Inlagd pumpa...
Etiketter:
Egentillverkning /
Inläggning
Efter en kortare sväng av efterforskning, dvs. två samtal, ett till far och det andra till fars syster så hade jag receptet på farmors inlagda pumpa i min ägo. Det kommer bli en ännu bättre höst nu när jag har inlagd pumpa i kylen som jag kan ta fram till portvinsteken lite senare.
![]() |
Pumpa |
2 kg inläggningspumpa (inte de man har till halloween utan de som är mer gula och långsmala)
1 l inläggningsättika 6%
1/2-1 kg socker
3-4 bitar muskotblomma
3 "tummar" färsk ingefära
1/2-1 tsk hel vitpeppar
2 tsk hel frösenap
Pumporna skars i klyftor på längden och köttet skars ur samt tärnades upp i 2cm stora bitar. Här kan man välja vilken storlek man vill men denna storlek var som jag kom i håg dem.
Pumpabitarna hamnade bekvämt i en stor gryta, vatten hälldes över till det täckte och lite salt tillsattes. Allt fick koka och stod sedan för att sjuda till bitarna var lite mjuka ungefär som knappt klar potatis.
Under tiden som pumpan sjöd på eget ansvar så kokade jag upp lagen.
Peppar, senapsfrön, peppar, ingefära och muskot som enligt receptet skulle läggas i en strumpa lades i en saftsil av tyg då sambon inte hade några läckra nylonstrumpor att offra till min matkonst. Ättika och socker ställdes på spisen och saftsilen med kryddorna fick åka med när detta kokade upp och sedan ställdes för att svalna fortfarande med saftsilen i.
![]() |
Också pumpa |
Sträckte på mig och dog ett djupt andetag ut genom balkongdörren, det är verkligen höst, på gränsen till vinter i luften och jag älskar det. Klockan är 05:10 och pumpan togs fram från kylen. Snart skall jag sätta mig framför datorn på jobbet och göra ett dagspass men innan dess skall pumpan göras i ordning.
Lagen hälldes av från pumpan och kokades upp ordentligt, fortfarande med kryddpåsen i. Pumpabitarna lades i steriliserade glasburkar och lagen hälldes över hela vägen upp till kanten så att den rann över när jag stängde locket. Ut med burken på uteplatsen för avsvalning och sedan förvaring i kylen. Enligt faster klarar dessa minst ett halvår i kylen om man är noga med att inte stoppa ned fingrar eller annat bakteriellt material i form av salivdränkta gafflar etc.
För mig är detta något stort då minnen kommer tillbaka från köket då jag satt på golvet och lekte med något medan farmor fixade maten. Jag visste redan då när jag satt där att snart får jag äta pumpa och det fanns en liten längtan till att få komma till bords.
Tack farmor!
Lämna gärna en kommentar nedan.
Skicka en kommentar