.
Ost och grädde blandades i en bunke och stod i givakt redo att hällas över potatisen.
Ut med formen och på med grädd och ostblandningen. Ugnen upp på 275 grader och så in med dem igen i ca 5 minuter eller så till den fått lite mer färg. Den knaperstekta baconen och persiljan ströddes över och den var fulländad.
Sås skall man ha och som vanligt när man gör en stek är 90% av såsen redan klar i form av sky från köttkoket.
Recept, magisk sås med smak av messmör
Skyn från steken, silad
1-2 tsk messmör
2-3 dl vispgrädde
1-2 tsk svartvinbärsgelé
1 msk smör till redning
1 msk vetemjöl till redning
Salt
Vitpeppar
Steken lyftes ur sitt bad och lades i folie för den sista vilan och skyn silades och sattes på spisen för att koka upp något.
Grädden tillsattes och lika så salt. När jag var nöjd med grundsmaken kunde messmöret göra sin del. Messmör har en förmåga att ge en djup sötma eller hur man nu skall beskriva det och det passar så sjukt bra i en gräddig sås till stek. Lite mer av den fruktiga sötman krävs också så en skvätt svartvinbärsgelé satt som en smäck.
Gjorde en redning på smör och mjöl genom att knåda ihop dessa två finfina råvaror till en och sedan lägga ned den i såsen. Det är beskrivit någonstans att det är viktigt att man vispar hela tiden till denna redning är helt löst. Jag har aldrig fått reda på varför vilket retar mig då jag hör till den typen som vill veta varför när man får direktiv.
Smakade av såsen med salt och peppar och milt uttryckt var detta ta mig faan den bästa såsen som tillretts av mig sedan denna blogg startades.
Den här söndagsmiddagen blev helt klart en av de mest lyckade middagarna jag gjort. Simon med sin inspiration skall så klart också ha sin beskärda del av beröm. Sambon med sitt mätta jag tyckte minsann att det var dags för den första 10an här så då är det nog så.
Serverade med svartvinbärsgelé och lite färsk persilja för att lätta upp stämningen lite.
Den här anrättningen ger jag 10 monstruösa gjutjärnsgrytor av 10 möjliga.
Lämna gärna en kommentar nedan.
Skicka en kommentar