Pizza och pizzasallad...
Etiketter:
Egentillverkning /
Pizza /
Sås
Efter en datoriserad dag på kontoret i torr konditionerad miljö ville jag bara hem och lägga mig men att lägga sig utan att ha något i magen fungerar inte heller. Något enkelt behövde infinna sig på menyn och efter några korta betänketider kom jag fram till den ofrånkomliga hemmagjorda pizzan.
Handlade de råvaror jag behövde och tog mig sakteligen mot spårvagnen som skulle ta mig hemåt. Snön stirrade mig i ansiktet och passade på att skicka kyliga hälsningar till ryggmärgen.
Väl hemma gick ljudanläggningen igång med Meshuggahs Obzen då jag kände att jag behövde avreagera mig på något. Trötthet, förkylning och spårvagn med imbecilla människor på rad som gör allt i sin makt för att bete sig så högljutt och trångt som möjlig gjorde att jag var lätt irriterad när jag kom hem. Lägg på lite hunger på detta så är irritationen sedan fullgjord.
Höjde volymen något, tog in riffen och satte igång degen...
Recept pizzadeg, 4 stora tunna pizzor
3 dl ljummet vatten
3 msk olja
50 gram jäst
8 dl vetemjöl
2 tsk salt
Tog sats från hallen och blandade ihop vatten, olja och salt innan jag smulade ned jästen och löste upp denna. Mjölet tillsattes lite i taget medan jag hela tiden rörde om. Snart var det en deg som gick att knåda ordentligt med händerna och denna knådades till den inte längre kladdade fast.
Ställde degen för att jäsa i 40 minuter i bunken under en handduk och passade på att koka tomatsåsen.
Recept tomatsås.
1 burk ekologiska hela tomater.
Oregano
Ancho chilipulver
Salt
Muscovadosocker
Tomaterna gjordes fria från kvisten som satt kvar och hackades sedan grovt. Slängde allt i en liten kastrull och lät koka upp något innan jag smakade av med kryddorna och sockret till jag var nöjd och lät såsen sedan stå och småsjuda till den hade reducerat ned så den började bli lite fast.
En bit fläskfilé hade fått ligga i frysen någon timme och denna togs nu fram och skivades i 2-3 mm tunna skivor. Det är riktigt smidigt att skiva kött tunt om det är lite fruset. Fläskfilé som är tunt skivat blir klart i ugnen bara på några minuter.
Degen hade jäst klart och denna portionerades upp i fyra delar. Hostade hårt i mjölpåsen så att ett lager mjöl lades på bänken och sedan var det bara att sätta igång och skapa pizzaliknande botten. Eftersom man inte besitter en talang som pizzabagare användes här kavel i viss mån.
Det var enkelhetens dag så inte jättemycket ingredienser på pizzan. Jag hade tomatsås, skinka (rökt bog från slaktarn), finskivad rödlök, fläskfilé, champinjoner och prästost samt lite oregano på maffiaplättan innan jag ställde den i ugnen på 250 grader i 7-10 minuter.
Ingen pizza utan en god pizzasallad.
Recept på riktigt god pizzasallad.
1 litet huvud ekologisk vitkål
1 msk vatten
1-2 msk ättika
Lite oregano
Lite salt
Färskmalen svartpeppar
Vitkålen gick en omgång mot rivjärnet. Förloraren lades i en bunke och alla ingredienser tillsattes lite i taget till jag var nöjd med smaken. Om man känner att det inte riktigt smakar som hos den lokala pizzerian är det troligt att du snålat med ättikan.
Enkelheten, godheten och snabbheten i denna rätt ger den 8 monstruösa gjutjärnsgrytor av 10 möjliga.
/*alt='' class='fade' */







3 Kommentar(er)
Mat för en kung - och det svängde du ihop trots förkylning och elände. Imponerande. Att du bara orkar. Samma elände som jag precis börjar komma ur. Det är döden för matlagarlustan. Att du dessutom fixar det smått irriterad och hungrig, here's to ya.
Tar till mig tipset att ha tunnskivad fläskfilé på pizzan! Och så är jag ett steg närmare att nästa gång göra egen pizzadeg som jag brukar fuska med...
@Lotta; Jag tror att det kanske är så att jag får lite energi av att pilla i köket :)
En pizza sallad om dagen gör vilken människa som helst glad
Skicka en kommentar