Morotssoppa...
Etiketter:
Soppa /
Vegetariskt
Ingredienserna var nästan inhandlade så när som på betalningen i kassan där det så klart blir tvärstopp så fort jag ställer mig. En halvt imbecill person stod framför mig och skulle envist genomföra sitt köp med danska pengar vilket till slut fick den unga kassörskan att behöva ringa på hjälp från herr föreståndare som kom lunkandes i maklig takt. -Nej dansk valör kan inte användas i Sverige, allra minst i min butik, förklarade herr föreståndare. -Men i Danmark sa de att man kunde betala med deras pengar överallt, sa den halvt imbecilla person och stod på sig.
Ingen risk att de öppnade en annan kassa och kön växte sig lång bakom mig där jag stod. Herr föreståndare blev som tur va lite sur och bad den halvt imbecilla personen att lämna butiken så att deras vardag kunde återgå till det normala.
![]() |
Tärnad morot |
10-12 ekologiska morötter
1 gul lök
1 klyfta vitlök
1 liten färsk chili
1 "tumme" färsk ingefära
2 l grönsaksfond
3 dl ekologisk vispgrädde
2-3 msk vetemjöl
Mjölk i samma mängd som vetemjöl
(Salt)
Eftersom att jag lider lite av ett samlarsyndrom så hade jag ju så klart grönsaksfond i frysen att tina sedan ett helt annat grönsakskok. Recept på en bra grönsaksfond hittar du här. Om du inte lider av samma sak som jag och kan tina lite fond från frysen kan du antingen koka en färsk eller så får du med dåligt samvete använda de berömda tärningarna.
Morötterna tärnades, löken hackades, vitlöken krossades i vanlig ordning och grovhackades, ingefäran skalades och finhackades precis som chilin om man bortser från skalningen.
Smör klickades i den stora soppgrytan och när detta slutat fräsa tillsattes allt det hackade, värmen sänktes och fräsning stod på schemat. Att fräsa på låg värme under längre tid tar fram mer smaker än en snabb upphettning tror jag, det känns så i alla fall.
Löken var mjuk och glasig, aromerna hade börjat inta köket så det var dags att hälla på fonden. Lät det hela stå och sjuda någon kvart eller så till morötterna var lite mjuka.
Det var dags för att stavmixerns rotor att göra sitt till den här rätt och när soppan var slät och den var nöjd, var jag nöjd!
Jag ville ha en helt slät soppa så det var passérdags. Den finmaskiga silen plockades fram och hela den saliga soppan silades innan den hälldes tillbaka i sin soppgryta.
För att få lite substans i soppan behövde den så klart redas. Vetemjöl och mjölk blandades väl så att inga klumpar fanns kvar och hälldes i den heta soppan som fick koka upp.
Grädden tillsattes och soppan fick sjuda i 15-20 minuter så att gräddsmaken satte sig ordentligt. Det är numer allmänt känt att grädde behöver koka/sjuda ett tag för att få fram sin sötma och riktiga "matsmak". De naturliga smakerna talar för sig själv i denna ingredienskombination men smaka av hela tiden och tillsätt eventuellt lite salt om detta skulle behövas.
Denna saliga soppa serverades med knaperstekt bacon och en rustik surdegsbaguette med lite vitlök och smör på som gratinerats i ugnen.
Enkelheten och de naturliga smakerna får här tala för sig själva och skriver in sig på 9 monstruösa gjutjärnsgrytor av 10 möjliga.
Lämna gärna en kommentar nedan.
Skicka en kommentar