/*alt='' class='fade' */

Linssoppa...

Vegetariskt igen alltså!?
För att bibehålla min utmaning i att endast ha vegetariskt en vecka i ett led att utmana mig själv till att komma ur enkelspårigheten man lätt hamnar i, så blev det idag en indieninspirerad linssoppa. Inspirationen från den förra vegetariska rätten Aloo Palak satt som en smäck kvar kring fontanellernas sista vals och basen på lök, vitlök och ingefära fick återkomma även idag. Återigen är jag förvånad över den sjukt goda smaken som blev, tydligt är att jag haft förutfattade meningar om vegetarisk mat och dess smak.


Recept, sjukt god linssoppa, 4 pers.

1 gul lök
1/2 stor singel vitlök
1 "tumme" färsk ingefära
1 färsk röd chili
4 stora färska tomater
3 dl röda linser
3-5 dl vatten
1 tsk spiskummin
1 tsk anchochili
1/2 tsk chocochili
Salt
Honung
Färskmalen svartpeppar




Iklädd endast en kort mugg glögg skar jag bort kvisten från tomaterna och släppte ned dem i kokande vatten någon minut till skalen släppte. Lyfte över dem i iskallt vatten och lätt dem svalna något innan jag pillade bort att skal.
Hacka ned dem i grova tärningar och lade över dem i en gryta. På med lite salt för att snabba på vätskesläppet något och lät sedan allt sjuda till de var totalt sönderkokta. Var lite otålig idag så hjälpte dem på traven med en trägaffel.

Omfamnade löken och finhackade den ömt precis som vitlöken, chilin och ingefäran. En gryta hettades upp och smör klickades i. Då smöret slutat fräsa och temperaturen var lagom fyllde jag på med finhacket. Värmen togs ned ganska kraftigt och det fick fräsa på svag värme i runda slängar 10 minuter.
Kryddorna tillsattes och den aromatiska blandningen fick stå ytterligare några minuter och utvinna doft och smak. Tomat och vatten tillkom och det hela fick koka upp något. Totalt hade jag ungefär 1 liter vätska i grytan när jag tillsatte linserna och allt fick stå för att småkoka i 15 minuter. Avsmakning med salt, peppar och honung gjordes med bravur och resultatet gav mig smilgropar på kinderna.

Serverade med ett grovt bröd och några droppar pressad citron för att ge syra. Den här rätten vill jag ge 7 monstruösa gjutjärnsgrytor av 10 möjliga med lovorden att de som väljer vegetariskt på nästa soppafton kommer troligen få smaka detta.

Lämna gärna en kommentar nedan.