Fredagsmys, chokladdoppade chips...
Etiketter:
Chips /
Choklad /
Egentillverkning /
Potatis /
Snacks
Det här har ju fått mig att tänka lite och framför allt undra varför inte Estrella eller OLW har chokladdoppade chips i sin repertoar och eftersom att de inte har det vad jag vet så gjorde jag egna.
Klockan vad runt 10 på förmiddagen och frukosten hade just intagits på altanen i årets första riktiga solstrålar när jag insåg att det jag behövde till dessa finfina chips fanns hemma. En timme eller två vid kökslabbet gör mig riktigt glad i hågen.
Recept, chokladdoppade chips.
Stora potatisar av fast sort
Ljus blockchoklad
Rapsolja till fritering
Salt
Lökpulver
Potatisen tvättades noggrant innan den skivades med en osthyvel till vad man skulle kunna kalla förstadie till chips. Potatisen spreds ut på tidningspapper och torkades av så mycket som möjligt. Salt och lökpulver i en mängd som kändes lagom spreds ut över dem. Oljan hettades upp i en rejäl gjutjärnsgryta till 180 grader vilket brukar vara en lagom friteringstemperatur. Om du skall göra detta så se till att grytan du använder för fritering verkligen är tjockbottnad och stadig, varm olja är riktigt obehagligt.
Potatisen lades i grytan några stycken i taget så att inte oljan svalnade för mycket och fick ligga och bubbla till de var gyllenbruna och hårda. Placerade dem på tidningspapper igen så att resterna av oljan kunde rinna av. I detta läge kryddade jag på med lite mer lökpulver så att smaken av grillchips verkligen skulle infinna sig.
All potatis var friterad och låg nu och väntade på den efterlängtade desserten. Chokladen smältes i ett vattenbad (Kastrull med kokande vatten och en skål ovanför som används som behållare för chokladen) till den var helt flytande.
Chipsen doppades nu i chokladen och lades på smörpapper i en behaglig väntan på att chokladen skulle stelna.
Faan va gott det blev med crispet, salt och sött i samma tugga. Mätt och nästan på gränsen till en äcklig person sitter jag nu i soffan och mår både bra och illa på samma gång. Det här kommer jag göra många fler gånger. Den här sortens snacks passar troligen väldigt bra till en amerikansk thriller med halvbra skådisar en fredagskväll då orken för avancerade möten i krogens atmosfär inte riktigt orkas med.
För att sätta en poäng som alltid så hamnar dessa knapriga vänner på 8 monstruösa gjutjärnsgrytor av 10 möjliga.
6 Kommentar(er)
Det här var det sjukaste! Men jag gillar det. Antar att det är den här typen av experiment som skiljer agnarna från vetet? Jag skulle aldrig komma på tanken. Hatten av för min överman (och jag tror bannimej jag kommer testa!)
En Salig Soppa - En Herrans Mat 1 - 0
Är du allvarlig? Först det högst devalverade ordet "fredagsmys" och så chips med choklad?! Det var min första reaktion i alla fall men efter att ha läst hela inlägget så rann det nästan i mungiporna. Fast jag är fortfarande lite skeptisk. Det är väl bara att prova för att bli överbevisad. Är själv en chipsälskare av rang så det tar emot lite att häda med choklad som jag inte är särskilt förtjust i. Men men.. Det får väl bli till att prova då och lita på ditt ord. Att man blir mätt och lätt illamående efteråt, det litar jag däremot till 100 % på :-)
@Mina kära ...det finns mycket som är konstigt i tanken när det kommer till smaker..men det är ju bara att prova sig fram..:-) salt och sött i kombo misslyckas sällan.
Andy; Tack för din ödmjukhet, skulle dock vilja säga 1-1 med tanke på din grillning idag..burgare, majs och ångad rödlök...det är så man blir tårögd.
Tack för att du bevisar att det är inte bara jag som är knäpp. Älskar själv blandningen av choklad och chips =).
@Mabbie B; Tack för att du läser ;)
Åh, jag tror dig att detta är Gott!! Jag har en tendens att alltid blanda salta popcorn med choklad i munnen, så varför inte chips och choklad!? MUMS
Skicka en kommentar