/*alt='' class='fade' */

Grön ärtsoppa...

Lite freestylesurfning på nätet gjorde att jag hamnade på Landelys kök blogg och där var det fagara färger som skrek mot när jag såg den gröna soppan. Grön ärtsoppa var det som stod på menyn och jag kunde inte låta bli att tycka att det verkade spännande. Tyckte det stod något om att det fanns ett "originalrecept" med torsk och genast såg jag framför mig hur en soppa serverades med en stekt fiskfilé som låg lite på kanten av tallriken. Mitt resultat blev inte riktigt som jag såg framför mig men nästan i allafall. Ärtor är kanske som bekant ganska söta så något salt till detta skulle det vara enligt mig. Salt och sött är väl nästan alltid en bra kombo.


Jag stod som vanligt och granskade fisken över disken inne på Hönö fisk och snackade drabbel någon sekund innan jag lade in stöten i form av en liten minimal beställning av 2 hela koljor. Anledningen till att jag valde hel fisk var för att jag dels ville ha fiskskroven så att jag kunde koka fond på dem vid tillfälle och dels för att jag behöver verkligen träna på att filéa fisk.

Fyra evigheter, en god portion frustration och ett snitt i ena långfingrets topp senare hade jag lyckats få ut 4 jäkligt små och dåliga filér av denna havsskönhet. Det fanns gott om kött kvar på skrovet som borde följt med filén och jag kommer så klart att skylla allt på att jag inte hade korrekt kniv till denna delikata situation. Jag har sagt det innan och jag säger det igen, mattillredningen är till stor del en materialsport och nu måste jag skaffa mig en riktig filékniv.

Recept, grön ärtsoppa (originalrecept Landelys kök), 4 pers.
500-600 gram ekologiska frysta ärtor
1-2 dl ekologisk creme fraiche
1-2 dl vitt vin
1/2 röd chili
1-2 klyftor vitlök
Salt
Färskmalen vitpeppar


Ärtorna slängdes ovarsamt i grytan och vatten tillsattes till det precis täckte. Plattans digitala pip smutsade ned den annars så analoga köksatmosfären och plattan stod på max. Chilin och vitlöken hackades något och tillsattes tillsammans med en skvätt salt och lite peppar. Detta fick nu koka upp och sedan sjuda i ca 10 minuter. Radion i min telefon hade för länge sedan tystnat och kvar fanns bara ett statiskt brus som nu fick agera bakgrundsmusik då sjösättningen av vin och creme fraiche skulle göras. Detta gjordes i omgångar med noga avsmakning mellan gångerna innan jag var nöjd med resultatet. Ytterligare några minuter passerade revy och den blivande soppan fick sjuda vidare.
Återigen skulle den smått magiska köksatmosfären smutsas ned med oväsen och denna gång i form av stavmixern som ovårdat trycktes ned i grytan och omformade all fast materia till den önskade soppan. Smakade av en sista gång och tillsatte lite mer salt och sedan ställdes den på plattan igen på medeltemperatur för att reducera ned något och inta den önskade konsistensen.

Fisken som hade legat vid sidan om ett tag vändes nu i en blandning av vetemjöl, salt och vitpeppar. Stekpannan stod redan på värmen och smöret hade precis avslutat sin fräsande sång. Det som skulle likna filéer lades nu i pannan på hög värme och frästes endast ca 30 sekunder på varje sida eftersom att de var så tunna och eftersom att de skulle läggas i varm soppa sedan så om de inte var klara skulle de bli det i eftervärmen.
För att tillsätta den sälta jag nämnde i början så hade jag inhandlat bacon i små bitar som jag hade knaperstekt på medelvärme. Utöver detta så rostade jag även lite blandade nötter samt att det där överblivna vitlökssmöret från någon galant middag som låg i frysen fick agera till vitlöksbröd som gratinerades lite då där lagom svenskt i ugnen.

Kombinationen av salt från bacon och nötter ihop med sötman från ärtorna i soppan blev lite som en gastronomisk idyll. Den här rätten tilldelas 8 monstruösa gjutjärnsgrytor av 10 möjliga.

2 Kommentar(er)

mrsH 18 mars 2012 kl. 09:54

Älskar soppor, den här såg fin ut, måste testas!

Bladh 18 mars 2012 kl. 12:05

@mrsH; Det var väldigt gott. Funderar på om inte några droppar tryffelolja precis innan servering kommer sätta den lilla pricken över det berömda :)