/*alt='' class='fade' */

Picklade morötter och glögg...

En smått irriterande kombination av livsmedel är det rubriken signalerar om men vissa dagar blir helt enkelt sådana. Glöggen har nu stått och gottat sig i fem veckor och de var dags att tappa den på flaskor. Kan så här i efterhand konstatera att det var ett riktigt bra recept och smaken är fantastisk. Det blir ett trevlig glöggår i år.








Picklade morötter är inget som jag kan påstå har smakat eller än mindre gjort tidigare. Någonstans i någon artikel har jag säkert läst om det och lagt en mental notering om att man kanske skulle prova detta.
Det känns som att det är en bra period att göra detta då vi fortfarande har de svenska morötterna på hyllan som är grova och fina. Det här kommer troligen bli ett gott tillbehör till höstens och vinterns grova husmanskost.

Recept, picklade morötter.
8 st grova morötter
2 msk hackad fänkål
10 svartpepparkorn
3 dl vatten
1 dl rödvinsvinäger
1 msk muscovadosocker.
Olivolja
Salt

Morötterna skalades och skars ned i stavar i lämplig storlek anpassat till mitt glupska gap.Vatten kokades upp i en stor gryta, saltades och fylldes på med morötterna som fick koka i 4-5 minuter innan de hälldes av i durkslag.
Olivoljan hettades upp i en gryta, fänkål och peppar tillsattes och fick fräsa några minuter. Vatten, vinäger och socker gjorde sällskap och allt fick koka upp.
Morötterna packades ned i en burk och lagen hälldes över så den täckte. På med lock och sedan fick den svalna.
Den bör nog stå något dygn eller två innan man provsmakar.


Glöggen i övrigt ger jag 9 monstruösa gjutjärnsgrytor av 10 möjliga och den höga poängen beror så klart på att den smakade förbannat bra samt att man njuter lite extra när man vet att man gjort den själv.

2 Kommentar(er)

Andy 28 november 2011 kl. 07:48

Roligt med glöggen. Något jag funderat på flera år. Men eftersom jag inte är någon stor konsument av just glögg så blev det inte av i år heller. Men vilka otroligt sjyssta buteljer han tappat den på. Var finner man sådana nu för tiden? Tack för trevlig läsning.
Mvh.

Bladh 28 november 2011 kl. 11:12

@Andy.
Kul att du läser! Glöggen blev riktigt fin och det som är possitivt när man gör den själv är att det är enkelt smaksätta den efter sina egna behov och då kanske det är enklare att bli storkonsument ;)
Buteljerna köpte jag på www.alltikok.se
Nu när jag kolla så ligger sidan nere, förhoppningsvis bara tillfälligt då det är en prisvärt ställe att handla på. Anledningen till att jag valde just det stället var för att de hade flaskor med porslinskork, är inte så mycket för plast som oftast är nu för tiden på dagens patentlock.
Fridens!