Senaste artikeln jag läste kring e-ämnen handlade om att citronsyran, även benämnd som E-330. Denna produkt framställs som oftast genom en jäsningsprocess av den mysiga svartmögelsvampen. Det är många som upplever att de får eksem av E-330 men det verkar inte som att t ex livsmedelsverket vill erkänna detta vilket man kan förstå eftersom att E-330 används i ta mig faan allt!
Jag ringde min kära fiskskrovlangare som vanligt och beställde ett kilo fiskskrov på rödtunga som jag skulle koka ned till fond. Hönö fisk som bland annat har en vagn uppställd utanför Ica Maxi i Mölndal har underbart trevlig personal, rent i diskarna och ger ett bra intryck. En väl försluten påse langades över disken. Passade även på att köpa 1,2 kg sejfilé till fisksoppan.

1 kg fiskskrov från rödtunga
1/2 purjolök
2 gula lökar
1-2 morötter
3 dl torrt vitt vin
1 tsk torkad timjan
10 vitpepparkorn
2 lagerblad
Med matprogrammet Meny i lurarna (vem kom på att göra matprogram i radio? stor eloge, det är grymt) sköljdes fiskskroven noggrant och lades i en stor gryta. Löken, purjon och moroten hackades ned i centimeterstora bitar och lades även dessa i grytan. Vatten fylldes på till dess att allt precis var täckt och grytan intog första position på spisen för att få koka upp.
Den blivande fonden kokade hurtigt och grovt skum bildades på ytan som jag lyfte bort. (Fortfarande oklar med varför man skall skumma av sådana här kok men eftersom att alla recept säger att man skall göra det så blir det så jag gör. Skall dock undersöka anledningen så jag slipper dö nyfiken)
Timjan, vitpeppar, lagerblad och vin tillsattes och det hela fick koka i 10-15 minuter innan det var dags att sila av.
(Det är viktigt att inte koka fiskdelarna för länge då det blir en besk smak på fonden)
Avsilad fond hälldes tillbaka i grytan och ställdes för att koka ned något. Det brukar vara lämpligt att koka ned så att 1/3 kvarstår.
Åter igen, detta är sjukt enkelt och det mesta sköter sig självt. Man får en god fond att använda i grytor och soppor som inte innehåller annat än naturliga ämnen. (dvs om man nu använder ett bra vin)
6 Kommentar(er)
Om jag har förstått det hela rätt så skummar man för att bli av med orenheter och bitterämnen. Men när du tagit reda på mer så är jag såklart intresserad av en sån post.
Fiskskrovslangare - UNDERBART!!!!
@Mattalibanen; Tack, det verkar ju logiskt :)
Förhoppningsvis har jag lite tid över inom kort och ta ta ett djupdyk i avskummandets värld.
Vilken härlig blogg ger mig verkligen inspiration när jag börjar äta igen!
Mvh MegaMe
@MegaMe; Kul att läsa din kommentar! Tack för att du läser. Glöm inte att du kan prenumerera på mina inlägg via facebook :)
Hittade din blogg i dag via Kryddburken som alltid ger bra tips på andra matbloggar. Hit kommer jag åter. Lustigt att du skriver om E330 som jag tänkt undersöka närmare. Mamma är jätteallergisk mot detta. Hon fick som en stor hård boll i tungan. Säger inte knöl för den var som en pingisboll. Svullnaden gick ner men nu kämpar hon för att hitta ngra produkter utan detta fenomen till ämne.. //Anne
Skicka en kommentar