Det är ju rackarns vad gott med en välkokad
Gulasch och det är sjukt synd att jag inte gör det oftare. Som vanligt satt jag med tom blick och stirrade in på någon materotisk webbsida på nätet och kollade efter vad jag skulle tillreda idag. Det prasslade till kring öronen på mig och min sambo stod med dagens GP i handen och sa något om att det fanns ett uppslag om soppor. Kollade lite snabbt och insåg att det fanns ett recept på en
ungersk gulasch av en ungrare som kom till Sverige för sju år sedan. Hann tänka snabbt för mig själv att detta måste vara en helt klockren soppa eftersom att det är en ungrare som har delat med sig av receptet. Efter en del svordomar och undringar så blev det en jäkligt bra soppa. Jag tror att antingen har kocken gett ett galet recept eller så har GP's galna tryckfelsnisse gjort ett avtryck i tidningen.
 |
Högrev |
Recept, Gulaschsoppa som jag gjorde den 4-6 personer750 gram kravmärkt högrev4 gula lökar2 stora potatisar1 liten bit rotselleri (uppskattningsvis 100 gram, GP menade att vi skulle använda 1 hel rotselleri??)3 palsternackor3 morötter2 msk tomatpuré1 msk kummin, hel4 msk paprikapulver4 liter vattenSaltFärskmalen svartpeppar |
Minifond |
Med ett helt sjukt hårsvall från nattens sömn och ett bra drag i högtalarna med
Kyuss som huvudnummer började jag putsa
högreven fritt från fett och hinnor. Istället för att slänga detta så fick det fräsas på tillsammans med en morot, en lök och lite selleri i en gryta. Tillsatte lite tomatpuré och fyllde på med vatten, lagerblad, kryddpeppar och vitpeppar och lät koka upp. Detta fick nu stå och puttra på egen kant till soppan var näst intill klar för att få fram en fond och sätta den slutliga touchen.
Köttet skars ned i små kuber, ungefär 2x2 cm och lades åt sidan.
Löken finhackades och slängdes i en stor soppgryta för att fräsa fram aromen i en klick smör. Då löken var mjuk och doftade som en hel söndagsmiddag tillsattes köttet som fick bryna på lite färg i några minuter.
Salt, peppar, kummin och paprikapulver tillsattes till lök och köttblandningen. Röran fick fräsa några minuter för att tvinga fram smakerna ur kryddorna innan vattnet tillsattes och soppan fick nu koka i ungefär en timma så att köttet var riktigt mört.
 |
Rotfrukter |
Rotselleri, morot och palsternacka som hade hackats ned till centimeterstora tärningar tillsattes till soppan och fick koka ytterligare 10 minuter då potatisen som också den var nedhackad i tärningar tillsattes. Då 10 minuter hade gått började jag inse att 4 liter vatten till denna mängd kött och potatis måste var helt galet. Risken för att jag knallar bort till restaurangen där kocken Zoltan jobbar är kanske inte så liten då jag är en nyfiken faan som vill veta. Vore kul att få höra hur soppan skall vara egentligen.
Vad jag gjorde nu var att lyfta ur all fast mat i form av rotsaker och kött och sedan reducera ned vätskan ungefär en liter. Jag lever i någon slags övertygelse om att detta var ett smart drag för att ytterligare koka fram smaker men vem vet. All fast materia tillsattes igen och soppan såg nu helt klart mer proportionerlig ut.
Fonden som näst intill hade kokat torrt silades ned i soppan för att få ytterligare arom.
Riktigt nöjd med soppan blev jag och förhoppningsvis fungerar den på 5 hungriga barn imorgon också.
Enkelt, värmande, gott som tusan och billigt är väl så man kan sammanfatta denna rätt vilket också ger den 8 monstruösa gjutjärnsgrytor av 10 möjliga.
3 Kommentar(er)
Värmande och gott. När vi var i Budapest förra året blev det en del gulascher avsmakade, rejält heta var de flesta. Hetast var nog den vi åt i Saluhallen, två av oss fick ta in en annan rätt:)
@Mårtenssons; intressant med denna hetta som ni upplever, det är inget jag upplevt bland gulascher. Kanske dags att kolla av Saluhallen då :)
Brukar du/ni ha chili i när ni gör Gulasch?
/Henrik
Nej, inte chili men däremot paprikapulver av det starkare slaget slänger vi i vår gulasch. Men kanske det inte hade varit så dumt med chili i, kanske något att testa nästa gång?
Skicka en kommentar