/*alt='' class='fade' */

Helgrillad kotlettrad med asieninspirerad sallad...

Det är en varm sommar som slår mig i ansiktet denna dag då jag kliver upp ur den övervarma sängen med skrynkliga lakan. Avtrycken i ansiktet efter kudden gör sig påminda då jag ser mig själv i spegeln. - En hård natt? Frågar jag mig själv där jag står med håglös blick och stirrar tomt in i spegeln. Det måndag och semestern börjar näst intill bli vardag vilket förstås inte är något negativt eftersom den vardagen jag lever nu är helt perfekt.
Måndagar brukar betyda "Veckans Recept" för Frölunda Lilla Saluhall och så är det även denna måndag.
Med smått skuttande steg kliver jag in i saluhallen och möts av en svettig Ove som hjälper en av sina kunder som står och väljer ut sitt middagskött ur de inbjudande diskarna. Värmen i saluhallen en dag som denna är lite över de vanliga då ugnen där man grillar revben alstrar värme förutom den värme som omger oss från solen.
Jag hade tänkt att vi gör en helgrillad kotlettrad idag säger Ove med en entusiasm som få kan ha när man pratar om kött. - Vi behåller kambenen och svålen på så alstras massor med smaker, säger han mellan leendet och svetten som lackar i pannan. Jag kan inte annat än att hålla med och jag kan direkt se en asien-inspirerad sallad med lime, chili, ingefära och lite annat kött till denna grillade skönhet.

Recept, helgrillad kotlettrad som jag gjorde den:
1 Kotlettrad med kamben och svål
Flingsalt
Färskmalen svartpeppar

Grillen tändes och briketterna var uppradade för indirekt grillning, dvs briketterna låg på sidorna och mitten var fri från värme.
Kotlettradens svål fick snitt med 5 mm mellanrum nästan hela vägen ned till köttet på samma ledd som kambenen löper. Flingsalt och peppar gneds in i dessa skåror och runt om hela köttbiten.
Briketterna hade intagit maximal styrka och köttet lades på sin plats i mitten, alltså med värme på sidorna och locket lades över.
Köttet fick nu ligga helt stilla till termometern visade 66 grader i innertemperatur. Vid ett tillfälle insåg jag att temperaturen i grillen började gå ned och jag fick fylla på med lite mer briketter för att få upp värmen igen. Värmen i grillen höll sig runt 175-200 grader under hela grillningen. Köttet lades i folie och fick vila upp de sista graderna upp till 70 innan jag skar upp det i rejäla skivor.





Recept, asieninspirerad sallad som jag gjorde den:
1 huvud isbergssallad
1 röd paprika
2 schalottenlökar
1/2 rödlök
2 salladslökar
250 g Haricoverts
4 små morötter
Olivolja 
Nudlar

Dressing
1 färsk röd chili
1 tsk finriven ingefära
2-4 limefrukter
1-2 msk fisksås
1-2 msk muscovadosocker

Dressing påbörjades genom att morteln som hade stått och dammat på en hylla bra länge nu togs fram och fick en liten diskning. Chilin smakades av så att den inte var för stark innan den tömdes på kärnor och hackades ned i mindre bitar. En av limefrukterna fick sitt skal avrivet med ett cestjärn (eller rivjärn). Limeskal, chili och socker mortlades nu till en massa som avgav underbara dofter vilka trängde långt in i doftorganen. Saften från limen pressades och tillsattes till massan. Här är det väldigt personlig hur mycket lime man vill ha, jag själv valde saften från 3 limefrukter. Socker och fisksåsen tillsattes och avsmakning gjordes. Här får man balansera upp smakerna efter hur man gillar det genom att tillsätta mer eller mindre socker, lime och fisksås.

Schalotten och salladslöken skivades fint och lades i dressingen så att dessa fick dra en stund. Haricoverts slängdes i en kastrull med kokande saltat vatten några minuter innan de silades av och snabbt slängdes i ett isbad, detta för att man vill behålla krispigheten. Resten skars i bitar som passade i en sallad och ett gnolande på någon underlig visa från 30-talet kom från stämbanden.
Nudlarna för 4 personer kokades enligt tillverkarens instruktioner och sköljdes sedan i kallt vatten för att stanna av tillagningen.

Salladen blandades samman och fick stå för vänt på att köttet skulle bli klart i grillen och dressingen med sina magiska dofter blandades i salladen precis innan servering.

Nu blev det den klassiska "kött och sallad rätten" men med den asiatiska touchen blev detta helt klockrent ihop med den välsmakande köttet som med sina flera intåg av struktur. När man grillar en köttbit där både svål och ben finns med får man flera upplevelser i samma bit. Krispighet från svålen, några benbitar att gnaga på samt det fina köttet från själva kotletten.

Alla har väl provat att äta en söndersekt fläskkotlett någon gång som är så torr att den skulle kunna användas som avfuktare vid en källaröversvämning? Då man grillar en hel sådan här bit och inte grillar den mer än till max 67 grader så får du ett kött som är helt vansinnigt saftigt. Detta eftersom temperaturen varit relativt låg direkt under köttet så att inte för mycket vätska avdunstat samt att svålen och benen ser till att dels avge fett till köttet men också att skydda det från vätskespill.

Den här rätten tilldelar jag fabulösa 9 monstruösa gjutjärnsgrytor av 10 möjliga och önskar alla en härlig semester. Vi ses snart igen då semester för mig innebär mer matlagning än vanligt! :)

5 Kommentar(er)

Andy 9 juli 2012 kl. 23:52

Genialt! Dressingen verkar klockren. För mig ser detta ut som en 10:a ! Är i Skåne nu och åker till en gård och köper kött direkt av dom. Brunnby Boställe. Dom har bland annat Highland Cattle och alla deras grisar går ute. Gjorde grillspett med fläskkarré häromdagen. Bra griskött är ju fullkomligt himmelskt. Om fler köpte kvalité griskött så tror jag folk skulle häpna! Kotlettraden såg fullkomligt magisk ut! Way to go!

Bladh 10 juli 2012 kl. 02:06

@Andy; Blir magiskt avundsjuk varje gång jag läser om dina skåberesor...Man får känslan av att du verkligen mår bra där nere och mat direkt från gårdarna kan ju få vem som helst på fall!

Lottzys matblogg 16 juli 2012 kl. 02:31

Vilken trevlig blogg du har, här kommer jag garanterat att kika in fler gånger. Hälsningar Lottzy

Bladh 16 juli 2012 kl. 07:31

@Lottzy; Tack' det är alltid roligt att höra.