/*alt='' class='fade' */

Kycklinggryta med rötter i Afrika...

Kyckling hör inte till vanligheterna här hemma även om det förekommer. Det finns olika anledningar till detta så klart och en av dem är att jag har svårt att tro att en färsk kyckling från kyldisken på Willys har haft en bra uppväxt och en trevlig slakt. Nu har jag inga fakta på det men jag har valt att tro att så är fallet till motsatsen är bevisad.
Kycklingen till denna mustiga och väldoftande rätt kommer från en av de saliga diskarna i Stora saluhallen där man kan garantera att det är en närproducerad fågel som vuxit upp under bra omständigheter i en bra takt.
Det finns amerikanska exempel (tack Andy för tipset om dokumentären Food Inc.) där kycklingarna matas med olika födor som gör att de växer fortare än de normalt ska. De växer så pass fort att skelettet inte hinner med och och benen viker sig. Producenterna tittar åt ett annat håll och räknar pengarna i plånboken. Konsumenterna får en kyckling som innehåller onaturliga ämnen och som vuxit upp under skitförhållanden. Problemet är att de flesta inte har en aning om vad köttet de äter innehåller och varit med om när de sitter där på det numer obligatoriska fredagsmyset med en kycklingtacos i var hand och sås i mungipan. Frågan är hur långt ifrån vi är de här förhållandena i Sverige? Jag vet inte, men vill mer än gärna veta.


Recept på sjukt god och enkel kycklinggryta som jag gjorde den, 6-8 personer
Måtten är som vanligt ungefärliga

2 st närprodcerade kycklingar
6 st röda lökar
1-2 tsk citronsaft
2 krm färskmalen svartpeppar
1-2 tsk paprikapulver
1 tsk curry
2 krm kardemumma
2 krm koriander
2 dl tomatpuré
2-3 msk smör
1-2 tsk salt
4-6 dl vatten

Kycklingen var död!
Kycklingen styckades upp i mindre delar så som låren för sig, filérna för sig och vingarna för sig. Skalade av så mycket kött som möjligt så klart och slängde INTE skroven utan sparade dessa för att kunna koka en finfin kycklingfond på dem. Låren fick ha kvar benen för saftighetens skull och resten skars ned i mindre bitar, det som vi många gånger kallar för munsbitar.





Löken finhackades och lades i en stor gjutjärnsgryta tillsammans med några matskedar vatten. På med lock och detta fick sjuda på medeltemperatur i ca 20 minuter.

Alla kryddor, citron, tomatpuré och smör blandades ihop till att bli en egen enhet av smak och doft.
Kryddblandningen tillsattes med lätt akademisk dans till löken och rördes ihop ordentligt. Efter kom kycklingen och gjorde en så kallad entré och sist men inte minst tillsattes vattnen till denna cirkus.
Med pompa och ståt stod nu arombomben och gottade sig på ganska låg temperatur i breda drag ungefär en timme.
Köttet lossnade från benen när man talade till dem i grytan vilket bara kunde betyda att det var sjukt klart och mört.

Under tiden som kycklingen hade levt loppan på cirkus Arom så passade jag på att koka till ett gott jasminris som kunde serveras till.

Det här var en fantastiskt enkel, ekonomisk och god rätt som jag gärna lägger på nivå 8 av min monstruösa gjutjärnsskala som sträcker sig till maximalt 10.
Kan tilläggas att även små barn äter denna rätt med glädje och bravur.

Lämna gärna en kommentar nedan.