/*alt='' class='fade' */

Kantarellpaj...

Det är inte varje natt man vaknar av att en kommit på att en paj på kantareller skulle sitta som en smäck. Smög mig upp till frysen endast iförd födelsedräkten och plockade fram en påse kantareller som jag lade för upptining i kylen innan jag smög tillbaka till sovrummet. Fötterna klibbade lite mot den glatta parketten och gjorde små utsökta ljud ifrån sig som man vid ett sådant här tillstånd mitt i natten tror skall väcka hela huset. Vad jag förstått så var det ingen som vaknade, allra minst förstod att jag var uppe mitt i natten och plockade fram kantareller.Klockan var strax efter sju på morgonen när jag tog mig upp ur den varma sängen. Utanför sovrumsdörren var det redan full fläkt då dagbarnen ramlat in och startat dagen med legobygge. Bryggde mig en kopp kaffe och intog två kokta ägg med en bön och linssallad som stod i kylen, drack upp kaffet och började med pajdegen.


Recept, pajdeg.
3 dl vetemjöl
150 g smör
3 msk vatten
1/2 tsk salt

Samtliga ingredienser knådades samman med ena handen medan den andra höll mobilen mot örat och lät mig föra en konversation om något kreditkort jag inte beställt. Då degen var relativt jämn pressade jag ut den i en pajform så tunt det bara gick. Jag är inget stort fan av pajskal om de är tjocka men det fungerar bra om de är tunna. Pajformen ställdes i kylen i väntan på gräddning och jag passade på att ta en kopp kaffe till.
30 minuter passerade revy i mina tankar, kaffet tog slut och pajskalet skulle gratineras. Ugnen på 200 grader och pajen i mitten i 5-10 minuter.
Medan skalet stod i ugnen påbörjade jag fyllningen vilket bestod i...

Recept, kantarellpaj
1 rejäl näve kantareller
1 röd lök
1/2 röd paprika
10-15 soltorkade tomater
1 klyfta vitlök
2 ägg
3 msk creme fraishe
1-2 dl riven, lagrad prästost
Salt
Färskmalen svartpeppar

Tomater, paprika  och lök hackades ned i mindre bitar som passade min personlighet för dagen. Smör smältes i en bra stekpanna och kantareller, lök, paprika och tomater fick bryna på låg värme till mycket av vätskan hade försvunnit. Salt och peppar tillsattes lite efter smak under tiden och när nästan all vätska var borta tillsatte jag vitlöksklyftan som var "skuren" med baksidan av kniven, alltså motsatt sida av kniveggen. Detta blev ungefär samma resultat som när man mortlar den och betyder i sin tur att inte allt för många celler går sönder som det ofta gör när man pressar vitlök vilket ofta leder till allt för mycket vitlökssmak. Vitlöken gör sig bäst enligt mig om den tillsätts mot slutet vilket är något jag snappat upp från Lisa Förare Winbladh som skriver många intressanta artiklar om maten beteende.
Fyllningen var klar och breddes ut i pajskalet så jämnt det bara gick. Ägg och creme fraiche vispades ihop ordentligt och hälldes över fyllningen och det hela toppades sedan med osten.
Ugnen fortfarande på 200 grader och ett numer fyllt pajskal ställdes in till dess att ytan började bli lite gyllenbrun.

Vilken perfekt start på dagen detta blev, en färdigbakad paj 10:13 tisdag förmiddag och jag fick en klockren lunch innan jobbet i köket på båten i hamnen i Göteborg.

Serverade mig själv en bit av pajen på en bädd av lite sallad samt ringlade lite creme fraiche över. Sjukt nöjd, mätt och belåten ger jag denna för mig nya rätt 8 monstruösa gjutjärnsgrytor av 10 möjliga. Smakerna som framkommer av kantarell och torkad tomat i kombination är helt lysande.



1 Kommentar(er)

kajomida 10 april 2012 kl. 08:31

Läcker start pa dagen! Det händer att jag tänker pa mat pa nätterna när jag är vaken, men inte gar jag upp och tinar nagot inte ;-)