Nässelsoppa...
Etiketter:
Buljong /
Egentillverkning /
Fond /
Soppa /
Ägg
Så blev det nässelsoppa då, men jag plockade nässlorna på ett mer icke-trafikerat ställe vilket faktiskt kändes bättre till och med för mig.
Endast med den minsta saxen man kan tänka sig, ja en sådan som sitter på en fällkniv så plockade jag de spädaste nässlorna jag kunde hitta. Till en början tog jag i stjälkarna eftersom där sitter ju inga microtaggar som kan stickas och skapa den brännande känslan...eller!!?
Det började bulta härligt i pekfingertoppen efter en kort stund och jag inser att jag koncentrerat en härlig mängd nässelgift just där och det var också här i denna stund som jag insåg att även stjälkarna är lite giftiga. Men äta dem går bra!
Recept nässelsoppa som jag gjord den. 4 pers.
1 liter lätt packade späda nässlor
5 dl vispgrädde
2-3 dl kycklingbuljong
3 schalottenlökar
Några nypor vetemjöl
Salt
Färskmalen svartpeppar
Med ett enklare gnällande tog jag fram de nyplockade brännässlorna och klippte bort de tjockare stjälkarna. Nässlorna med sin gröna glans intog durkslag och sköljdes noga i kallt vatten.
Kycklingbuljongen från ett tidigare kok plockades fram från frysen och lades i en gryta på låg värme för att tinas. Då jag hade fryst in buljongen i den behållare man normalt har istärningar i så var det enkelt att dosera hur mycket jag ville ha samt att buljongen tinade snabbare.
Kycklingbuljongen hade tinat och grädden tillsattes i lagom hast och det hela fick koka upp och sedan stå och sjuda ett tag till gräddens runda smak hade tilltagit.
Löken hackades grovt och frästes hastigt i lite smör för att sedan få sällskap av nässlorna som också fick fräsa med en stund. Några nypor vetemjöl tillsattes för att skapa lite redning och sedan hälldes gräddkoket över och det hela fick koka upp och sedan sjuda ytterligare några minuter.
Stavmixern med sina rotorblad startades upp och gjorde sitt i grytan. Då hela rasket var lent och lätt skummat var jag nöjd och påbörjade avsmakningen med salt och peppar.
Jag blir lika glad varje gång jag inser att maten smakar så bra endast med naturliga råvaror. Här liksom i många andra rätter räcker det med lite salt och peppar för att lyfta fram smakerna, resten kommer från buljong och naturen.
Jag har hört att man inte skall äta nässelsoppa allt för ofta då det är extremt mycket järn i vilket är bra i en dos som denna. Jag hade dock gärna ätit den här delikatessen en gång per månad om det var möjligt. Så enkelt och så gott.
Jag serverade den med en ägghalva och några droppar tryffelolja och med det sagt så ger jag den här rätten 9 monstruösa gjutjärnsgrytor av 10 möjliga.
Passa på nu när nässlorna är späda och nygrodda om du skall göra denna härliga sommarsoppa.
1 Kommentar(er)
Tänk, nässelsoppa pratade jag om häromdagen... Det är nog 30 ar sedan jag at det sist - och det var ju sa gudagott!! *Fuskgör* nagot liknande ibland; använder (fryst) spenat med lite grädde och muskat i och sen ägghalvor. Det smakar ocksa bra men en hemmagjord nässelsoppa smakar hundra ganger bättre. Fast det ser lika fint ut ;-)
Skicka en kommentar