/*alt='' class='fade' */

Ugnsgratinerad falukorv, en klassiker...

Ibland är det barnsligt gott med denna klassiker som ger dina smaklökar en svårstoppad resa genom uppväxtminnen och den relativt vanligt återkommande ugnsgratinerade falukorven med stuvade makaroner. Detta hörde helt klart till en av mina favoriter när jag var yngre och fortfarande ibland kommer fram även på vårt bord. Allt blir dessutom extra bra när man får tag på närproducerad falukorv från en liten småhandlare i Majorna som minsann kunde rada allt från ostar till hängmörat prima nötkött. Att de dessutom hade korv gjorde inte saken sämre på något sätt.

Gudagott, Slottsskogsgatan
Glad i hågen skuttade jag från den lilla butiken "Gudagott" på Slottsskogsgatan med en fin bit falukorv och lite av deras kallrökta sidfläsk som kan få vilken plastförpackad bacon som helst att likna skithuspapper. Doften från deras bacon var verkligen så som man vill ha den, rökig och söt på samma gång samt att den inte var så där blöt som "vanlig" bacon brukar vara.

Recept, ugnsgratinerad falukorv 4-5 pers.
1 ring falukorv av bästa kvalitet
1 röd lök
1 äpple, Royal gala
Några skivor rökt sidfläsk, skuret i "bacon-tjocklek"
Lite riven prästost

Med ett skevt handlag och en vass kniv snittades falukorven i skivor men utan helt igenom. Löken och äpplet skivades tunt och stoppades in i springorna som bildats efter snittsessionen precis nyss. Eftersom att jag troligen har någon bokstavskombination så var jag tvungen att ha varannan lök och varannan äpple för att det skulle kännas bra. Den numer dubbelstoppade korven lyftes över till en ugnsfast form där den fick ett litet lager av den rivna osten och sedan några skivor av den mest fantastiska bacon jag någonsin smakat.
In i ugnen på 200 grader till färgerna började bli gyllenbruna, inte konstigare än så.

Detta är en rätt som jag alltid haft ketchup till men någon sådan fanns inte hemma så en granskning i skåp och lådor gjordes efter vad som fanns hemma till att skapa en sådan.

Recept, hemkokt ketchup, en snabbversion
1 tetra ekologiska passerade tomater
1/2 röd lök
1 klyfta vitlök
1 klyfta av äpplet som användes till korven
4 soltorkade tomater i olja
5-10 korianderfrön
1 kryddnejlika
1-2 krm fänkålspulver
3-5 sichuanpepparkorn
2-3 tsk ekologisk honung
Rödvinsvinäger eller cherryvinäger efter smak
Salt
Svartpeppar

Snabbketchup
Rödlök, vitlök och äpple hackades något och frästes på låg värme i lite olja. Då detta mjuknat tillsattes de hackade torkade tomaterna och kryddorna och allt fick fräsa en stund till. Då aromerna började blomma ut i köket tyckte jag nog att det hade fräst klart och de passerade tomaterna tillsattes. Detta hopkok fick nu sjuda på låg värme till ungefär hälften hade reducerat. Ett hett tips här är att ha ett lock som ligger lite på sniskan så att ångan kan komma ut men att det inte skvätter tomat över hela spisen.
Den blivande ketchupen hade reducerat klart och stavmixern plockades fram ur dess gömma. Då alla ingredienser var mixade ned till beståndsdelar tillsattes vinäger lite i taget under ständig avsmakning till dess att jag var nöjd med syrligheten. Detta fick sjuda ytterligare lite till innan jag smakade av med honung, salt och peppar.

Tänk att det är så enkelt att göra en god ketchup. Flera av er som provar detta kommer troligen att säga saker i stil med "Det här smakar ju inte som ketchup". Visst smakar det ketchup men inte som den du köper i hyllan som är gjord att passa den stora massan och som innehåller sjuka mängder socker och andra underliga ingredienser.

I normala fall brukar jag göra ketchup när det är säsong på svenska tomater och då lite mer avancerat med mer färska råvaror, du kan se recept här.

Jag hade kokt potatis i kylen som jag skalade och slängde i hett vatten för att sedan pressa dem i en rotfruktspress och servera till korven. Alltid lika skönt att kunna återanvända råvarorna som blivit över och slippa slänga dem.

Enkel vardagsrätt med underbara smaker som jag väljer att lägga på 7 monstruösa gjutjärnsgrytor av 10 möjliga.

4 Kommentar(er)

Lotta i Två små kök 3 april 2012 kl. 05:25

Jag tror jag dånar av din ork och skaparförmåga. Egen ketchup bara sådär! Imponerande.

Ugn i falukorv som blir riktigt stekt är hur gott som helst. Tack för tipset om att slänga på lite mer smak i form av sidfläsk. Det hade aldrig mamma på sin :-)

Tomas 3 april 2012 kl. 09:00

Intressant med egen ketchup, har funderat på det ett tag och det verkar ju rimligt enkelt dessutom. Hur lång är hållbarheten? I ett ensamhushåll går det ju inte åt några mängder.

kajomida 3 april 2012 kl. 09:21

Du maste bre (stark) senap över korven innan osten kommer pa och lite ströbröd gör ocksa ytan härligt "knaprig", annars later receptet hemskt gott ;-)

Kul att du ocksa kör klassiska recept! Hoppas du är öppen för tips och inte ser det som en "tillrättavisning" för sa är det inte menat :-))

Bladh 3 april 2012 kl. 11:50

@Tomas; Egen ketchup är värt allt besvär i världen :) gör den gärna enligt receptet jag länkade till när det är säsong. Hållbarheten blir flera månader om man är noga med hygien och steriliserar burkarna. Använd gärna många mindre burkar då hållbarheten såklart minskar efter att du öppnat burken.
Smak och lukt meddelar ganska snabbt om den är ätbar eller inte.


@Kajomeda; Ja nu när du säger det så missade jag senapen, brukar ha min egentillverkade grovkorniga på. Ströbröd hoppar jag över då det inte fungerar riktigt på mig, men jag vet att många brukar ha det. **Ser det som tips**