/*alt='' class='fade' */

Pastasås med bacon...

Enkelheten ringde och sade att den ville ha tillbaka sitt recept. Ungefär så skulle man nog kunna sammanfatta hur enkelt det är att göra en väldigt välsmakande pastasås. Det var tidspress igår då jag hade planer för annat än att domdera i köket under välartade förhållanden så då passade denna sås perfekt och serverades med en packe fullkornsspagetti. Fullkorn? Ja, varför inte? Det mättar mer och det är långsammare kolhydrater, perfekt enligt mig.
En nackdel med detta recept är att det innehåller bacon. Bacon är sjukt gott men jag har på senare tid upptäckt att t ex Scan tillsätter rökarom istället för att röka köttet. Jag vill kort och gott inte ha extra tillsatser i min mat!
Väljer jag då t ex Tulip som märke där man har rökt köttet så kommer vi direkt in på hanteringen av djuren då detta märke är danskt. Danmark har inte hälften av de regleringar som vi har i sverige vad gäller djurhållning och då är nog inte Sverige världsbäst på djurhållning heller. Den som kan rekommendera ett bra Bacon, kommentera gärna detta inlägg.

Recept, enkel pastasås 4-5 pers
2 pkt Bacon
2 röda paprikor
2 nävar färska champinjoner
1 stor rödlök
15-20 cm purjolök
2 klyftor vitlök
2 msk hemmagjord ketchup (bör gå ersätta med Heintz chilisås)
2 dl creme fraiche
1 dl vispgrädde
1 tsk paprikapulver
Salt
Färskmalen svartpeppar


Röd och purjo-lök hackades ned relativt fint, vitlöken krossades med knivbladet och finhackades. Samtliga löksorter lades i en stor traktörpanna med en klick smör i. På en skön medelvärme fick löken ligga och fräsa till den mjuknat, börjat utsönda arom och se glasig ut men helt utan att ta färg.
Medan löken spred en mattillredningsatmosfär i hemmets sköna vrå hackades paprika och champinjoner till lagom personligt anpassade bitar.
Baconskivorna hade skurits ned i mindrebitar och tillsattes nu till löken och fick bryna med. Hela tiden på en ganska låg temperatur för att smakerna skulle komma fram så mycket som möjlig.
Champinjoner och paprika som låg och väntade på inblandning i något som skulle kunna vara veckans största mathärva vältes nu ned till ansambeln av arom. Paprikapulver pudrades över och ketchupen tillsattes. Allt rördes om och fick fortsätta puttra några minuter på medeltemperatur innan creme fraiche fick göra sällskap. Rörde ihop detta till en grekisk duettdans på egen hand. Grädden tillsattes sporadiskt och skvättvis så att såsen inte blev för tunn.
Salt och färskmalen svartpeppar utgjorde den sista smörjelsen och perfektion utspelade sig. Det här enkelt så det är löjligt. Sjukt mycket naturligt goda smaker som samlas på samma ställe, vad kan gå fel?
Den här rätten ger jag med enkelhet, smak och ekonomi i åtanke 8 monstruösa gjutjärnsgrytor av 10 möjliga.

4 Kommentar(er)

Tina 29 januari 2012 kl. 13:59

Skulle det inte kunna gå att köpa rökt sidfläsk och skiva själv, alternativt be affären skiva det så det blir tillräckligt tunt?

Bladh 30 januari 2012 kl. 00:43

@Tina; Det är nog troligt att det skulle fungera även om jag tror att rökningen på ett sidfläsk och ett bacon skiljer sig en del. Gissar på att man använder något träslag till bacon som ger en sötare smak. Den söta smaken kan man dock fixa på egen hand genom att steka i lite honung, äpple eller något annat gött ;)
Bra tanke, det kan vara värt att testa, TACK!

Annette E. 4 februari 2012 kl. 04:21

Leta efter Ramsele chark´s produkter, de är rökta på "riktigt" och den rökta skinkan är helt underbar, de har även bacon, kalvsylta, falukorv, olika korvar och en massa annat.

Bladh 5 februari 2012 kl. 23:07

@Anette; Tack för tipset, får kolla upp det. /Hbladh