/*alt='' class='fade' */

Lammfärsspett med mango, krossad potatis och tomatsalsa...

Morgonandedräkten hänger likt ett orosmoln ovan allas huvud i den fuktiga och kvava bussen. Det är trötta ögon som stirrar tomt rakt ut på ingenting som passerar utanför bussens droppdrypande fönster, är hösten här nu äntligen hinner jag tänka snabbt för mig själv innan bussen bromsar in på min hållplats?

Djupt andetag, frisk luft, utandning, trängsel bland imbecilla människor som inte kan gå åt sidan direkt efter att de stiger av samt folk som skall gå på bussen innan folk har kommit av. Det är ju inte konstigt om folk lider av kronisk irritation och kanske hör jag till en av dem som har en släng av irritation över att folk inte kan bete sig. Helst hade jag velat öppna handen, svinga den hårt och träffa så många kinder som möjligt i ett slag och njuta av de klatchiga ljuden som avges i svingmomentet. Att sedan få äran att se de förvånade ansiktena med sina tilltuffsade miner skulle förmodligen göra hela min dag, eller varför inte hela veckan. Det är kanske tur att man har begränsningar, annars hade säkert länsman varit där och viftat med rött kort för länge sedan.

Dagen till ära bland underliga kufar skulle det ju också lagas lite mat och vad skulle passa bättre med lite chiliheta lammfärsspett och tomatsalsa så här i höstluften?
Gled helt ogenerat in på Saluhallen i sidled, gnisslet från skorna överröstade, alla stannade upp, undrade och fortsatte sedan sina beställningar. Fläsk, nöt, vilt och en och annan flaska glace eller liknande hystades över diskarna, folk var nöjda och hade sina bästa leenden påklistrade. Mitt nummer ropades upp och jag beställde lite lammfärs till spetten samt en flaska av deras finaste olivolja då denna hade sinat hemma hos mig. Tog sats och gled ut genom dörrarna med samma gnissel från skorna och vinkade hej hej.

Potatisen med dess skal sattes för kokning och då dessa var klara hälldes vatten av, ugnen stod på 225 grader och en ugnsfast form med olja ställdes in och hettades upp. Potatisen lades i den nu heta formen och pressades ut till vad vi i folkmun kallar "krossad potatis". Olja från botten penslades över potatisen så att den riktigt krispig yta skulle bildas. Flingsalt och färskmalen svartpeppar ströddes över och formen intog ugnen igen till potatisen var gyllenbrun och fager likt få.
Olja leder värmen väldigt bra vilket resulterar i krispig yta på potatisen.

Recept, lammfärsspett som jag gjorde dem. 4 pers.
800 gram lammfärs
1 liten gul lök
1 Äggula
1 Färsk röd chili
100-200 gram mango
Salt
Peppar
Bladpersilja







Chili och mango finhackades och löken revs fint på sitt järn. Samtliga ingredienser blandades ihop i en bunke, en liten provbiff stektes för att kontrollera sälta och smaken rent generellt. Nöjdheten låg som ett tjockt täcke över köket och smeten knådades upp på spetten, ca 100 gram på varje.

Tomatsalsan som skulle agera sås till denna anrättning kom till genom riktigt fina färska tomater som skollades fria från sina skal, hackades och kokades ihop med diverse smaker.

Recept, tomatsalsa som jag gjorde den. 
5 Tomater
1 gul lök
1-2 klyftor vitlök
1-2 msk tomatpuré
Salt
Peppar
Rökt paprikapulver
Anchochiliflingor
Muscovadsocker
Några droppar mushroom soy för att dämpa färgen något.

Vatten kokades upp och tomater vars skal hade kryssats lätt med kniv tillsattes. Då skalen började släppa togs de upp och lades i iskallt vatten för att svalna. Skalen togs bort och tomaterna hackades ned till mindre beståndsdelar. Löken hackades även denna och fick fräsa en stund i olja tillsammans med den lätt krossade och grovt hackade vitlöken till dessa var mjuka, aromatiska och fantastiska så som bara lök kan bli. Tomaterna tillsattes tillsammans med tomatpurén och det hela fick nu sjuda till tomaterna hade kollapsat och blivit till sås.
Avsmakning med kryddorna gjordes efter behov och ju mer tid som såsen fick på spisen, ju mildare blev syran från tomaterna. Det är väl här som med det mesta annat inom mattilredning att ju mer tid och kärlek som ges till rätterna ju bättre blir det.

Stekpannan hettades upp ordentligt, smör och olja gjorde sällskap och spetten stektes till de var lätt rosa i mitten. Man vill inte gärna ha en torr färs som gnisslar mellan tänderna då man äter.
Persiljan hade finhackats och ströddes över spetten för att ge ett litet lyft till smakerna samt ge ögat något att beundra.
Potatisen var klar i sin bastu och servering var på gång.
Denna rätt kanske tar lite tid då potatisen ska kokas och ugnsrostas, dock är den väldigt enkel och sköter sig mest själv.
Smakerna kom till sin rätt helt klart även om mangon i spetten blev lite "osynlig" och kanske provar jag med äpple eller liknande en annan gång. Dock tillförde den sötma till spetten vilket var väldigt välkommet.
Med facit i hand väljer att tilldela denna klockrena måndagsmiddag 8 monstruösa gjutjärnsgrytor av 10 möjliga.
Nu över till matkoman och allt vad det innebär.
På återseende!

Lämna gärna en kommentar nedan.