Chiligryta...
Etiketter:
Egentillverkning /
Gryta /
Nöt /
Veckans recept
Visst har vi haft några riktigt fina dagar här på västkusten i juli och jag har minsann skapat mig en bonnabränna som heter duga. Med rödbruna armar och hals samt en kristallvit torso spritter jag ur sängen då det just slog mig att det är en chiligryta som skall göras till middag idag så här mitt i sommaren.
Hjärnhalvorna slåss om ifall det är en genialisk eller en helt tokig idé att käka chiligryta under den här årstiden. Så här i efterhand vill jag inte säga annat än att det var genialiskt och numer bevisat att den klassiska höst och vintergrytan fungerar under alla Sveriges årstider.
Recept, chiligryta som jag gjorde den. 4-6 pers.
1 kg högrev
1 tsk salt
200 g rökt sidfläsk
2 dl mörkt öl, gärna Carnegie porter
2 små röda paprikor
2 små gula lökar
2 färska jalapeño
3 vitlöksklyftor
400 g krossade tomater (burk)
1 msk limejuice
2-3 dl vatten
Färskmalen svartpeppar
kryddblandning:
kryddblandning:
1 ½ msk anchochilipulver eller
1 msk chilipulver
1 msk mald spiskummin
1 tsk torkad oregano
½ dl vatten
Smått överenergisk och trött efter gårdagens ölintag på Göteborgs bakgator i en samlad kombination påbörjades operation chiligryta.
Paprika och jalapeño delades på längden och lades i ugnen för rostning på 250 grader grill. Denna procedur för att få fram mer smak och sötma ur det läckert röda och gröna pepparfrukterna. De fick ligga till de hade fått en bränd yta och var näst intill helt svarta innan de togs ut och fick ligga för svalning.
Högreven som jag hade varit och införskaffat hos min köttlangare Frölunda lilla Saluhall kastades upp på skärbrädan och fick genomgå en smärre putsning från bindväv och fett innan den skars ned i kuber i storlek omkring 3 cm. Bitarna lades i en bunke och saltet ströddes över och blandades väl med köttet som nu fick stå medan resten tillreddes.
Det rökta sidfläsket med sin helt magiska arom, också det från Frölunda lilla Saluhall skars ned i centimeterstora kuber och stektes på medeltemperatur till de hade släppt mycket av fettet, börjat bli krispiga och läckert gyllenbruna. Sidfläsket lyftes ur och lades åt sidan för att användas mot slutet av denna magiska gryta.
Fettet från sidfläsket skyfflades över till den stora barnkokakitteln som skulle vara den behållare där chilin blev till. Gul och vit lök finhackades och tillsattes till sidfläskfettet och fick fräsa några minuter så denna mjuknade något. Under tiden som löken gjorde sitt på sin kant blandades ingredienserna till kryddblandningen ihop till en pasta och tillsattes sedan till löken.
Paprika och jalapeño som nu hade svalnat gjordes fria från sitt skal samt kärnor innan de hänsynslöst och brutalt finhackades och slängdes till den aromatiska blandningen i kitteln. Några minuter skulle passera, tiden stod på något sätt still, barnen utanför lekte i sandlådan så som de brukar medan mammorna hade ena handen i midjan och den andra på sin telefon allt medan jag själv stod i fönstret och betraktade dem.
Köttet som hade legat i sin saltblandning var nu redo för att få en härligt brynt yta och tillsattes därmed till kitteln några bitar i taget så att de inte skulle börja koka och den brynta ytan skulle utebli (maillardreaktion).
Dofterna steg mig åt huvudet och den numer obligatoriska köttdansen inleddes, steg för steg stampades golvet i köket medan köttet intog sin underbara färg och smak.
Det var dags, dags för att göra gryta av alla element som skapats. Den krossade tomaten som förövrigt var från Kung markatta, limesaften, öl och vatten tillsattes nu till kitteln och fick koka upp ordentligt innan temperaturen sänktes till sin behagliga medeltemperatur. Locket lades på och ett lugn infann sig i min lekamen som nu fick impulsen att slappna av helt. Tung i kroppen med en bakomliggande humle och malt-abstinens tågade jag nu till soffan och somnade tvärt.
Två timmar hade passerat då jag med ett ryck vaknade till. Det doftade helt fantastiskt i hela lägenheten och jag visste vad för gott jag hade framför mig. Lyfte på locket och en pust av arom och ånga gav mig en gastronomisk örfil jag sent skulle glömma. Köttet hade börjat falla isär och alla smaker koka ihop till att bli ett med varandra, det var snart dags att fylla magen.
Sidfläsket som legat på vänt under hela koket tillsattes och hela grytan smakades av med salt och ytterst lite torkad oregano. Oregano har en förmåga att sätta väldigt mycket smak då det tillsätts precis i slutet av en rätt.
En chili skall enligt utsagor från främmande länder inte tillagas med bönor utan dessa skall tillsättas vid servering, de kan jag bara hålla med om och serverade denna tunga gryta med svarta bönor, en klick naturell creme fraishe och en grov brödbit att doppa i.
Sådan här rustik mat är jag galet förälskad i och jag kan inte annat än att ge denna rätt 10 monstruösa och konstruktiva gjutjärnsgrytor av 10 möjliga.
Observera också att den är fantastisk att äta direkt men blir bara bättre och bättre efter ett par dagar i kylen.
9 Kommentar(er)
You did it again! Mmmmmmm, känner nästan doften och smaken ;-)
Lite åt det här hållet gör jag min gulasch, gillar när köttet blir trådigt och man nästan får äta med sked... Kartoffelklöße är jättegott till (googla på det och visa sen bilder) och den sista resten i ett pitabröd med lite isbergssallad och t.ex. creme fraiche kan inte vara fel det heller. Här hos mig är emellertid problemet, att resterna försvinner mellan min skönhetssömn och nästa dags kvällsmat ;-)
Äter gärna chiligryta hela året men det blir sällan av. Måste komma ihåg att rosta paprika- och pepparfrukterna i ugnen nästa gång! Och att göra en själv snart. Blev hur sugen som helst på chiligryta. Ge mig nu!
As good as it gets ! Kan bara instämma i lovsången för den här typen av mat. Och jag håller med dig; bönorna vid servering eller vid sidan om. Bra jobbat i vanlig ordning! Hatten av.
@Kajomida; ska googla vad du hänvisar till, zet är alltid bra med ny input.
Tack ni andra för de goa kommmentarer, det värmer verkligen i höstsommaren:-)
Lollo:
Detta recept måste jag prova framöver. Vi skall ha en mat-och amaroneprovning i höst med goda vänner, kan denna gryta passa till Amarone eller bör man ha ett vitt vin? Det vore trevligt med ett vinförslag till dina härliga recept, om jag får önska. Tack för toppenfina recept.
@Lollo: Personligen skulle jag inte ta Amarone till denna gryta. Eftersom grytan är mustig vill jag helst ha ett lättare vin som bryter av lite...Ett vitt torrt vin är kanske inte så dumt..
Jag ska defenitivt tänka över att ha med dryckestips till recepten.
Tack för att du läser!:-)
Gav mig på att slänga ihop den här chilin i dag när jag påpassligt nog var ledig från jobbet. Har precis hällt på krossade tomater, öl och vatten samt sänkt till medelvärme och lagt på locket. Smakar mustigt redan!
Är osäker på om jag behandlade köttet på rätt sätt, är lite av en novis och tror inte att jag rostade paprikor och chilifrukter tillräckligt heller, men det blir nog bra ändå.
Tack för fin matlagningsinspiration! Återkommer med slutresultatet!
Slutresultatet blev superbra! Speciellt satte sidfläsket och de rostade paprikorna/chilifrukterna sin prägel på grytan. Smaskens!
@Tomas;
Kul att du prova receptet och att det blev lyckat. Sidfläsket är verkligen ett trevligt inslag på slutet.
Tack för att du läser.
Skicka en kommentar