/*alt='' class='fade' */

Tranbärsketchup...

Det är inte bara maträtter som skall göras utan ibland kan det behövas ett och annat tillbehör..
För ett tag sedan läste jag någonstans att man hade gjort tranbärsketchup och som älskare av både ketchup och tranbär fick detta mig att gå igång på alla fyra. Recept letades och jag spekulerade i vilket som kunde passa mig bäst som gillar kombinationen salt, sött och syrligt. Inget recept verkade passa in riktigt så en egen tolkning av flera recept sattes samman.

Recept, tranbärsketchup som jag gjorde, ca 1 dl
225 gram frusna tranbär
1 stor bananschalottenlök
0,75 dl ljus sirap
1-2 tsk vitvinsvinäger
2 lagerblad
1-2 nypor cayennepeppar

3-4 st kryddpepparkorn
Salt

Löken med alla sina lager skalades, hackades och slängdes i en upphettad gryta tillsammans med en klick smör. Då löken indikerade med sina varningslampor att den nu var mjuk tillsattes alla ingredienserna förutom vinäger och salt. Allt samman fick koka ihop till en salig röra.
Då röran eller som vi säger, den blivande ketchupen började få en simmig konsistens silades den fri från all fast materia och den kvarvarande vätskan sattes för att sjuda.
Vinäger tillsattes lite i taget till jag var nöjd med syran och sist men inte minst lite salt.

Ketchupen fick sjuda vidare på egen kant till den hade fått en tjockare konsistens jag var nöjd med och tack vare att tranbär verkar innehålla mycket naturligt pektin behövs inga som helst förtjockningsmedel.

Det här är ett tillbehör som passar utmärkt till grillat, vegetariskt som animaliskt och det är precis som den vanliga ketchupen på tomat som vi är vana vid att det är bara fantasin som sätter gränserna för användningsområden.


5 Kommentar(er)

Marja - Baka Sockerfritt 16 augusti 2012 kl. 04:52

Det hade jag aldrig hört talas om! Vilket spännande recept!

Bladh 16 augusti 2012 kl. 14:25

@Marja; Ja gör det, det är riktigt trevligt:-)

Lotta 17 augusti 2012 kl. 04:27

Jag kan ärligt inte säga hur tranbär smakar egentligen. Påminner de om lingon kanske? Har aldrig sett färska, bara torkade i müsli och såna där nyttighetspåsar med nötter, frön och torkade bär. Mycket påhittigt men jag kan inte föreställa mig smaken. Blir det sött som ketchup fast syrligare och saltare? Nyfiken blir jag i alla fall :-)

Bladh 18 augusti 2012 kl. 01:05

@Lotta; Visst påminner de om Lingon i smaken, dock när man kokt ned dem och tillsatt sött och salt blir det ngt helt annat.Smaken är svår att beskriva men en kombo mellan syra, sött och salt är nog det närmaste jag kan komma.
Det kostar inte många kronor och det tar inte mycket tid, det är värt att prova :-P

Karlskronamamman 18 augusti 2012 kl. 23:57

Mums, ska absolut testa detta!!