Jag läste lite recept på Osso buco för att bilda mig en uppfattning om vad detta egentligen var. Ju mer jag läste ju mer övertygad blev jag att denna rätt förmodligen är vansinnigt god..Jag hade inte fel.
Recept Osso Buco som jag gör den, 3-4 pers
600-700 gram närproducerad fläskfilé
3 st riktigt mogna tomater
5-6 klyftor vitlök
1 gul lök
4-5 kvistar färsk timjan
1 st morot
1-2 lagerblad
3-4 dl vitt vin
1 msk kalvfond
1 knippa persilja
1 citron, skalet
1/2 dl olivolja
Vetemjöl
Salt
Färskmalen svartpeppar
Ja det var bara att sätta igång. Magen var tom, humöret inte så värst på topp och tröttheten hängde likt en verbal örfil över mig. Få saker kan få mig att slappna av så mycket som att stå och joddla i köket och tillreda lite njutning i form av mat.
Filén putsades från hinnor och skars upp i 3 cm breda bitar. Salt och peppar smekte dem en liten stund innan de baddades i vetemjölet.
En panna hettades upp ordentligt och smör klickades i. Tog ett stadigt tag i handtaget vilket precis som pannan var i gjutjärn och näst intill lika varmt. Skrek en liten truddilutt, svor en svart ramsa som fick tapeten att flagna och skuttade sedan i köttet som fick bryna runt om till en gyllenbrun färg infann sig. Köttet togs av och fick vila i väntan på nästa tur.
Morot, gul och vit lök bestals på sitt skal. Den gula löken och moroten skars i små kuber och 2 av vitlökarna skars i fina, tunna skivor. Allt slängdes i en annan panna med smör och fick bryna en stund till det mjuknade. Timjan, lagerblad, vin, fond och grovt hackad tomat tillsattes till lökblandningen och rördes ihop. Köttet tillsattes och allt fick koka några minuter.
Medan det väldoftande koket stod på spisen och spred arom och glädje finhackades persiljan enligt konstens alla regler, citronskalet revs och de resterande vitlöksklyftorna finhackades innan det blandades med olivoljan.
Köttet hade nu kokat i ca: fem minuter och togs åter igen upp och lades i en djup tallrik. Oljeblandningen med sin fräscha doft av citron hälldes över köttet och rördes om.

Tomatsåsen fick koka några minuter till så att den verkligen satte sig innan den kunde serveras.
Medan såsen kokade gjorde jag en snabb salsaliknande sak med finhackad paprika, tunt skivad rödlök, färsk basilika och olivolja. Smakade av med salt och oregano.
Allt serverades med spaghetti och jävlar i min låda att det där var att unna sig oralt. Den här rätten kommer jag definitivt att göra enligt något "originalrecept" någon gång, det kan omöjligt misslyckas.
9 monstruösa gjutjärnsgrytor av 10 möjliga seglar den in på och ger din gom en salig match.
Lämna gärna en kommentar nedan.
Skicka en kommentar