Det är inte alltid som det blir som man tänkt sig och precis detta hände som av en krigshärjad slump igår när jag skulle tillaga lite fisk. hade läst ett recept där man ugnsbakade fisk i grädde och tomatsås vilket tilltalade mig. Min version blev att jag gjorde rullader av strömming med en fyllning av Dijon, parmesan och dill som sedan täcktes med en vin, grädde och tomatkrossblandning och gratinerades i ugnen. Jag har gjort liknande recept tidigare men detta fungerade inte så bra på mig tyvär. Visst blev fyllning med senap och ost helt underbar men jag föredrar nog stekt strömming. Hur som helst så kanske det tilltalar någon annan fiskälskande person så här kommer det en liten beskrivning på hur jag gjorde.
 |
Långa rader med strömming. |
Det hela inleddes med en konversation om fisk, musslor och annat havslevande hos fiskleverantören. En go' Göbbe var det helt klart som slängde sig med ofriska Göteborgsskämt så till och med jag ville grina illa. Trippade glad i hågen mot spårvagnen med min enkilospåse innehållande strömmingfiléer.
Väl hemma slängdes en kyss till sambon och fisken på bänken som lades med skinnsidan ned och torkades något med hushållspapper. Dijonsenap breddes lite varsamt på varje filé och toppades sedan med finriven parmesan. För att ytterligare skämma bort de små bitarna toppades det hela med finhackad dill, salt och nymalen vitpeppar innan dessa rullades ihop till de små rullader som skulle gratineras i ugnen.
 |
Strömmingrullader. |
2 burkar ekologiska krossade tomater gjorde en storartad entre i en av mina grytor och fick koka upp något. tillsatte 3 dl vispgrädde, lite salt, vitt vin och lite socker efter behov till jag var nöjd. Jag har fått för mig att bitterheten som kan finnas i krossade tomater försvinner om de får stå på spisen och bubbla ett tag. När jag var nöjd med smaken av såsen hälldes denna över de små rulladerna som så vackert och hopplöst låg uppradade i sina ugnsfasta formar. Strödde över mer parmesan och ställde dem sedan i ugnen för gratinering..200 grader i 15-20 minuter verkade göra susen.
Det är lite tråkigt att äta fisk och tomatsås utan något till så medan jag grejade fisken passade jag på att koka upp potatis som sedan mosades och fick stifta bekantskap med äggulor (5 gulor till 15 stora potatisar) och en klick smör. Vispade ihop detta och smaksatte med salt och vitpeppar för att sedan fylla upp mina små grytor och gratinera även dessa i ugnen, även kallad Duchessepotatis.
Jag tror att hos en fiskälskare skulle denna rätt fungerar riktigt bra, jag är personligen inte riktigt där ännu och föredrar som jag nämnde stekt fisk. Blir i och med detta lite splittrad i betygsättningen. Personligen lägger jag den på 5 monstruösa gjutjärnsgrytor av 10 möjliga men som en rätt i sin helhet får den 7.
Hoppas det inspirerar någon!
4 Kommentar(er)
Inte firre för mig. Tyvärr. Men duchessen tar jag gärna. I de där fina smågrytorna igen. Hittade dem till slut på Chilli men inte i någon färg som skrek "köp" till mig. Så jag letar vidare...
Byt ut strömmingen mot rödspätta och skippa tomatkrossen... bara ett tips som jag tror att du redan har tänkt, JOE
@Joe; Jo det har testats någon gång för länge sedan. För mig att jag hade Ajvar i grädden istället för tomatkrossen, det är gott!!
@Lotta; Lycka till med letandet :)
Sill absolut, i alla dess former (nästan). Lägger in gör vi väldigt gärna, titt som tätt:)
Skicka en kommentar