Aloo Palak, Indisk gryta...
Etiketter:
Potatis /
Ris /
Vegetariskt
Pff vegetari....
Om jag någonsin kommer göra mat utan kö...
Så blev det vegetariskt...
Som i ett led i en ny tankekedja som jag själv så påpassligt listat ut så tänkte jag att jag skulle utmana mig själv att göra vegetarisk mat. Det finns flera anledningar till detta så som att få annat perspektiv på mattillredningen, gynna miljön med tanke på senaste tidens diskussioner vad gäller köttindustrin, träna på helgens kommande flyttmat bara för att ge några alternativ samt en sjukt lång mening.
Till helgen skall en av mina goda vänner flytta igen och jag tjatade till mig att få göra flyttmaten istället för att dra omkring på kartonger vilket är det värsta jag vet. Eftersom flytterskan inte äter kött om hon inte måste samt har vänner som är vegetarianer så började jag sikta in på mig en vegetarisk gryta som man enkelt kan doppa en bit grovt bröd i. Perfekt avrundning på en tuff men utlovat planerad flytt.
Efter en del maniskt sökande på det världsomspännande internet i vanlig ordning, hittade jag något som tilltalade i receptväg men ej i bildväg då rätten på bilden såg ut som en sjukt misslyckad fredagskväll. Aloo Palak heter rätten och kommer tydligen från norra Indien vilket i sig inte säger mig något alls eftersom att jag är en oberest typ utan vingar.
Recept Aloo Palak på mitt sätt, 4-5 personer
250 gram färsk spenat (frusen fungerar också men...)
5 rejäla tomater väl mogna
2-3 dl vispgrädde (eller efter smak)
1 gul lök
4 klyftor vitlök
1 "tumme" ingefära
1 färsk röd chili med sting i
1 tsk spiskummin
1 tsk bruna senapsfrön
1 msk mortlade korianderfrön
1 msk garam masala
1 msk gurmeja
1 tsk cayennepeppar
300-400 gram potatis
1 förpackning ekologiska kikärtor
3-4 dl vatten
Salt
Färskmalen svartpeppar
Håret i väst, mustachen på skev kant och kniven i högsta hugg, det är så man tillreder en indisk gryta som svensk smålänningsgöteborgare.
Tomaterna bestals på sin kvist och hackades grovt innan de hamnade i en gryta och fick sjuda i sin egen vätska till de hade kokat sönder. Tomaterna silades genom ett durkslag för att solla bort skalen och kvar fanns en god tomatsås utan bismak från någon förpackning.
![]() |
Lök och ingefärahack |
Chili, spiskummin, senapsfrön, mortlade korianderfrön, garam masala, gurkmeja och cayenne tillsattes till löksteket och fick bryna några minuter för att locka fram alla dofter och smaker från kryddorna.
Tomatsås, hackad spenat och vatten tillsattes med dålig jargong och fick koka upp. Hela rasket fick sedan småkoka utan lock i ungefär 20 minuter. Tydligen är det så att om man kokar spenat under lock så blir den grå och trist. (Har inte själv provat detta men är inte helt säker på att det stämmer.)
Medan det kokade tillsatte jag vatten då och då eftersom jag tyckte det blev lite torrt.
![]() |
Grytan innan potatis och grädde |
Hade väl aldrig trott att vegetariskt skulle tilltala som som detta. Sjukt fina dofter och aromer som dansade foxtrot på tungans kullar till smaklökar.
Valde att servera med ris, ett grovt bröd och färsk spenat. Den här rätten ger jag 8 starka gjutjärngrytor av 10 möjliga. Rekommenderar det starkt till alla som tvivlar på vegetariskt eller bara vill ha en skön smakupplevelse.
2 Kommentar(er)
Du får slippa dra lådor när jag flyttar alla gånger! :)
Ger tio gjutjärnsgrytor av 10 och man hade ju aldrig trott du inte lagat denna förut. :)
Sjukt roligt att höra och även lättande;)
Skicka en kommentar