Direkt efter jobbet tog jag skrammelvagnen till saluhallköping och införskaffade isterband från Älmhult och när jag ändå var där kunde jag inte låta bli att köpa riktigt läcker spansk chorizo och även en ungersk version av samma modell. Troligen har jag fått inspiration från Andy borta på "En herrans mat" då han till och från gottar till det med kvalitativ korv.
På vägen ut från saluhallen sprang jag förbi en annan köttdisk som hade någon annan modell av korv som jag inte kände igen. Det var en skånsk nånting som jag glömde namnet på vilket grämer mig. Smaken från den skånska sitter dock kvar i gommen flera timmar senare vilket är ett gott tecken.
Recept, Isterband med potatis och löksås, 4 pers.
4 st kvalitativa isterband från småland
8 st potatisar av valfri sort
1 gul lök
1 dl vispgrädde
1-2 tsk vetemjöl
1-2 dl standardmjölk
Färskmalen vitpeppar
Salt
Potatisen skalades och hamnade på spisen för kokning. Isterbanden packades upp sin förpackning och fick nöja sig med en förstaplats på spisen på relativt låg värme i en grillpanna med en väl smakande klick smör i. Medan isterbanden och potatisen nu klarade sig själva så hackades löken upp med ett stycke vrede. Smör smältes i en liten såsgryta och löken tillsattes. Efter att löken fräst några minuter i smöret ströddes mjölet över och fick stå ytterligare någon minut. Grädde och mjölk tillsattes och allt fick koka upp något innan värmen sänktes och den mjölkiga blandningen fick sjuda.
Potatisen hade kokat klart och hälldes av från sitt vattenbad och fick stå och ånga av lite. Isterbanden hade får stekyta runt om och såsen var avsmakad med salt och peppar, allt var frid och fröjd och familjen satt till bords och slog händerna i bordet i takt till ramsan "Vi vill ha mat, vi vill ha mat, vi vill ha mat".
Den klassiska rätten serverades med smörstekta körsbärstomater, lite kalla grönsaker och ett stort glas riktigt kall mjölk.
Fantastiska minnen for genom huvudet när första tuggan nådde smaklökarna och ett leende spred sig över hela ansiktet. Så mycket smak för så lite arbete och pengar, otroligt småländskt.
Den här rätten ger jag 8 monstruösa gjutjärnsgrytor av 10 möjliga.
Lämna gärna en kommentar nedan.
Skicka en kommentar