Hamburgare, återigen...
Etiketter:
Fläsk /
Hamburgare /
Nöt /
Ost /
Sallad
Igår när jag väl kom hem efter en 4 timmar promenad i stan och på Frölunda torg konkandes på diverse råvaror till en burgare så intogs et glas rött i njutningsposition innan jag orkade mig på att skapa de blivande kärlekspuckarna.
Jag var först hos SO. Larsson i Stora saluhallen och skulle köpa högrev. De brukar ha kravmärkt högrev för 89 kr/kg om man köper 2 kilo vilket är ett helt vansinnigt bra pris. Efter att ha stått och tittat på de dekadenta herrarna bakom disken och lagt märke till hur hanteringen pågick så lade jag min kölapp på disken och gick. Det är jättebra att de använder handskar men när de tar emot pengar och kort med samma handskar som de sedan använder på nästa kunds kött så har man nog missat poängen. Ett kött som kontaminerats på detta sätt tappar livslängden med flera dagar och skall du inte tillaga köttet samma dag så är risken för surt kött redan dagen efter stor.
Troligen var det precis det som hände sista jag handlade hos SO. Larsson då jag lät det kött som enligt dem var slaktat samma dag stå i kylen 2 dagar innan jag skulle använda det och doften av surt kött spred sig galant i näshålan när kylen öppnades. Ledsen SO. men era broar är brända och ert sista strå i min stack är draget.
Tog det hederliga skrammeltåget till Frölunda torg och entrade den Lilla saluhallen istället. Här var det minsann nya handskar för varje kund vilket fick mig att betala 149 kr/kg för högreven istället men känner ändå att jag hellre stödjer dessa handlare.
Eftersom att jag skulle ha mycket sälta på burgarna så köpte jag också 5 rejäla bitar rökt sidfläsk. Den unga damen i köttdisken skar dem nästan 1 cm tjocka så det blev mycket att tugga på.
Vinet hade sjunkit in och det var dags att spendera några timmar i köket. Köttet putsades med hjälp av min nya filékniv vilket var helt sjukt bra verktyg för detta ändamål. Köttet skars sedan ned till kuber som lagom passade i köttkvarnen och fick sedan ligga 30-60 minuter i frysen för att det skulle vara enklare att mala köttet. Att frysa köttet innan malning är bra just för att det blir enklare att mala men är också viktigt om man maler kött som inte skall tillagas med en gång då det håller bakterier borta. Denna metod är något som korvstopparna använder flitigt.
Jag har länge letat efter den ultimata såsen till burgarna och har spånat på att göra en som grundar sig på öl. Igår var det ingen skillnad och ett nytt försök gjordes för att koka ihop en sådan. Den blev inget bra och kommer inte att omnämnas något mer här :)
Tanken med dessa burgare var att jag skulle steka på en yta på riktigt hög värme i ungefär 30 sekunder med salt och peppar för att sedan köra klart dem i ugnen tillsammans med tomat, sidfläsk och den rejäl bit välsmakande ost. Skönt är det när tankarna och handling går hand i hand och det faktiskt blev på detta sätt.
Självklart var även sidfläsket förstekt och jag vill slå stora slag på en trumma om att köpa rökt sidfläsk hos "slaktarn" istället för plastförpackad bacon med rökarom. Det är en helt vansinnig skillnad i smak och kvalitet. Bara en sådan sak som att det inte droppar vätska från en skiva sidfläsk när man öppnar förpackningen som det gör från bacon. Självklart har de olika kötthandlarna olika sätt att röka köttet på så det kanske krävs att man provar några olika innan man hittar sin favorit.
Sidfläsket var stekt, burgaren stektes och bredvid låg ost och tomat i förväntan inför resan i ugnen. Osten som jag lyckades få tag på hos "osthandlarn" på Frölunda torg som numer har samma ägare som Lilla Saluhallen var en bit Herrgård som var lagrad till tusen som hon rekommenderade då den smälte bra samt att smaken var lite som att ta emot en örfil.
Monterade burgaren, sidfläsket, tomaten och sist men inte minst osten och skjutsade in matbomberna i ugnen på 200 grader.
Medan köttet stod och gottade sig i ugnen passade jag på att bryna grul lök som jag skulle ha i botten på burgaren. Att långsamt bryna lök till den är gyllenbrun ger den där klassiska smaken av husmanskost och det var lite dit jag ville.
Det var äntligen dags att sätta samman den bästa burgaren. Bröd (tinade hembakta från föregående burgarafton), naturell creme fraishe för att bryta av smakerna något, brynt lök, lite sallad i form av salladsmix, några skivor rå lök, burgaren med sin tomat, sidfläsk och ost och sist men inte minst brödlocket.
Till detta serverades morötter som kokts tillräckligt kort tid för att de skulle vara krispiga men också mjuka och som sedan stekts med lite socker på. Vilket superbt tillbehör detta är enligt mig.
Detta är väl lite vad man kan kalla för en "mogen" eller "vuxen" burgare och enligt mig en av de bästa. Få smaker men som var och en smakar mycket ger en symbios som kan få vilken död smaklök som helst att vakna till liv och dansa en balett ur svansjön.
9 Monstruösa gjutjärnsgrytor av 10 möjliga får denna burgare på en egen burgarskala. När den ultimata såsen finns på plats finns chansen att denna lägger sig på en stark 10 då den är klart. Tillbaka till labbet.
(För er som är LCHF -anhängare så är detta helt klockren mat. Ta bort brödet och du är hemma.)
Lämna gärna en kommentar nedan.
Skicka en kommentar