Kolbullar...
Etiketter:
Egentillverkning /
Fläsk
Rakt ut i skogen bland kottar och annat träigt, frisk luft och fager sol gick vi och kom fram till ett välanvänt vindskydd. Här hade bror tänt upp brasan som skulle användas till Muurikkan som enkelt kan beskrivas som en lite skålad stekpanna på ben som placeras direkt över elden. Denna skönhet skulle kunna användas till att tillreda vilket som egentligen men då vi ville hålla liv i något som måste vara det absolut mest primitiva så gjorde vi kolbullar. Det verkar finnas många utsagor om varifrån kolbullen härstammar men mest troligt är nog att det var vanliga skogsarbetare, kolminsarbetare eller liknande som kommit på rätten. Rökt fläsk, vatten och mjöl innehåller denna rätt och är helt underbart gott vid rätt tillfälle och atmosfär.
Det kan beskrivas lite som en tjock pannkaka med fläsk i och man börjar med att steka på fläskbitar till fettet börjar släppa, sedan häller man på blandningen av vatten och mjöl (5 dl vatten och 6-7 dl mjöl) så att den lagom täcker fläskbitarna. Då det stelnat något så vänder man "pannkakan" och steker andra sidan också.
![]() |
| Snyggare än så här blir det inte i skogen. |
Kanske inte ett recept eller inlägg som det brukar vara men ville ändå dela med mig av härligheterna.
I kombination med väder, friskluft, vårkänslor, familj och öppen eld får kolbullar hela 10 monstruösa gjutjärnsgrytor av 10 möjliga.
/*alt='' class='fade' */






1 Kommentar(er)
Yta är inte allt, snyggt eller inte - det låter ljuvligt gott. Speciellt när det är kryddat med friska luften och skogen!
Muurikka ska jag skaffa till landet och absolut testa dina kolbullar.
Skicka en kommentar