/*alt='' class='fade' */

Inlagd sill...

Folk kommer dragandes med saker som "det lackar mot jul", "åhh snart är det vinter" osv osv. Jag kan inte påstå att jag är helt sugen på det men jag har i år tänkt att bjuda till lite mer än vanligt men då genom maten.
Inlagd sill är något som jag inte ätit mycket av genom livet men troligen så mognade jag några år på midsommarafton för 2 år sedan då jag insåg att inlag sill var helt sjukt gott. I år skall jag alltså till jul bjuda på egen inlagd sill enligt relativt klassiska recept.

Recept inlagd sill med äpple och dill.
400-500 gram urvattnade sillfilér skuren i lagom bitar
1/2 äpple av Granny Smith
2-3 msk riven pepparrot
3-4 msk finhackad dill
2 schalottenlökar
2 dl socker
1 dl ättiksprit 12%
3 dl vatten
ca 10 vitpepparkorn

Vatten, socker, pepparkorn och ättika kokades upp till tonerna av en högst irriterande melodi från någon radiodänga. Löken skivades upp tunt och kastades i lagen och kalaset fick sedan stå och svalna.

Äpplet skalades och tärnades och dillen gick en ond bråd död till mötes under kniven. Lagen var kall efter att stått på avkylning på uteplatsen. Äpple och dill tillsattes till lagen och varvades med sill ned i sina små burkar. Detta skulle nu stå minst ett dygn innan de kan ses som klara men jag tar för givet att de bara blir bättre ju längre de står och gottar sig. Första smakprovet verkar lovande.


Recept inlagd sill med torkade tomater och ingefära.
400-500 gram urvattnade sillfiléer skuren i lagom bitar
5-10 torkade tomater
5 cm ingefära tunt skivad
2,5 dl vatten
1 dl ättiksprit (12%)
1 1/2 dl socker
5 grovt krossade kryddpepparkorn
2st lagerblad
5 kryddnejlikor


Pepparkorn och kryddnejlika fick trängas i morteln och bli lite grovt krossade. Vatten, ättiksprit, socker, kryddkrosset och lagerblad kokades upp till en vetenskaplig kokpunkt för att sedan kylas ned.
Tomaterna finhackades och varvades med sill och ingefära i glasburkar. Den svala lagen hälldes över så att det täckte sillen. Samma gäller med denna att den skall stå i sin lag i minst ett dygn. Denna version var den som föll mig på läppen allra mest. Verkligen klockren smak.

Recept, klassisk inlagd julsill.
400-500 gram urvattnad sill skuren i lagom bitar.
1/2 dl hackad dill
1-2 rödlökar i tunna skivor
2,5 dl vatten
1 1/2 dl socker

1 dl ättiksprit (12%)
5 grovt krossade kryddpepparkorn
5 kryddnejlikor

2st lagerblad


Samma här som den tidigare versionen, pepparkorn och kryddnejlika grovkrossades i morteln innan de tillsattes i lagen på vatten, ättiksprit, socker och lagerblad. Allt kokade upp så att sockret löste sig innan lagen fick svalna.
Löken finskivades och varvades med dill och sill i glasburkar för att sedan bli översköljd av ättikslagen. Ett dygn senare är den klar att ätas men jag rekommenderar att de står längre för att ta mer smak.

Då var första steget mot en bättre jul gjord och nästa projekt pekar på korvtillverkning. God jul!

Lämna gärna en kommentar nedan.