/*alt='' class='fade' */

BBQ-sås på rödvin och riktig rök...

Det finns något som kallas "Smoking gun" som bokstavligen kallröker dina råvaror i liten skala hemma i köket. Du kan se den här. Personligen har jag några få problem med att dels betala 1200 sek för den samt att jag älskar utmaningen att bygga saker själv. Det är väl lite därför denna bloggen finns också, för att bevisa hur enkelt det är att skapa matprodukter själv.

Efter att ha sett en del klipp där man använder en "Smoking gun" så insåg jag jag ganska snabbt att principen är lika enkel som en dammsugare eller hårfön, dvs i ena änden sugs luft in och i den andra trycks den ut. Med hjärnan på högvarv och en lång stund på Jula hade jag snart ett vad jag trodde skulle bli ett fungerande koncept för under 200 kr. En resehårfön, ett par trattar, en slang och några VVS-kopplingar skulle nog kunna bli en riktigt bra rökpistol.
För att göra en lång historia lite kortare och mer angelägen så plockade jag helt abrupt isär fönen och plockade bort all elektronik då jag inte ville att den skulle skrika på 220V. Motorn som sitter i fönen fungerar på 9V om man direktkopplar den vilket passade mig utmärkt.
Alltså, hölje, motor och fläktpropeller fick stanna kvar medan jag monterade ihop den igen. Tätning med det helt oslagbara materialet eltejp gjordes runt om i alla skarvar innan jag sedan pressade en tratt över luftinsuget och en över utblåset. På den bakre delen monterades VVS-kopplingarna lite likt en pipa där rökspånet skulle placeras. På den främre tratten monterades en slang som skulle leda röken till råvarorna.

Resultatet blev skrämmande bra även om själva "pistolen" inte är något vidare snygg men det finns tankar om att bygga en mer kvalitativ, mest bara för att utmana mig själv.

Såsen som jag gjorde den.
1 gul lök
1 morot
4 soltorkade tomater
1 msk tomatpuré
2 klyftor vitlök
1 tsk anchochili-flingor
2,5 dl röt vin (Tommasi)
3 tsk muscovadosocker
1/2 tsk salt
Mesquiteflis till rökning

Lök, morot, tomater, tomatpuré, vitlök och chiliflingor slängdes i det nu gyllenbruna smöret jag tidigare hade slängt i den varma kastrullen. Det hela fick bryna en stund till det tagit lite färg. Vinet med sin fantastiska färg tillsattes och den blivande såsen sattes för att sjuda till hälften av vätskan var kvar.
Den kortare koman som just drabbade mitt mentala jag avslutades abrupt av en ovidkommande tanke om absolut allt och inget.
Vinet hade reducerat och den fasta materian silades bort och kvar fanns endast massa smak i form av vätska.
Socker och salt tillsattes och såsen fick sjuda en stund till konsistensen var lite likt sirap.

Den lilla kastrullen med sitt dyrbara innehåll täcktes med plastfolie och slangen från den så kallade rökpistolen pressades ned till såsen. Pipan med Mesquiteflis antändes och batteriet kopplades på. Motorn sjöng igång och röken började bolma.
Fem minuter passerade revy innan rökpistolen kopplades bort och plasten togs av. Såsen rördes om och smakades av, Eureka!




En klockren kombination av vinsyra, sötma och rök var det det som nådde min gom och leendet lät sig inte vänta. Den här så kallade rökpistolen kommer helt klart att användas flitigt till många olika saker.
Skönt att få vara lite kreativ mellan allt jobbande.

1 Kommentar(er)