/*alt='' class='fade' */

Grillad karré och jordgubbsallad...

Ja det kan låta konstigt med jordgubbsallad men det namnet framstår som diffust och oklart i förhållande till köttsallad. Andy den gottegrisen statuerade ett exempel på sin sida (En herrans mat) där han gjorde en sallad med bacon och chorizo i. Inspirationen flödade till och jag var inte sämre med en sallad som också innehöll bacon men istället för en chorizo valde jag en utomordentligt bra Salsiccia med fänkål i. Salladen som skulle utgöra tillbehöret till den väldigt klassiska karréskivan blev näst intill en egen måltid och karréskivan låg som en räddningsbåt vid sidan av ifall man inte skulle bli mätt på salladen.

Det här blev en helt klart lyckad rätt och jag erbjuder receptet här nedan.

Kött:
4 grova karréskivor (2,5 - 3 cm tjocka)
Flingsalt
Färskmalen peppar
Glace enligt recept från inlägget om grillad högrev (se här)

Sallad:
En påse säsongsmix eller annan valfri sallad.
Tomater
Gurka
Paprika
Rödlök
Färska jordgubbar
Fetaost
Salsiccia med smak av fänkål (Finns på Frölunda Lilla Saluhall)
Varmrökt sidfläsk (Finns på Frölunda Lilla Saluhall) kan ersättas med blöt plastförpackad bacon men det blir långt ifrån samma sak.
Jordgubbsvinäger
Olivolja

Köttet saltades och pepprades någon timme innan grillning, ungefär samma tid som köttet behövde för att nå rumstemperatur.

Korvar och bacon stektes på låg temperatur få att knaperheten infann sig. Tomat, gurka, rödlök och paprika hackades ned till personligt anpassade bitar. Korv och bacon fick ligga och svalna en stund innan de också genomgick samma behandling som grönsakerna.
Olivolja och jordgubbsvinäger tillsattes till salladen som smakades av hela tiden för att uppnå en bra balans.

Grillen hade full styrka på värmen och karréskivorna slängdes på och fick någon minut eller två på varje sida innan glacen penslades på i ett tjockt lager. Skivorna vändes några gånger och grillens gång och för varje vändning tillades ett lager glace. Jag grillade hela tiden under lock vilket dels ger värme runt om hela köttet samt att smaken av grillrök sätter sig bättre.

Till allt detta goda serverade jag en kall sås på creme fraiche igen. Denna gång blandade jag rårörda lingon och finhackad inlagd rödlök (recept i detta inlägg en bit ned). Det hela smakades av med en gnutta salt. Var försiktig med saltet..ytterst lite för mycket förstör hela såsen och ytterst lite förändrar hela karaktären.

Salladen är det som gav mig mest av denna måltid. Kombinationen av jordgubbar och fänkålskorv ihop med fräschören från salladen som sedan fick ett bryt av bacon och jordgubbsvinägern var verkligen lyckad och jag rekommenderar den verkligen.

För att inte frångå min poängsättning så vill jag härmed tilldela denna enkla sommartillredning 8 monstruösa gjutjärnsgrytor av 10 möjliga.

4 Kommentar(er)

Lotta i Två små kök 7 juli 2012 kl. 01:49

Häftigt när inlägg ger ringar på vattnet och inspirerar... Förstår att köttbiten upplevdes som "livbåt" vid sidan av (underbar liknelse) med den salladen! Jordgubbar i maten är fantastiskt. Provade en tomat- och jordgubbssallad med basilika och vitlök förra helgen, gudomligt gott!

Trevlig helg!

Bladh 7 juli 2012 kl. 03:38

@Lotta; Låter som härliga smaker i en sallad, får nog testa det :)

Andy 7 juli 2012 kl. 12:31

Detta är ju ren o skär Världsklass.

Bladh 8 juli 2012 kl. 14:34

@Andy;Kan du va! :-)