Kikärtsbiffar...
Etiketter:
Egentillverkning /
Ekologiskt /
Sallad /
Vegetariskt
Tankarna florerade direkt kring de redan omnämna ärtorna, lök och spiskummin. På något sätt kändes det som att det inte kunde misslyckas. Efter att ha gjort en smet på kikärtor, riven lök och lite färska gröna ärtor och kryddor så var det dags för en provstekning. Denna visade ganska snabbt att biffen löstes upp av fettet så det var bara att gå tillbaka till ritbordet. I med lite Maizena för att se om det gjorde stekningen bättre, och visst blev det så men det var inte perfekt. Åter tillbaka till ritbordet och klia skalp. Panering kanske? Absolut! Panerade dem i lite skorpmjöl och stekte sedan på den riktigt hett i rikligt med olja så att ytan blev friterad. Det var så man skulle göra alltså.
Det är sådant här som kan driva mig vansinniga steg framåt inom gastronomin, alltså att få experimentera och skapa, det passar mig helt perfekt.
Med ovan i baktanken så tänkte jag överraska hemma med en vegetarisk middag, dock äter vi "ögonmat" här hemma så ägg och mejeriprodukter var inget hinder denna gång.
Recept, kikärtsbiffar som jag gjorde dem, 4-5 pers.
3 pkt ekologiska kikärtor
1/2 - 1 gul lök
2 klyftor vitlök
1 ägg
Paprikapulver
Spiskummin
Salt
Färskmalen svartpeppar
Ströbröd till panering
Ärtor, ägg, lök och vitlök förbereddes och kläddes av innan de kördes några varv i mixern för att bilda den smet jag ville ha. Det kan vara lite knivigt att få smeten att blandas ordentligt eftersom den blir ganska kletig. Alternativet är att man tar en "mosstomp" som du använder när du gör mos och krossa samman allt men då måste nog löken rivas.
I med kryddor lite åt gången och smaka av mellan varven. Spiskummin och vitlök i symbios måste höra till massan av toppblandningar när det kommer till kryddor, attans vad gott det är!
När smaksättningen var där jag ville ha den så var det bara att forma biffar av smeten och sedan vända dem försiktigt i ströbrödet. Man få vara lite försiktig då dessa biffar inte riktigt kan mäta sig med köttbiff i hållfasthetsläran.
En nonstick-panna hettades upp och rikligt med rapsolja fylldes på. Då denna olja var riktigt varm lades biffarna och och fick en friterad yta. Stekte dem till de var gyllenbruna på båda sidorna och slängde dem sedan i ugnen på 50 grader till resten av biffarna var klara.
En sallad på paprika, rödlök, babyspenat, fänkål och gurka som hade draperats i olja, sherryvinäger, lite salt, peppar och oregano serverades till. Har du inte provat oregano i salladen tidigare så är det nog dags nu för det är verkligen en höjdare.
Tyvärr glömde jag köpa crème fraiche eller matyoghurt att göra någon kall och god sås på men det gick faktiskt bra ändå.
Smakerna som utvecklas i dessa biffar ihop med vitlöken och spiskumminen får dessa biffar att hamna på 7 monstruösa gjutjärnsgrytor av 10 möjliga av mig. Jag är personligen inte riktigt vän med konsistensen ännu men det är nog något som jag kan lära mig.
Som ett litet avslut på det hela måste jag rekommendera en liten och tokmysig butik som jag jag tidigare inte har träffat på trots att jag burkar ha koll. La Maison Francaise heter den och ligger på Södra Larmgatan 18 i Göteborg. Det första som slår emot mig när jag kliver in i denna lilla källarlokal är "oj! här luktar det underligt". Det visar sig ganska snabbt att det är de magiska ostarna som ligger uppradade i disken som hjälper till med denna aromatiska doft. Här är näst intill allt i fransk lantstil och hyllorna är fulla av helt fantastiska flaskor och burkar med allt från marmelader till ankfett. Det finns även en liten hörna med husgeråd där rejäla franska gjutjärnsgrytor står och stoltserar med sin glans. Är du ute efter smaker, en upplevelse eller kanske en rejäl gryta tycker jag du skall styra stegen ned i denna lite hemliga affär och uppleva...Tänk att vi har sådana här mysiga affärer så nära. La Maison Francaise finns även på Facebook, bara att söka fram.
3 Kommentar(er)
Just ja, du är ju igång med nya jobbet nu! Verkar som att det går galant, med veganutmaning och allt. Impad av ditt tålamod att prova dig fram. Dina hemmabiffar ser jättegoda ut.
Butiken låter som något i min smak, helt klart. Undras när man kan tänkas ha vägarna förbi Götet nästa gång bara...
@Lotta; Japp, i full gång och det är utmanande varje dag samtidigt som man kommer därifrån med någon ny lärdom varje gång. Blir väl inte bättre än så för en matnörd :)
Tycker definitivt du skall besöka den lilla butiken om du har vägarna om Göteborg..
Härlig butik!
Skicka en kommentar