Fiskburgare...
Etiketter:
Egentillverkning /
Fisk /
Sås
Fiskhandlaren fick en påhälsning efter jobbet och 1 kg Sej inhandlades. Sej gillar jag tack vare "köttigheten" och att smaken är så där lagom fiskig om man jämför med andra arter. Priset är ju så klart också fördelaktigt.
-1070 blir det då, sa den lille fiskgubben bakom disken varpå jag förmodligen såg ut som ett fån från någon onämnd institution. Det tog ett tag att koppla att det inte var 1070 kr han ville ha utan att det var 1070 gram fisk han hade kastat upp på vågen. Ibland är liksom tankarna på annat håll och denna gång var den på laxen i disken som verkade gå lite trögt ren försäljningsmässigt. Nyligen har det varit en dokumentär på SVT som beskriver hur de norska laxodlingarna släpper ut 12 gånger mer antibiotika än den svenska sjukvården rakt ut i havet. Allt liv runt om "odlingskassarna" i havet är tydligen helt dött och laxen innehåller alltså sjuka mängder antibiotika för att inte laxen skall bli sjuk när den trängs på trånga ytor. Att tillsätta antibiotika för att slippa sjukdomar är för mig helt hål i huvudet då grundorsaken är för många fiskar på liten yta. Skall man odla kanske man kan göra det på ett bra sätt eller? Numer kommer jag endast äta vild lax om man nu kan få tag på sådan för utom att fiska den själv, jävla matindustri!
Fiskgubben fick sina pengar för sina 1070 gram fisk och jag struttade lycklig som ett litet barn bort mot hållplatsen och spårvagnen som skulle ta mig hem.
Recept, fiskburgare 4-5 personer
1kg sej
1 dl vispgrädde
En skvätt vitt vin
1 ägg
Salt
Vitpeppar
![]() |
| Byxad fisk |
Recept, fiskburgardressing
3 dl Matyoghurt
1-2 msk Ishavsrom
3-5 Inlagda saltgurkor av mindre modell (ca 3 cm)
10-15 Syltlökar
1-2 korkar ättika
Socker
Dill
Återigen eftersom att alla är individer och tycker om olika saker så är måtten ungefärliga och provar du denna sås så smaka dig fram till den version som passar dig bäst, jag gjorde så här.
Gurka, dill och syltlök finhackades och yoghurten hälldes i en skål. Alla ingredienser förutom ättika och socker tillsattes och blandades väl. Vad som kan vara en bra sak att komma ihåg är att smakerna sätter sig efter stund så ta det lugnt. Ättika och socker tillsattes lite i taget med en järv avsmakning mellan varven så att resultatet gjorde mig nöjd istället för missnöjd. Denna fick nu stå och vila en stund medan burgarna stektes.
För att dryga ut det hela lite så gjorde jag en sallad på blandade bönor, jag brukar köpa just ekologiska blandade bönor i vätska på tetra som jag tycker fungerar bra. Dessa fick rinna av i en sil och sköljdes sedan under kallt vatten medan jag själv passade på att skrika ur mig dagens frustration över allt och inget.
En halv röd lök skivades tunt, 2 klyftor vitlök krossades med knivbladet och finhackades samt att en bit fetaost bröts ned i bitar. Allt blandades i en liten pipinett skål och några droppar olivolja ringlades över. För att ytterligare smaksätta så ringlades även en skvätt flädervinäger över som har stått och mognat sedan sommaren. (fläderblommor som legat i vitvinsvinäger, perfekt till sommarsalladen)
Denna finfina nästan somriga rätt serverades med ett grovt lantbröd som grillades något och lite färskskuren sallad. Ett klockrent alternativ som måste vara ett perfekt sätt att få i barnen lite fisk om de inte skulle gilla detta, men då kanske med hamburgerbröd och vanlig sallad kanske?
Skönt att få lite omväxling i matvardagen och det är lika enkelt som att pilla i näsan.
Den här rätten väljer jag att tilldela 7 monstruösa gjutjärnsgrytor av 10 möjliga.
/*alt='' class='fade' */







Lämna gärna en kommentar nedan.
Skicka en kommentar