/*alt='' class='fade' */

Glögg 2012...

Med smak av mörkt öl, chili, vanilj och fikon.
Förra året var det liknande kryddning men då var basen svagdricka istället för öl samt att man kunde hitta en hel del smak av blåbär.

Årets recept av chili/vaniljglögg
5 liter mörk folköl. (Jag använde 3 liter Falcon Byerskt och 2 liter Kilkenny)
2 kg strösocker
6 stora potatisar
7-8 torkade fikon
1 apelsin
500 g russin
1 liten kanelstång
6-7 riktigt grov ingefära
1/2 kg muscovadosocker för den fagra mustens skull
15 gram Kryddnejlika
15 gram kardemummakärnor
1 vaniljstång
2 färska chilifrukter, relativt heta
3 bitar pomeransskal
50 g brödjäst

Potatisen skars i klassiska skivor, de förbannat torra fikonen delades på 4, ingefäran skalades och skivades, ögat torkades fritt från ingefäraskvätt, aplesinen skalades och skivades och chilifrukterna kärnades ur samt skivades.
Allt lades i en plasthink ärligt småstulen från jobbet men köpt skurhink på 10 liter fungerar lika bra.
Strö och muscovadosocker tillsattes innan jästen löstes upp i lite av ölen och tillsattes till den stulna hinken även den.
Nio ölburkar öppnades och hälldes brutalt över i hinken.
Den stora träskeden togs fram och allt blandades väl till sockret löst sig. Locket sattes till rätta och några små hål gjordes så att bryggden kunde jäsa. Har man inget lock kan plastfolie användas.

God jul!

Sökord:
Glögg, dunderglögg, dunder, glöggkryddor, vinglögg, göra egen glögg

8 Kommentar(er)

Mårtenssons kök 1 november 2012 kl. 13:16

Den där glöggen på svagdricka har vi skullat göra de senaste tre åren men vi har baske oss aldrig lyckats hitta svagdricka när det varit dags. Nu har vi beställt hem så den kommer på tisdag så i år ska det äntligen bli av. Fast nu blir vi ju sugna på att göra denna varianten istället... fast vi får väl lägga den i vila till nästa jul:)

Popnea 4 november 2012 kl. 18:32

Oj vad fint, den har ska jag gora! Muscovadosocker later avancera, kan man byta ut det mot farinsocker i detta recept ma tro? Och, kan man ha torrjast istallet for farsk jast?
Hur lange ska man lata det jasa?

En Salig Soppa 4 november 2012 kl. 22:12

@Popnea; du kan säkert byta ut muscovado (som egentligen inte är mer avancerat än brunfarin) mot brunfarin, dock är smaken "mörkare" på farin än muscovado. Muscovado hittar du i samma hylla som aööt annat socker. Observera att jag inte har smakat denna version av glögg ännu.
Gällande jästen är jag osäker, har bara provat med vanlig jäst. Du borde dock kunna använda samma jäst som används till vinjäsning.
Lycka till!

En Salig Soppa 4 november 2012 kl. 22:13

Det skall jäsa minst 3 veckor, gärna sex.

Anonymous 5 december 2012 kl. 14:21

Låter riktigt fint. Däremot tror jag att det kan bli ännu bättre om du använder turbojäst (den jäser renare och klarar av högre alkoholstyrka, ca 18%) plus att strösockret med fördel kan bytas ut mot bryggerisocker, som även det jäser renare än vanligt strösocker.
Klarnar du brygden när det är färdigjäst?

En Salig Soppa 6 december 2012 kl. 00:59

@Anonym;
Kan ju vara värt att prova dessa mer anpassade bryggeriråvarorna, dock är det av vikt för mig att det är så naturliga produkter som möjligt då detta är lite av bloggens inriktning.
Glöggen som jag gör den nu blir lite grumlig helt klart men inget som jag tycker stör.
Tack för att du läser.

Petter 7 december 2012 kl. 10:56

Hej och tack för ett fint recept. Jag har nu haft min blandning jäsande i drygt två veckor. Nu när jag skulle kolla alkoholvärdet i glöggen så ser jag små prickar i glöggen efter att jag silat bort det stora. Vad är detta för prickar? Tack för ett fint recept!

En Salig Soppa 8 december 2012 kl. 01:01

@Petter;
Vad kul att du provat receptet. Vad gäller prickar är det svårt att säga vad det kan vara men jag utgår ifrån att du använt dig av de kryddor som står i ingredienslistan och då kan det så klart vara delar av dem som visar sig som "prickar"
I övrigt verkar det lite väl tidigt att sila av den redan efter 2 veckor, den bör nog stå minst 3 veckor, gärna 5-6.
Intressant att veta vilken alkoholhalt du uppnådde?
Tack för att du läser.