/*alt='' class='fade' */

Enkel pasta med köttfärs...

Nog för att det är en enkelt rätt som kommer till under detta avsnitt men det som gör smakerna är tiden det tar att göra den. Mat som slängs ihop på några minuter får sällan de där djupa smakerna som man får då mat får sjuda under en längre stund om man inte använder kemikalier av något slag.
Igår blev det en pasta med kantareller, köttfärs från Tjolöholm och spagetti.





Recept, enkel pasta som jag gör den
1 stor näve kantareller1 stor gul lök
2 Singel vitlökar
700 gram nötfärs
4 stora väl mogna tomter
1-3 dl mustigt rött vin
Några kvistar färsk timjan
Salt
Färskmalen svartpeppar
Muskotnöt


Då var det dags...Först filéades tomterna. Det vill säga att jag klyftade upp dem på 4, tömde dem på kärnor och skar sedan bort skalen. (Kärnorna sparar jag och mixar med kryddor och olja till en salladsdressing) Det är hyffsat enkelt med en skarp kniv genom att man lägger klyftan med skalet ned och skär sedan så nära skalet som möjligt. Tomaterna skulle skapa lite fyllighet i rätten och är man lite tröttare än jag en sådan här dag kan man ta krossade tomater och sila av lite av vätskan. Själv tycker jag att det blir någon kemisk bismak av tomater på burk eller tetra så dessa undviker jag. Det är också intressant hur tomater i förpackning får så röd färg?

Löken skalades med illvilja och tårar i ögonen för att sedan finhackas. Vitlöken skalades likaså och krossades sedan obarmhärtigt mellan skärbrädan och knivbladet och hackades snabbt igenom. Jag föredrar att förbereda ganska så mycket innan jag sätter igång vid spisen så slipper man känna pressen att man missar något i värmen.

Löksorterna, kantarellerna och timjan slängdes i en het panna tillsammans med smör och fick småfräsa på mellanvärme 5-10 minuter så att löken blev glasig och aromatisk. Köttfärsen tillsattes och fick bryna till den fått färg rakt igenom. Tomaterna som legat bredvid och jollrat fick vara med i färs och lökgemenskapen. Detta fick nu sjuda några minuter så att tomaterna började släppa vätska. Salt och peppar tillsattes samt några delar vin. Detta fick nu stå för sig själv ett tag och sjuda så att nästan all vätska hade reducerats. Smakade av med jämna mellanrum med salt, peppar, muskot och vin.

Det som är tacksamt med en sådan här rätt är att de genuina råvarorna sätter smakerna och man hjälper dem endast lite på traven med salt och peppar.

Spagettin kokades med några skvättar olivolja i vattnet. Detta för att pastan skall bli lite smidigare samt att oljan tar bort ytspänningen som i sin tur förhindrar att vattnet kokar över.
Pastan kokades inte helt klar då den skulle blandas med köttfärsen.

Köttfärsen hade reducerats ned till en nivå som tilltalade mig och spagettin var lite mer än al dente. En fusion mellan pasta och köttfärs gjordes och allt rördes ihop medan grytan stod på plattan för att inte tappa värme. Några minuter senare var pastan klar och det var bara avsmakning kvar.

Enkelt gott och framför allt gott. Den här rätten ger jag 7 monstruösa gjutjärnsgrytor av 10 möjliga. Precis som nämnts i inledningen så handlar det om tid. All mat blir bättre med tid och kärlek.

Lämna gärna en kommentar nedan.