/*alt='' class='fade' */

Pepparkakor...

Jag kan inte påstå att jag är nåt för bakning direkt men det skulle kännas konstigt att driva blogg om mat från grunden i dessa tider och inte göra pepparkakor. Det berömda internet lös med sin närvaro och i skenet från skärmen gjorde jag lite eftersökningar om pepparkaksdeg. Något som slår mig är att jag inte hittar några recept som innehåller peppar så det fick det bli ändring på. Jag hade även lite mucovadsocker, vanlij och pommeranskal i för att få en ytterligare fylligare smak. 



Recept på pepparkakor med ytterst lite sting i.
150 g ekologiskt smör
2 dl strösocker
1/2 dl muscovadosocker
1/2 dl sirap
1 dl vatten
1 1/2 msk torkad mald ingefära
1 msk torkad mald kanel
1/2 msk torkad mald nejlika
1 tsk kardemumma
1 tsk mortlad pommeranskal
1/2 vaniljstång
1/2 tsk bikarbonat
Några varv på svartpepparkvarnen
7 1/2 dl vetemjöl

Sirap, socker och smör rördes till en smidig smet med varierad koncentration.
Mjöl och bikarbonat blandades väl innan alla kryddor utom vaniljen tillsattes och allt blandades ihop. Vattnet gjorde mjölblandningen sällskap och det rördes ihop så gott det gick.
Mjölblandningen tillsattes lite i taget till sirapssmeten medan tonerna av sambons skönsång pågick någonstans i bakgrunden.
När smeten blivit en deg tillsattes fröna från vaniljstången. Knådad likt en däckad raggare på festival ställdes den in i kylen och fick stå över natten för att mogna.

Ugnen på 225 grader och mjöl på bänken. Kavel och aggression plattade ut degen innan klassiska hjärtan penetrerade degen. Upp på plåt och in i ugnen några minuter till rätt färg satt sig. Över på galler för svalning och sedan avsmakning med ett glas kall mjölk. För att lyxa till det skall man enligt mig ha en rejäl klick smör på pepparkakan. Den tackar vi far för!

Lämna gärna en kommentar nedan.