/*alt='' class='fade' */

Rimmad bog, rotfrukter och pepparrotscreme, toppad med honungsstekt brysselkål...

Invobblandes på ögonlocken endast iförd grytvante och ett glas vin gjorde jag köket entré denna dag. På spisen stod den rimmade bogen och puttrade i sitt spad och lugn samt i kylen kunde man ana den fruktade men ack så goda pepparrotscremen som hade sina kusiner äpple och dill medblandat. Rotfrukterna låg på bänken och inväntade skybad och i det andra rummet intill satt den magra och hungriga familjen som skulle stoppa sina säckar fulla av denna husmansorgie.

Utanför kunde man i vanlig ordning se det fenomenala höstvädret som kämpade sig hela vägen in genom fönstret tillsammans med barnens skrikande lekar. Korta funderingar gjordes och jag undrade om det är samma barn som det alltid har varit som avger dessa läten i form av rent skrik.
Doften från grytan med den puttrande bogen berusade och kanske skulle jag ägna dagens middag lite mer tid än att lägga den på vad som hände utanför fönstret!?

Pepparrotscremen som behöver lite tid att sätta smakerna påbörjades med dov hets från mig själv.
Recept, pepparrotscreme som jag gjorde den.
2-4 msk finriven pepparrot (beroende på hur stark den är)
2 äpplen, gärna Aroma
1 vippa färsk dill
2 dl creme fraiche
1/2 tjock skiva chévre
Salt
Färskmalen svartpeppar

Pepparrot och äpple revs på din fina-fina sidan av rivjärnet. Rivet fick en sammanpressning mellan mina händer lite lätt för att bli av med en del av vätskan. Dillen med sin magiska arom finhackades och gjordes klar för inblandning.
Creme fraiche och Chévre blandades samman innan pepparrot, äpple och dill tillsattes. Avsmakning med salt och peppar utgjorde den sista fasen innan det hela ställdes i kylen att dra medan resten av maten blev klar.

Recept, kokt rimmad bog med rotfrukter som jag gjorde den. 4 pers
1 kg rimmad bog av hög kvalitet.
3-4 morötter
2 palsternackor
12 potatisar
2 gula lökar
2 lagerblad
Salt
Smör

Den ytterst fina bogen med all sin glans lades i en gryta. Vatten direkt från den kommunala kranen tillsattes till det täckte. Löken skiljdes från sitt skal och skars ned i mindre bitar, lika samma gjordes med två av morötterna. Lök, morot och lagerblad tillsattes till grytan och locket med sitt stålöra lades på. Bogkoket fick nu stå för sjudning i närmare 45 minuter eller till köttet var helt klart.

Potatis, palsternacka och resten av morötterna skalades och skars i mindre bitar. En helt annan gryta än den tidigare omtalade plockades fram och sky från bogkoket hälldes över i denna. En rejäl klick smör tillsattes till skyn och när jag trodde att jag skämdes som mest tillsatte jag ytterligare lite till. Smakade av skyn med lite salt innan jag tillsatte potatisen som sedan fick koka till den var halvklar.
Morötter och palsternacka tillsattes till potatisen och det hela fick koka klart i en symbios av rotfrukter och doft.

Som ett sista och färgglatt tillbehör till denna husman koktes ett gäng Brysselkål några minuter i saltat vatten innan dessa sedan lades i en stekpanna med smör och honung för sin sista rundsmörjning.

Denna rätt kan man med enkelhet kvala in bland de svenska klassikerna även om man kanske brukar ha rotmos till detta kött. Att servera med kokta rotfrukter, brysselkål och pepparrotscremen var helt perfekt enligt mig.
7 monstruösa gjutjärnsgrytor av 10 möjliga tilldelas denna rätt. Köttet som fått både rimmning och kokning kan knappast bli bättre och tillsammans med de honungsstekta brysselkålen är man sedan hemma.


1 Kommentar(er)

Kim 14 oktober 2012 kl. 08:57

Rimmat kött är ju bara för gott! Har aldrig gjort det själv dock, tack för uppslaget!