Ugnsgratinerad fläskfilé...
Etiketter:
Egentillverkning /
Fläsk /
Ris /
Sås
Idag, denna molniga och härliga dag med skrikande illbattingar på gården och jobbiga grannar är allt på topp. Åkommor, filtar och grå programtablåer har jag lagt bakom mig och jag har äntligen fått ställa mig och tillreda lite mat. Visst, kroppen var matt som en urvriden disktrasa men det fanns en drivkraft i matglädjen som höll mig uppe.
Någonstans i min relativt skeva hjärnbalk kunde jag erinra mig om att jag hade gjort en jäkligt god fläskfilé som gratinerades i ugnen med en sås på soltorkade tomater och massa annat gött.
Kökslådorna stod på trekvart, håret på ända och mitt inre var i upplösningstillstånd innan jag hade hittat receptet på denna enkla och fantastiskt goda rätt.
Med tanke på väder och kroppsligt tillstånd tog jag bussen till affären för att inhandla det jag behövde. Chauffören som såg allmänt butter ut när jag klev på och rykte till som om han inte sett folk på flera år när jag högljutt och glatt hejade på honom. - Hej, sa han tyst, stängde dörrarna och trampade på gasen. Precis som vanligt på västtrafiks bussar så verkar det inte direkt finnas något dragläge så det är full gas som gäller direkt. Alla i bussen skumpade omkring likt torrjuckande hundar i sina säten där de satt. Själv tog jag ett långt kliv och fångade upp balansen och sa något i stil med "Där satt den!!!" återigen högt för att chauffören skulle inse vem jag pratade med.
Recept, ugnsgratinerad fläskfilé med smak av soltorkade tomater.
1st fläskfilé 500-600 gram
300-400 gram broccoli
1/2 röd paprika
10-15 färska champinjoner
50-100 gram soltorkade tomater i olja
1/2 rödlök
2 dl creme fraiche
4 dl mjölk
2 msk smör
1/2 dl vetemjöl
1/2 dl egenkokt kalvfond
Salt
Färskmalen svartpeppar

Fläskfilén putsades under sång och harklingar fri från hinnor och skivades upp i centimetertjocka skivor. En stekpanna hettades upp, smör och olja klickades i och när det slutat sjunga i pannan saltades och pepprades fläskfilén innan den fick bränna på lite färg.
Broccolin skars ned i mindre bitar och lades med stor omsorg och oläcker elegans i botten på en ugnsfast form. Fläskfiléskivorna lades över broccolin när denna hade brynts något.
Champinjonerna skivades och dessa fick nu gå en fräsning i pannan till mötes i lite smör.
Tomaterna och löken hackades relativt fint så att de kunde ingå i en sås utan att skämmas.
Smöret (2 msk) smältes i en kastrull och mjölet hälldes på för att skapa grunden till redningen. När detta var väl blandat tillsattes mjöken i takt med den snart trasiga glödlampans blinkande och det hela fick koka upp och tjockna till under konstant omrörning.
Creme fraiche, champinjoner, soltorkade tomater, lök och kalvfond tillsattes. och det fick sjuda några minuter. Smakade av med paprikapulver, chilipulver, salt och färskmalen svartpeppar. Smakerna som ges av tomaterna och champinjonerna kommer man långt med men när klicken av kalvfond träder in blir det himmelskt.
(Då jag gjorde dillkött för några veckor sedan så tog jag allt "puts" från köttet och kokade en minimal fond på som jag kunde använda idag. Denna bestod av enkelt av "puts", lök, morot, selleri, lagerblad, kryddpeppar, tomatpuré och vatten)
Då såsen var till en skön belåtenhet hälldes denna över fläskfilén och toppades med paprika och lite broccoli. 20-30 minuter i ugnen och lite riskok så var denna enkla vardagshjälterätt klar för insupning.
Perfekt för lite middagsmat, 2 luncher och lite att lägga i frysen för ett ensamt tillfälle. Den här rätten vill jag tilldela 8 monstruösa gjutjärnsgrytor av 10 möjliga. Smakkombinationerna jag nämnde ovan är ett starkt skäl till dessa höga poäng och enkelheten är ett annat.
6 Kommentar(er)
Riktigt fint upplagt, ser så mycket godare ut! Dom där små grytorna har vi skrivit upp på önskelistan, får väl se när de hamnar i skåpen...
Härligt med tuffa bussresor, då vet man verkligen att man lever och det är ju tacksamt:)
@Mårtenssons kök; Ja det är alltid roligare att lägga upp maten lite mer än att slänga den på tallriken. De små grytorna kommer från Chili och kostar 39:-/st
Tack för er kommentar :)
@Madeleine; det där var ju sjukt kul. Skall kolla på det så fort jag får en stund tillgodo på tidskontot :-) Tack!
Får man fråga hur mycket pengar du lägger på mat i månaden? Tänker just på att du använder så mycket "eko-kött" som brukar bara så dyrt.
Vill gärna gå mer mot just det du gör, men verkar som det kommer innebära rejäla omprioriteringar...
@Camilla; Man får alltid fråga :)
Uppriktigt så vet jag inte vad vi har för matkonto här hemma vilket är lite skamset. Det finns underliggande tankar i den sjuka hjärnan av mig som pekar på att det är dags att sätta upp en budget.
Men visst är det så att man får lägga mer pengar när man skall äta ekologiskt och kravmärkt. Det är helt sjukt att vi skall behöva betala mer för att vilja göra omvärlden bättre. Borde inte ekologiskt och kravmärkt vara subventionerat???
Om man kollar lite på köttpriserna..Fläskfilé brukar ligga på mellan 129-149kr/kg för eko. Högrev som jag använder mer än gärna brukar ligga på 89 kr/kg. Jag tror inte att köttet är den stora boven egentligen utan snarare grönsaker. Igår köpte jag ekologisk vitkål för 19,90kr/kg. bredvid fanns "vanlig" vitkål för 4,90kr/kg.
Snart kommer den enligt mig bästa tiden, våren med allt vad det innebär i form av närproducerade grönsaker man kan köpa på torget..Det är MAGI! :)
Tack för inspirationen :)
Ja, säsong+eko brukar vara bra!
Sinnes med vitkålen dock, visst får det en att vilja vara självförsörjande?!
Skicka en kommentar