Förra veckan som var hade jag min vegetariska vecka för att vidga mina vyer som mattillredare och den här veckan har varit klockrent skitkass gällande mat av olika anledningar. Ren och skär abstinens efter en rejäl köttbit slog mig som en smash av Björn Borgs trärack mot Becker -85.
Saluhallen tog emot med öppna dörrar och jag stegade direkt till min favoritdisk med kött från Tjolöholm och beställde mina köttskivor.
Passade på att handla lite väl utvalda potatisar och diverse grönsaker från en av diskarna innan jag tog den kylkänsliga skrangelvagnen hem till familjen.
Hasselbackspotatis som ju är en klassiker sedan urminnes tider tillbaka och man brukar säga att det är en 70 eller 80-tals klassiker. Beroende på vart man läser och hör så får man olika svar vart ifrån denna utsökta rätt kommer. Wikipedia säger att den "uppfanns" 1955 av en rektor för Hasselbacken på Djurgården men om man kollar klipp på den berömda tuben kan man höra att den "uppfanns" på 1700-talet på ett ställe som heter Hasselbacken. Som vanligt är frågorna många och svaren få.
Hur som helst är detta en rätt som tilltalar mig väldigt mycket och idag gjorde jag den med vitlöksolja vilket var ett trevlig inslag i vardagen.
Recept, Hasselbackspotatis som jag gör den
Mjölig potatis
2-3 klyftor vitlök
Smör
Olivolja
Salt
Började helt burdust med att skiva upp potatisen enligt Hasselbacksmetoden (inte skiva helt igenom). Smör och olja hettades upp i en liten kastrull och en krossad vitlök tillsattes. Vitlöksfettet fick stå och puttra några minuter på svag värme utan att vitlöken tog färg. Tar den färg blir den ofta besk. Det nu vitlöksdoftande fettet hälldes lite över varje potatis och genom att "bläddra" lite över skivorna så kunde jag se till att fettet rann ned i springorna.
Jag såg till att det fanns mer vitlöksolja kvar som jag kund hälla över potatisen precis innan servering.
På med lite salt och sedan in i den vid det här laget 200 grader varma ugnen.
Rödvinssky eller rödvinsreduktion är något av det bästa jag vet och idag gjorde jag en sky på en god Rioja som också hör till mina favoritviner. Enligt många skall man aldrig göra rödvinssky på något vin som man inte vill dricka vilket jag nog kan hålla med om. Gillar man smaken av vinet blir det oftast en god sås.
Recept, rödvinsky som jag gör den.
1 morot
1 skiva bacon
Köttfond
Muscovadosocker
Salt
Färsk timjan
1/2 rödlök
3-4 dl vin
1/2 - 1 dl vatten
Hackad lök, morot och timjan frästes på i en såskastrull toppad med smör i några minuter. Vinet och vattnet tillsattes, lika så några skedar köttfond. (beroende på vad för fond man använder får man använda olika mycket. Jag använde 2-3 msk köttfond som jag kokat ihop). Lät detta sjuda ganska kraftigt i ungefär en kvart och smakade sedan av med mer fond, salt och socker. Jag gillar att improvisera vilket försvårar mitt arbete med att återspegla hur jag gör men här handlar det mycket om att hela tiden smaka av.
Det hela fick sjuda ytterligare några minuter innan jag silade av skyn för att sedan hälla tillbaka den i grytan. Skyn fick stå på lätt värme till det var dags att servera. Faen så gott!
Köttet hade legat framme i rumstemperatur sedan jag kom hem så att det inte var kallt när det skulle hamna i pannan. Jag skulle nog kunna tjöta hål i hövvet om att kött inte skall vara kylskåpskallt när det skall stekas eller grillas. Detta för att köttet "chockas" när det går från kallt till väldigt varmt och vätskan släpper vilket kommer generera ett torrt kött.
På med salt och peppar precis innan det skulle i pannan så att inte saltet låg och drog ur vätskan. Grillpannan började ryka av värmen innan jag lade i rejält med smör och när detta slutat fräsa kunde jag lägga på köttet. Några få minuter på var sida tycker jag är lagom för detta kött då jag vill ha det ganska rosa i kärnan. Det brukar bli lagom när man vänder första gången då man ser röd vätska tränga upp på ovansidan och sedan ta av från pannan när det tränger upp på andra sidan.
Det hela serverades med smörlungad kompott av sugarsnaps, rödlök, stavad morot och körsbärstomater samt ett jäkla mustigt och gott rödvin.
Det här behövdes efter vegovecka och en skitmatvecka. Det smakade som en dans på rosor och jag har ett leende på läpparna när jag skriver detta. Vardagslyx när det är som bäst.
Jag ger denna rätt 8 monstruösa gjutjärnsgrytor av 10 möjliga. De é gött me kött!
5 Kommentar(er)
Mmm... är det ens tillåtet att fresta med en sån här god rätt! Blir hungrig mitt i natten här! :-)
Hamnade här just för att jag ikväll gjort hasselbackare på "mitt sätt" och inser att det tydligen är rätt ovanligt att ha vitlök på. Jag gör ett monstruöst vitlökssmör bara som jag klickar på generöst över potatisen, sen öser jag den ett par gånger med det smälta vitlökssmöret. Hade faktiskt ryggbiff till idag med!
@Tina. Har hört om att använda vitlökssmör men har missat att prova det..får bli nästa gång..verkar sjukt gott
Passade på att laga detta igår när jag var sjuk. Stört gott...och antagligen min mest ambitiösa matlåda någonsin ;)
@Vesper. Kul att höra, tack för att du läser.
Skicka en kommentar