/*alt='' class='fade' */

Fiskgryta, inspirerad av thai...

Äntligen börjar saker falla på plats efter helgernas bravader. Det tog sitt lilla tag innan jag kom i fas efter nyårshelgen som var. Sjukt bra helg med galna upptåg, mycket mat och fantastiska vänner. Det klockrena temat "knytis-tapas" var fabulöst bra och genererade mängder med smakrik mat från oss och våra vänner. Matkoman låg som ett orosmoln i midjehöjd ungefär 15 minuter efter första matintaget. Otroligt gott och ett tema jag gärna rekommenderar om det vankas festligheter.

Bland alla godsaker fanns det köttbullar i tomatsås, aoili, tonfiskröra, potatisgratäng, vegetarisk paj och bulgursallad, kycklingspett, tunnbrödsrullar toppade med rom, västerbottenpaj, parmaskinkrullar med pepparrotscreme och dadlar, oliver, gazpacho, baconlindade dadlar, sallader och bröd i mängder. Det är säkert något jag glömt men tallrikarna vägde kilon när vi gick till bords och laddade inför den kommande matkoman.

Idag var jag äntligen människa nog för att vilja tillreda en rätt från grunden. Fisk ville vi ha och jag tänkte bolla runt lite med klassiska thaismaker så som kokos och lime.

Recept, fiskgryta 4-6 pers. så som jag gjorde den
8-10 väl mogna tomater
1 lime
600 gram sejfilé eller annan vit fisk med fast kött
2 gula lökar
2 klyftor vitlök
1 färsk röd chili
2-3 dl fiskbuljong
1 burk ekologisk kokosmjölk
5-8 salladslökar
1 dl mandel
300 g färska räkor
Salt
Peppar

4-5 st av tomaterna tvättades och tärnades grovt för att sedan hamna i såskastrullen för att få koka ned till tomatsås. Man kan nog använda krossade tomater på burk också om man vill men då får man stå ut med bismaken från vad det nu kan vara. Omrörning skedde i tomaterna med jämna mellanrum så klart och efter 15-20 minuter hade dessa kokat ned till en konsistens av krossade tomater och dessa ställdes åt sidan.

Lök och vitlök skivades tunt och chilin finhackades. En traktörpanna av modell större hettades upp och en klick smör gjorde sällskap. Lök, vitlök och chili fick fräsa några minuter till löken var mjuk, väldoftande och glansig.
Ingredienser i fiskbuljong. [Klickbar]
Tomatsås, lime och fiskbuljong tillsattes till detta och fick sjuda några minuter. Fiskbuljongen som kom från en tidigare fisksoppa hade tinats i en gryta under tiden som resten tillreddes. Har man inte egen fiskbuljong i frysen som sådana nördar som jag kan man alltid ta en fiskbuljongtärning men får då stå ut med skiten denna innehåller.


Resten av tomaterna tärnades grovt och tillsattes tillsammans med kokosmjölken till grytan och detta fick koka upp ordentligt innan värmen sänktes och det hela fick sjuda på medeltemperatur några minuter.

Under tiden skars fisken ned till "grytbitar" och tillsattes sedan till grytan. Fisken fick ligga 5-6 minuter och jag smakade av med salt och peppar under tiden.

Mandlarna hamnade i en torr stekpanna och fick rosta lätt innan de hackades lite.
Räkorna skalades och lades på hög i väntan på bättre tider.

Fiskgryta
Salladslöken finstrimlades och tillsattes till grytan precis innan servering.

Det hela serverades inte helt oväntat i en djup tallrik med mandel och räkor som topping. För de som gillar ris hade denna gryta fungerat riktigt bra ihop med sådant.

Den här rätten ger jag 6 monstruösa gjutjärnsgrytor av 10 möjliga. Personligen är jag nog mer av den karaktär som uppskattar en gräddig fiskgryta eller soppa. Kanske hade man kunnat tillsätta grädde och grytan hade blivit något helt annat. Det är nog det jag uppskattar med mattillredning, att det inte finns några regler för rätt och fel. Man gör som man vill helt enkelt, helt efter egen smak.

Lämna gärna en kommentar nedan.