/*alt='' class='fade' */

Makrill i tomatsås...

Denna enligt mig delikatess har många namn från de som hatar den. För visst är det så att antingen älskar eller så hatar en den. Det är så klart den mytomspunna makrillen i tomatsås som kan köpas på konserv. Redan tidigt i livet blev jag introducerad till denna fantastiska smakupplevelse då farmor bredde ut burkens innehåll på en knäckemacka och bad mig att inte slabba då det luktade så illa. Det gör det, det luktar inte gott men det smakar himelskt.

Härom dagen när jag stod på jobbet och tryckte i mig en burk av denna delikatess fick jag minsann den verbala örfilen att "Det där var inte mat från grunden!". -Va (h)falls, det har han ju rätt i och dagen därpå när jag hade tinat de makrillbitar som låg i frysen efter sensommarens makrillfiske så hade jag snart min egenkokta marill i tomatsås.

Recept, makrill i tomatsås som jag gjorde den.
2 Filéade makrillar
1 burk ekologiska hela tomater
Salt
Färskmalen svartpeppar
Muscovadosocker

Makrillen som hade fått tina långsamt i kylen över natten slängdes upp på skärbrädan och en välslipad kniv gick igenom ena sidan och skapade den första filén. Efter fyra filér och lite obehagliga svordomar var det dags att dra igång tomatsåsen.
Då det inte är säsong för tomater så får tomater på burk fungera. Jag tycker att Kung markattas hela tomater på burk fungerar bra mycket bättre än krossade tomater på tetra av annat märke. Av någon anledning upplever jag en bismak från dem så jag håller mig till burkarna.
Tomaterna hackades upp grovt och eventuella kvistar plockades bort.
I med allt i en kastrull och lät det koka upp. Smakade av med salt, peppar och socker till jag var nöjd och jag tyckte det smakade ungefär som makrill i burk gör.
Filéerna skars upp i lagom bitar och fick koka med några minuter till den var genomkokt. Resultatet var inte riktigt som en burk men det är nog svårt att imitera smakerna från råvaror som varit instängda under en längre period.

Dagen efter när makrillen stått i en burk i kylen så var smaken helt perfekt och den var bara att slänga upp på en knäckemacka och sedan tänka sig tillbaka till farmors kök med den brunrandiga vävda plastmattan i köket och ljudet från en konserv som öppnades.

Nästa säsong för makrill blir det mer sådant här och då blir det att göra tomatsåsen av färska sommartomater.
Det här enkla tips och vardagsrecept vill jag tilldela 8 monstruösa gjutjärnsgrytor av 10 möjliga just på grund av enkelheten och för att det är ett så jäkla enkelt sätt att få njuta lite.

2 Kommentar(er)

Lotta 12 februari 2012 kl. 12:35

Det är många som gillar just burkvarianten på en knäckemacka. Jag hör inte till den skaran dessvärre... Ambitiöst att göra det själv måste jag säga!

Helena 12 februari 2012 kl. 15:26

På ett rikligt smörat knäcke, ett glas kall mjölk och en bit gurka vid sidan av. Eller bara rakt ur burken när andan faller på. Grymt gott!