Fisksoppa...
Etiketter:
Egentillverkning /
Fisk /
Fond /
Soppa
Redan 09:30 stod jag vid fiskdisken på Frölunda torg och ville köpa fisk och det var knappt att de hade fått igång kassan när jag skulle betala. Jag inhandlade 600 gram sejfilé och 1 kg frysta räkor. Den unga tjejen bakom disken hade helt klart gått en merförsäljningskurs och försökte sälja på mig allt från citroner till Aioli. Jag förklarade snabbt att jag gör min egen Aioli och odlar mina egna citroner. Jag kunde ana att den lilla brand av engagemang för merförsäljning slocknade i hennes ögon då jag hade förklarat detta och jag kunde komma iväg till kassan för att betala. Självklart odlar jag inte mina citroner men det var kul att slänga iväg denna kommentar då den verkade bottna fullständigt hos den unga damen.
Recept, modifierad fisksoppa ala Mamma, 4 pers.
500g räkor
1 gul lök
1 purjo, gröna delen
3 potatisar
2 morötter
1 fänkål
1/2 kålrot
3-4 dl vitt vin
3 dl grädde
4-5 dl fiskfond
1 klyfta vitlök
1 skvätt konjak
600 gram sejfile
Salt
Vitpeppar
Chiliflingor
Icke naken packade jag upp fisken som jag hade tänkt att rimma. Då man rimmar fisken blir den mer fast i konsistensen samt att man spär på smaken av hav en del vilket inte är helt fel på en havslevande fisk. En bunke iskallt vatten, en jäkla massa is och grovsalt till dess att vattnet smakar västkusthav är det som krävs för att rimma några bitar fisk. Jag lade fisken i is-salt-badet och där fick den ligga 20-30 minuter innan jag lyfte upp den för sin sista vila.
Den gula löken hackades och en skvätt olivolja hettades upp i en traktörpanna. Löken och räkorna tillsattes och fick fräsa ganska hårt till dess att räkorna antagit en mörkare ton och doften av grillad räka börjat sprida sig i fastigheten. Ungefär 2 dl vin tillsattes till detta samt en skvätt vatten tillsammans med hälften av den hackade fänkålen. Detta fick nu sjuda ett tag till dess att smakerna koncentrerades.
Övriga grönsaker/rotfrukter skars ned i små kuber, jag brukar göra dem omkring 1x1 centimeter då detta passa mig och min smak.
Grönsakerna och rotfrukterna (potatis, morot, paprika, kålrot, purjo och fänkål) slängdes i en soppgryta med upphettad olivolja för några minuters fräsning. (fräsning innebär att det man fräser mjuknar men inte tar färg)
Tomatpuré tillsattes till grönsaksfräset och fick fräsa vidare några minuter så att den lite bittra smaken från purén mjuknade något.
Resten av vinet tillsattes till detta och det hela fick sjuda ytterligare några minuter så att vinet kokade in i den fasta materian.
Räkfonden som hade stått på nu ungefär en halvtimme skulle silas från sina skaldjur vilket också gjordes. Tänk på att skaldjuren i en skaldjursfond inte skall koka mer än 30 minuter då de riskerar att bli beska.
Den silade fonden tillsattes till grönsaksfräset tillsammans med ytterligare fiskfond som jag hade i frysen. (du som inte har fond i frysen kan använda en sån där otäck buljongtärning, dock blir det godare med egenkokt).
Grädden stod på tur och beblandades nu med resten av koket som nu började likna en riktigt god soppa. Det hela fick nu sjuda ett bra tag till grädden fick en rund smak, nästan så man kan ana en ton av kola. Denna procedur tar minst 30 minuter så jag rörde om då och då, sjöng en truddilutt och smakade av hela tiden. Detta skulle kunna översättas till att jag gav maten en jäkla massa kärlek vilket är en huvudingrediens i min mattillredning.
Smaken hade börjat sätta sig så avsmakning med salt, vitpeppar och chiliflingor gjordes till jag var nöjd och då tillsattes även en skvätt konjak för att att runda av ytterligare. Jag började nog med 1-2 msk och fortsattes så till jag var nöjd. För mig finns inga exakta mått i mattillredningen eftersom att alla individer är individuella och har olika smak. Prova dig fram till den smak som passar dig bäst.
Precis när jag var nöjd så tillsatte jag vitlöken som jag hade mortlat lite lagom. Inte så att det var en sörja av den utan bara lagom så den föll isär i småbitar. Att ge maten lite vitlök på slutet ger helt klart bäst resultat då den riktiga smaken av vitlök verkligen står ut och då den är mortlad så tar den heller inte över utan blir mildare.
Stavmixern plockades fram från sina gömmor någonstans i en låda och fick gå några varv i soppan för att ge lite mer substans. Jag väljer att inte mixa soppan helt slät utan sparar en del bitar för att det skall ge lite textur. Att mixa delar av soppan ger också mer smak från det som mixas vilket vi gillar.
Fisken som legat och vilat hade också skurits ned i portionskuber och lades nu i soppan. Efter ungefär 5-10 minuter var fisken klar och soppan togs av från värmekällan och det var dags att servera en god portion.
Det här receptet kommer ursprungligen från min mor men efter en del modifiering i form av räkfond och konjak så har den vidtagit en helt annan nivå. Om nivån är lägre eller högre är för var och en att konstatera, själv tycker jag den får en djupare smak av räkfonden än utan och konjaken tillför ju sitt så klart.
9 monstruösa gjutjärnsgrytor av 10 möjliga ger jag denna rätt som trots all text här ovan är ganska enkel att slänga ihop och som går utmärkt att ha i kylen i flera dagar och småmumsa på.
5 Kommentar(er)
Later mycket gott... men vad hände med räkorna??
@kajomida; bra och befogad fråga :-) eftersom att jag kokade dem hela så blev. De ju sega som tuggummi. Jag åt ut dem under tiden som soppan kokade. :-)
Schysst att kunna säga "jag at bara soppa till middag" och inte tala om att man proppat sig full med ett halvt kilo räkor (eller var det ett helt - det köpte du ju...?) vid matlagningen * lol *
Maste fraga om en grej till: menar du verkligen den gröna delen av purjon, den man annars skär bort och slänger?!? Har aldrig hört att den delen kan användas...
@Kajomida; japp den gröna delen, men inte riktigt hela vägen upp till toppen då den oftast är lite dålig.
Men hallå...man slänger väl inte det gröna på purjon heller!!! Bara rensar bort sånt som är torrt eller har ful färg. Det smakar exakt som resten. Vi slänger på tok för mycket mat i det här landet! Btw - jag måste säga att soppan var kalasgod:)
Skicka en kommentar