/*alt='' class='fade' */

Klassisk köttsoppa...

God dag Kortedala, Backa och alla andra gnistrande och tokiga matförorter där ute. Igår var det den sedvanliga soppfredagen som stundade och den här gången fick det bli en klassisk köttsoppa på en magiskt fin bit högrev samt en skicklig bit rimmad bog, allt från samma härliga dam bakom disken hos Albert Andersson i saluhallen.
Frågan jag ställde om varför man vakuumförpackar den rimmade bogen besvarades på bred göteborska med att man måste göra så eftersom att det sker en kemisk reaktion från rimmningen och det rimmade köttet missfärgar det köttet andra i disken. Jag hade trott att det hade med någon slags mörningsprocess att göra men ack, ty och tvi så fel jag hade.


Recept, klassisk köttsoppa, 8 pers.
1 kg vacker högrev med ben
300 gram rimmad bog
5 liter vatten
2 stora gula lökar
2 purjolökar, den vita delen
1 bit kålrot
1 liten bit rotselleri
4-5 potatisar
6st morötter
Några kvistar färsk timjan
20-25 vitpepparkorn
Salt
4 torkade lagerblad


Vattnet kokades upp i den stora barnkokarkitteln tillsammans med hyffsat mycket salt, timjan, peppar och den gula löken skuren i klyftor.
Köttet putsades från hinnor och de grövsta fettbitarna men en del fick sitta kvar då det ger smak. Köttet tillsattes till det kokande vattnet och soffläge intogs med en ninjas precision i ungefär en timma.

Köttet var nu mört och fint och lyftes ur med en välpolerad hålslev.
Rotsakerna skars upp i bitar som passade dagsformen och slängdes i grytan och fick koka med i cirkus 20 minuter. Purjon skars i rustika och stabila skivor och lades även den i grytan. Köttet drogs isär i mindre bitar för att sedan läggas tillbaka i grytan.
Allt fick sjuda en stund till och smakades av med salt.





Soppan serverades med grovt bröd, lagrad prästost och ett glas kall mjölk.
Enkelt, gott, värmande och helt klockren mat som sammanförde ännu en soppliga.
Den här rätten ger jag 8 monstruösa gjutjärnsgrytor av 10 möjliga.
Har blivit tvungen att lova att jag skall servera min fisksoppa nästa gång så det väl bäst att lyda.


4 Kommentar(er)

Anonymous 17 januari 2012 kl. 05:20

bra!! ös på!

Anonymous 5 augusti 2012 kl. 11:30

Det här tror jag bestämt jag skall göra i morgon //Rosvall (tack för senast föresten)

Bladh 5 augusti 2012 kl. 14:07

@Rosvall;do it,tänk på att potatisen blir färdig snabbt så här års :-) Tack själv!

Anonymous 2 oktober 2012 kl. 08:07

Mycket god soppa! Har precis lagat en stor kastrull med denna ljuvliga rätt. Den har avnjutits med hårt bröd med ost samt mjölk. Kommer säkerligen smaka ännu bättre imorgon!