/*alt='' class='fade' */

Cajunkryddad torskfilé med skirat örtsmör...

Det är förändringarnas vindar som blåser och det är stora steg ut i det blå som tas men det är samtidigt kanske en sådan push en behöver här i livet då och då. Jag skriver lite i gåtor och det har kanske att göra med att situationen inte riktigt infunnit sig mentalt och att verkligheten står bakom dörren och lurar.

För att det inte skall uppstå massa tjöt om ditten och datten så tycker jag att det är bra både för min egen skull och för er läsares skull att vara resonlig och meddela att inom en månad kommer det inte längre vara en IT-gurka som skriver här utan en nyanställd kock. Hela det här matintresset har tagit sig vatten vid barbord och skickat sublima budskap via min ryggmärg och fått mig att vilja bli ett med intresset. Ett tillfälle dök upp på vår favoritrestaurang (Restaurang Jazzå) som numer huserar på båten S/S Marieholm (bredvid operan i Göteborg) och jag tackade ja till att kocka finfin husmanskost som yrke.

För att fira det hela lite så tänkte jag med inspiration från Landleys kök slänga ihop en fiskrätt och bjuda goda vänner och familj på. Min version av Madeleines grillade fisk blev en Cajunkryddad torsk med skirat örtsmör och diverse trevliga tillbehör.

Egentligen är inte rätten konstigare än att jag gjorde en Cajunkrydda som i sig verkar vara lite mystikomspunnen då ju mer man läser om den så verkar det finnas lika många recept på kryddblandningen som det finns receptskribenter samt att vissa hävdar att ingen vet receptet mer än de ursprungliga bönder i Louisiana som en gång skapade denna saliga kryddröra. Cajunkryddan som är en blandning av flera olika kryddor kommer alltså ursprungligen från Louisiana där den användes mycket till den omtalade Gumbon. Gumbon som enligt vår vän Wikipedia talar om att rätten är en slags gryta eller soppa med en smakrik buljongbas och kan innehålla både fisk och kött.

Cajunkryddblandningen fick agera som inpackning till torsken som stektes hårt och snabbt innan den fick gå klart i ugnen.


Recept Cajunkrydda som jag gjorde den.
1 gul lök, fint riven
1 klyfta vitlök, halvgrovt mortlad
1 tsk färskmalen svartpeppar
2 tsk paprikapulver
1 tsk spiskummin
1 tsk Cayennepeppar
2 tsk torkad timjan
2 tsk torkad oregano
1-2 tsk salt

För att ge lite extra kärlek till blandningen startades musiken och Steelers Wheels med "Stuck in the middle with you" gick igång och startade höftrörelserna så att den rätta rytmen kunde appliceras på rivningen av löken.
Alla kryddor inklusive den rivna löken och mortlade vitlöken lades i en bunke och blandades väl. Eftersom att jag skulle täcka in fiskbitarna med denna krydda och den upplevdes som lite torr fick några skvättar neutral rapsolja göra sällskap i blandningen. Det är ljuva dofter som tar sig via näsan till hjärnan när denna blandning sätts samman. Det kommer definitivt bli mer av denna under vår och sommar då grillen kommer igång. Kryddan fungerar lika väl på fisk som på kött om du frågar mig.

Fisken skars i portionsbitar och täcktes med kryddblandningen precis innan den fick gå i riktigt het stekpanna knappt någon minut på varje sida bara för att bränna på en yta. Fiskbitarna lades sedan på en plåt och fick gå klart i ugnen på ca 200 grader.

Till fisken serverades kokt potatis, ugnsgrillade mortötter, purjolök, salladslök och fänkål. Potatisen kokades enligt konstens alla regler och det finns inte så mycket att nämna om denna. Jag behöll skalen på eftersom det sitter mycket näring där samt att jag gillar hur det ser ut på tallriken.
Morötterna delades i 4 bitar på längden och lades på en oljad plåt nu till tonerna av Deftones osaliga låt Passanger som som faktiskt skulle kunna vara en av de bästa låtar som någonsin spelats i min musikanläggning.
Purjolöken skivades grovt precis som fänkålen och lades tillsammans med morötterna på den oljade plåten som gick i ugnen på samma 200 grader som fisken. Värt att notera här är att fisken inte tar lika lång tid som grönsakerna så grönsakerna gick så klart före fisken i ugnen. Fisken ställdes under plåten med grönsaker efter att de stekts.

Utöver denna grönsakshistoria ville jag även ha med lite Sparris och Haricoverts och dessa kokades 2-3 minuter i rikligt saltat vatten precis innan servering.(Blanschering)

För att rätten inte skulle upplevas som torr så gjorde jag precis som Madeleine ett skirat örtsmör.
ungefär 200 gram riktigt smör (till 7 personer) ställdes på plattan på låg värme och fick smälta. Att skira smöret betyder väl att man låter saltet i smöret sjunka till botten och man tar tillvara på den genomskinliga vätskan som ligger på ytan.
Färsk basilika och timjan hackades ned till personligt anpassade bitar och lades i smöret. Värmen gör att smakerna från örterna utvinns och smöret får en fabulös smak. Detta ringlades sedan enkelt över hela rätten.

Det verkar som att jag idag är lite rörig i mitt skrivande så jag gör också en sammanfattning här..
Cajunkryddblandningen gjordes och fick stå och dra till det var dags att steka fisken.
Potatisen ställdes för att koka.
Morot, purjo och fänkål ställdes i ugnen med olivolja och salt på 200 grader. Då det var ca 5 minuter kvar på grönsakerna slängdes även salladslöken in.
Smöret med örter i skirades.
Fisken stektes hårt och ställdes i ugnen till den var klar.
Servering.

Hela anrättningen med mycket smaker från olika håll toppades med  några kräftstjärtar och till sist det skirade smöret.
Jag hade velat ha lite mer salt på allt i rätten men efter lite eftersaltande vid bordet kom det fram riktigt bra smaker.
Det var helt klart en spännande rätt som även denna kan tänkas få vidareutveckling och vem, kanske kommer den att serveras på restaurangen och någon glad fiskätare kommer förbi och väljer just den.

Jag ger den i detta skede 7 monstruösa gjutjärnsgrytor av 10 möjliga. Hoppas det inspirerar någon.



11 Kommentar(er)

kajomida 25 februari 2012 kl. 07:55

Grattis till drömjobbet! Hoppas att du fortfarande kommer att ha ork och lust att blogga vidare, för det är alltid härligt att läsa och se vad du lagat! Ibland är det som att läsa en "berättelse" där recepten smyger sig in i texten som en avledning från resten... och egentligen så är det ju tvärt om ;-)

Om jag har tur så får min sambo ett par torskar i kväll - det är fiske pågång vid Östersjökusten på Fehmarn... håller detta recept i minnet!

Andy 25 februari 2012 kl. 13:32

Stort fett GRATTIS! Fantastiskt att detta intresse resulterat i ny karriär! Keep me posted så man kan gå dit o njuta sen då. Bra jobbat! Passion lönar sig. Eller som en karriärguru sa en gång: You can compensate lack of knowledge, you can even compensate lack of edjucation but you can never compensate lack of passion! Lycka till mannen!

Bladh 25 februari 2012 kl. 14:50

@Kajomida; tack för de underbara kommentarerna, det är uppskattat. Glöm inte saltet på grönsakerna :-)

Lotta 27 februari 2012 kl. 03:59

Shit vad kul! Modigt att ta steget och göra det du verkar skapt för. Önskar all lycka till!

Bilden på den här maten får t.o.m. mig att vilja äta fisk (som mina smaklökar annars inte kommer överens med). Ursnygg bild.

Håller med Kajomida. Hoppas det nya jobbet inte tar dig bort från matbloggosfären. Så att det inte bara är dina kommande kroggäster som får njuta av din kulinaritet (Är det ett ord? Om inte innan så är det det nu...)

Bladh 27 februari 2012 kl. 06:10

@Lotta;
Det ä otroligt roligt att läsa kommentarer som din och Kajomidas och det är sådana saker som bland annat får en att vilja skriva vidare.
Självklart kommer jag försöka skriva även när jag byter jobb. :)
Tack för att du läser!
/Hbladh

Bladh 27 februari 2012 kl. 12:01

@Andy; Stort tack!! Bra visdomsord :)
Kommer hålla alla uppdaterade och förhoppningsvis får jag sätta min burgare på menyn med smaker från jazzens rötter i form av Cajunkrydda..Tror det skulle passa dig!!

Madeleine Landley 28 februari 2012 kl. 23:50

Ser riktigt gott ut! Cajun är ju inte helt fel :) Tror jag ska modda om det där receptet lite själv i sommar. Svårslaget med ett glas rosé, en varm grill och en solnedgång.

Vad kul med jobbet. Det är lika bra att göra det man vill nu, för rätt som det är så kanske kan man inte kan längre. Men, då kanske man kan se fram emot konstigheter ifrån restaurangbranschen här i bloggen också inom en snar framtidigt ;) Lycka till med allt!

Anonymous 4 mars 2012 kl. 04:17

Jättestort grattis till nya jobbet och till din nya framtid! Jag är övertygad om att det kommer att bli hur bra som helst och att maten ombord på Jazzå kommer att bli ännu bättre. Mamma

Anonymous 5 mars 2012 kl. 07:00

Låter som det skulle kunna passa med en tur till Göteborg o Jazzå o smaka på maten, kul Henke. Lycka till.
Kram Mia (i Solberga)

Bladh 5 mars 2012 kl. 09:57

@Mia; tycker jag låter som en plan..tack o kram :-)