/*alt='' class='fade' */

Moussaka...

Ungefär som plåstret till såret, som skrovet till båten eller som salvan till dina torra läppar var igår Moussakan som blev räddningen på min mentala torka av matidéer. Moussakan som härstammar från grekland är ju en jäklig tacksam rätt som passar de flesta. Den påminner en hel del om lasagnen om man bara byter ut pastan mot auberginen.
Rätten är tacksam eftersom att den är enkel att slänga ihop och sedan bara att häva in i ett stort lass i munnen när man är hungrig och dreglandes efter en god middag med mustiga smaker.

Recept Moussaka som jag gjorde den. ca 6-8 personer.
3 stora Aubergine
1 kg blandfärs direkt från S.O Larsson i Stora saluhallen
3 gula lökar
3 klyftor vitlök
800 gram krossade ekologiska tomater
4 msk ekologisk tomatpuré
6 dl mjölk
4 msk vetemjöl
4 ekologiska ägg
2 dl lagrad prästost
2-3 krm kanel
Salt
Färskmalen svartpeppar

Med stort mod och en aning hunger hackades löken enligt finlirkulturen tillsammans med vitlöken.
Auberginen skars i skivor om ca 1 cm i gastronomisk tjocklek och lades för att vänta. Ugnen som stod på 200 grader värmde gott i ryggen där jag stod och sjöng sjövalser från tidigt 40-tal med hes stämma. Vinet som var upphällt i glaset lämnade spår på glaskanten när det intogs med stor inbillning om vad som komma skall.
En av de få barnkokakittlarna som finns kvar i Sverige efter krigstiden togs fram och ställdes på spisen och hettades upp enligt konstens fagra regler. En rejäl klick smör och lite olja tillsattes och när fräsljudet från smöret tystnat likt operan i stan kunde gul och vit lök göra ett intåg likt ingen galning skådat tidigare. Värmen togs ned en aning och löken fick ligga och fräsa för att ta fram sina aromer för sig själv en stund medan jag hällde upp tomatkrossen i en kastrull och kokade upp. Lät den stå för sjudning ett tag och tillsatte kanel, lite i taget. Kanelen ger fabulösa mängder smak i tomatsås har jag just lärt mig så smaka av hela tiden.
Köttfärsen tillsattes till löken och bryntes till den hade önskad färg. Salt, peppar, tomatkross och tomatpuré fick angöra gemenskapen och hela den numer smakrika röran fick sjuda medan ostsåsen tillverkades.



Mjölken hälldes på kastrull vilket skulle kunna liknas med "gå på lokal" om mjölken hade varit folk och fä.
Mjölet vispades ned i mjölken lite i taget på medelvärme till allt hade löst sig. Tog av från plattan och lät mjölken svalna något innan jag vispade ned äggen och tillsatte osten samt lite salt efter smak.








 Aubergineskivorna som låg i stilla ro och slängdes i en stekpanna med lite neutral rapsolja och stektes lite lätt  till de fått färg.

Dags för montering av denna gaffelhävarrätt. Varvning av aubergine, sås och färs gjordes om vart annat i en symbios av smaker, slabb och dofter. Avslutade med ostsåsen eftersom denna innehöll och skapade en äggstanningsyta.

Helt perfekt att käka framför tv'n i soffan där smakerna gjorde sig till rätta.
Den här rätten ger jag 8 monstruösa gjutjärnsgrytor av 10 möjliga av de enkla anledningarna att rätten är enkel att göra, den smakar himmelskt och den är härlig att äta i ett skönt slapparläge i soffan.

6 Kommentar(er)

kajomida 28 februari 2012 kl. 10:22

Underbart recept!

Det enda jag äter på grekisk restaurang är moussaka, förutom tzatzikin som jag stoppar mej full med med vitt bröd innan förstås ;-)

Kanel i tomatsåsen ska definitivt provas! Slapparläget på soffan behöver inte testas, där ska jag äta om en stund ;-)

Så, nu tänker jag skriva ut ditt recept!

Bladh 28 februari 2012 kl. 23:23

@Kajomida; Precis som många andra rätter gör sig denna ännu bättre dagen efter upptäckte jag :)

Anonymous 4 mars 2012 kl. 14:08

Gillar helskarpt att du kör ekologiskt! Det gör vi hemma oxå. Handlar närproducerat Krav-märkt kött i en nyöppnad eko-butik i Trollhättan (har ofta ärenden till den staden)och i vanliga mataffärer går för det mesta ekologiskt/kravmärkt före de "vaniga" produkterna...
Hoppas du får spritt dina tankar och idéer.
Kör hårt! ;-)

kajomida 11 mars 2012 kl. 09:32

Igår när skrev inköpslistan för att göra din moussaka och läste beskrivning igen upptäckte jag att du inte angett tiden i ugnen... Googlade efter andra recept och tänker nu köra ca. 45-50 minuter. Och googlandet har också bidragit till att det blir lite (lätt förkokade) potatisskivor i också plus en matsked oregano... (gör en halv sats bara) Får se hur det blir ;-)

Bladh 11 mars 2012 kl. 10:07

@Kajomida; oj vilken miss av mig, sorry. 40-45 minuter låter som en ok tid om du använder potatis, annars låter det som att det är lite för lång tid. Då alla ingredienser näst intill är klara redan när de ställs i ugnen så körde jag till allt var genomvarmt, skulle gissa att det tog 20-30 min.
Oregano är en klockren smak till detta och rekommenderas varmt av mig med flera :)

kajomida 11 mars 2012 kl. 13:17

Mätt och belåten ;-) 30-35 minuter räcker om man förkokat potatisen!

Ha en bra vecka!