/*alt='' class='fade' */

Abborrfilé...

Eftersom Herr dysterkvist kommer farande med antibiotikaproppad lax från landet i väst (läs Norge) väljer jag annan fisk när jag skall handla sådan. Att det blev Abborre denna gång var ju inte riktigt meningen då jag egentligen var ute efter Makrill. Att betala för Abborre kände på ett sätt pinsamt med tanke på mängden Abborre man dragit upp sedan barnsben vilket borde vara flera tusen.

Det hade börjat bli himla spänt mellan mig och expediten bakom disken efter att jag sagt högt och tydligt "89 spänn kilot för Abborre!!, det är ju en skam att behöva betala för denna fisk som man fiskat så mycket av"
Det fanns inte så mycket att välja på i disken mer än riktigt feta stora fiskar i form av Lax, Torsk och en Marulk och det var inte vad jag var ute efter. Jag ville ha en mindre fisk som som jag själv kunde filéa då detta är något jag vill lära mig. Jag besatt dessutom kraften av en riktigt fin filékniv som kom i present från mor och syster så nu var det väl fan om det inte skulle lyckas.

Jag gick jag från fiskaffären med mössan i ena handen och 1 kg finfina Abborrar i den andra. Jag höll inte huvudet högt när jag gick där ifrån och svor lite dystert för mig själv att "Jag skall då faan fiska mina egna Abborrar i fortsättningen".

Väl hemma togs fisken ur och efter en och annan instruktionsvideo om hur man filéar en rundfisk så var det bara att skrida till verket. Jag blev riktigt nöjd med resultatet och framför mig hade jag nu 8 st fina filéer. Dessa fick en dust med salt och vitpeppar innan de rullades i vetemjöl och kunde stekas med skinnsidan ned.







Till dessa delikatesser ville jag ha något vårigt så morötter med blast, några potatisar och en stor bit fänkål kokades i lättsaltat vatten. Morötterna tvättades endast och kokades hela för att bevara så mycket smak och näring som möjligt. Potatisen klyftades och lika så fänkålen.
Vattnet kokade upp ordentligt och sedan tog jag grytan från plattan och det fick stå och dra till potatisen var lagom mjuk. På detta sätt bli det aldrig överkokt.

Jag hade kunnat välja att endast ha skirat smör över dessa delikatesser men eftersom jag är jag så valde jag att krångla till det lite.

Recept, "sommarsås"
1 del rapsolja
1 del kikkoman soja
1 del smält smör
1 pressad apelsin
1 pressad citron
1/2-1 del socker
1 "tumme" riven ingefära
1 skvätt basamvinäger

Samtliga ingredienser kokades ihop något och silades sedan av samt smakades av med lite mer citron så att den inte var allt för söt. Detta är en sås som fungerade riktigt bra till denna rätt men som också kommer fungera som marinad till grillningen fram över.

Under tiden som såsen kokades ihop passade jag på att bryna ett gäng steklökar till de var mjuka och hade fått lite färg, tänkte att det skulle bli gott till.

Morötterna skars på längden, fortfarande med lite av blasten kvar på och lades på tallriken. Fänkål och potatis gjorde sällskap och lite av såsen ringlades över. Toppade med Abborrfiléer som i sin tur toppades med lite mer av såsen.

Jag hade i vanlig ordning snålat lite med saltet så efter lite saltning så hade jag kanske en av de bästa vår och sommarrätterna framför mig som jag provat. Den var lätt, smakrik och elegant och jag tilldelar den 8 monstruösa gjutjärnsgrytor av 10 möjliga.

Lämna gärna en kommentar nedan.