/*alt='' class='fade' */

Soppa med punchstekt fisk...

För att variera kosten lite och inte äta kött varje dag så brukar vi ta till fisk någon dag i veckan och idag var det dags. Jag är inte helt inne på fiskrätter och ofta hamnar jag i samma genre när det kommer till fisken. Idag när jag satt på min kammare och filosoferade om dagens mat kom jag och tänka på den soppa vi gjorde på en matkurs jag var deltagare på. Soppan som var en "Len blomkålsoppa" smakade helt otroligt bra och jag kände redan då att detta var något att bygga på.
Soppan  från kursen hade byggstenar av blomkål, potatis, vin, fond och grädde. Dagens soppa fick bygga på ungefär samma men även jordärtskocka  fick vara med samt att fonden som jag tror var av kyckling på kursen bestod idag av fiskfond.

Recept, matig fisksoppa 4 pers.
4 normalstora potatisar
1/2 blomkålshuvud
4-5 "knölar" jordärtskocka
1-2 schalottenlök
1-2 dl vitt vin
3 dl grädde
1/2 l fiskfond
Balsamvinäger
Salt
Vitpeppar
Muscovadosocker
Gurkmeja
500-600 gram vit fisk
En höft flaggpunch
Några droppar tryffelolja

Potatis, jordärtskocka, blomkål och lök skalades och skars ned i kuber. En stor gryta av rang hettades upp och allt fick fräsa i smör några minuter. Sånger skrålades och humöret vajade på glad stång. Vinet hälldes över och blandningen som fick stå och sjuda några minuter så att vinet kokade in i råvarorna.
Fiskfonden som jag kokat upp av något fiskrens var hämtat direkt från frysen och hade fått stå på upptining i en gryta på spisen och tillsattes nu till den blivande soppan. Recept på hur man koka upp en god fiskfond hittar du här. Grädden tillsattes även den och allt fick nu stå och sjuda till rotfrukterna var mjuka. Min trotjänare, stavmixern plockades fram och soppan mixades len. Eftersom att den blev ganska tjock så tillsatte jag en skvätt fond och grädde ytterligare. Smaklökarna var nöjda efter att jag smakat av med en liten skvätt balsamvinäger, socker och salt. Lite gurkmeja tillsattes för att sätta lite roligare färg på soppan. Några mått på kryddningen har jag inte då detta är så individuellt.

Fisken som legat på vänt var sejfilé och en bit kummel som nu skars upp i munsbitar och slängdes barmhärtigt i en panna med smör och fick steka på medelhög temperatur. Salt och peppar tillsattes och precis innan de var klara så skvättes punchen över för att ge en förträfflig sötma. Idén till punchen kom från att till kurssoppan hade vi konjaksflamberade pilgrimsmusslor och punchstekt vitfisk fick vara ett vardagsalternativ vilket fungerade riktigt bra.

Vid servering toppades soppan med några få droppar av tryffelolja som höjde smaken till skyarna. Soppan serverades med en bit gott grovt bröd, glatt men trött humör och en go sambo.
Den här rätten ger jag 7 monstruösa gjutjärnsgrytor av 10 möjliga och även denna får höra till kategorin enkel, snabb och god.

Lämna gärna en kommentar nedan.