/*alt='' class='fade' */

Stekt lax på bädd av korv med karamelliserad fänkål...

Idag får man nog fira lite då det är dagen då jag passerade 20000 sidvisningar sedan starten. Den 2:a juli i år fick jag för mig som ett semesterprojekt att skriva om den mat jag tillreder och min vision om bra mat. Att det skulle rusa till så här höga besökssiffror vågade jag inte ens drömma om men det är så klart hur kul du vill. Lite snabbt räknat så är det ungefär 5000 besök / månad och hade jag lagt in ett inlägg / dag så hade det funnits ca 120 inlägg men då jag äter ute på helgerna etc. så har jag kommit upp upp i 100 inlägg. Börjar man titta lite på hur mycket tid som totalt ägnats åt mathobbyn så kan man bli lite mörkrädd. I snitt lägger jag 2 h / dag i köket inklusive disk vilket blir 200 h på alla inlägg. Jag lägger ca: 1h / inlägg på att skriva text och editera bilder. Totalt blir detta 300 h sedan start vilket är detsamma som ungefär 7 arbetsveckor jag lagt ned på detta och då har jag inte räknat med inköp av matvaror. Nu vill jag poängtera att jag inte är bitter över dessa siffror utan tvärtom upprymd och glad men samtidigt lite skrämd över att det är så mycket tid som går åt. Tack alla som bidrar till den fantastiska statistiken.

Med inspiration från ett matprogram på Discovery tidigare idag så slängde jag ihop dagens mat. Det var någon skev kock som skulle vinna en mattävling mot en ännu mer skev kock och gjorde något liknande det som beskrivs nedan.

Recept på stekt lax på bädd av korv, 1 pers.
1 bit laxfilé
2 finfina choritokorvar
1 tetra ekologiska kikärtor
1 skvätt balsamvinäger
Salt
Färskmalen svartpeppar

Korven ingick avtal med kubismen och hamnade i en torr stekpanna på medelvärme. Fettet från korven började tränga fram efter en liten stund och kikärtorna tillsattes. Allt stod och fräste några minuter och jag gnolade på Visa från utanmyra medan jag tittade på.
Balsamvinäger skvättes över ärtblandningen med berått mod och det hela fick stå och fräsa ytterligare några minuter och suga in den speciella smak som vinägern gav.

Fänkål skivades upp tunt och baddades med lite muscovadosocker innan dessa hamnade i en het non-stickpanna. Fånkålen småstekte en stund till sockret hade smält ordentligt innan den lyftes av.

En skvätt sås kunde ju passa bra så denna gjordes på lite kapris, finhackad gul lök och lite finhackad fänkål samt matlagningsyoghurt. Jag har inga direkta mått men uppskattningsvis 20 kaprisarknoppar, 2 msk lök, 1msk fänkål och 2 dl yoghurt. Allt utom yoghurt frästes upp i lite olja några minuter innan yoghurten tillsattes. Allt fick sjuda en stund och smakades av med salt och peppar. Syrlig och väl passande till lax.

Laxbiten som låg och väntade på bättre tider saltades precis innan den hamnade i en panna med en rejäl klick smör och fick stekas på alla sidor med medelvärme.

Sjukt enkelt rätt med udda smaker som kanske inte passar alla men om du liksom jag gillar lite syrlighet och schvung från chorizokorven så är det här en perfekt rätt då man behöver något snabbt och enkelt.
Den här rätten ger jag 6 monstruösa gjutjärnsgrytor av 10 möjliga.

Lämna gärna en kommentar nedan.