"Korvkompott", stekt potatis och morotsstuvning...
Etiketter:
Klassiker /
Korv /
Rotfrukter /
Stuvning /
Veckans recept
Då jag var på besök hos familjen i Småland förra veckan kom rätten "falukorv med stekt potatis och morotstuving" på tal och diskussionerna ifall denna rätt var något som både mannen och kvinnan i huset fått då de var små var i full gång. Jag satt med spända öron och vidöppen mun i full koncentration för att suga åt mig all information jag kunde om denna rätt. Jag kommer så klart ihåg att jag ätit det men det var längesedan som tusan och vad är det egentligen som kan gå fel med smaker som korv, potatis och morot!?
Samtalet kring den galna klassikern kom till sitt slut, dvs vi kom fram till att de båda ätit denna rätt som små vilket faktiskt måste betyda att det är en vida känd rätt eftersom att de båda är uppvuxna på två olika håll om än dock i småland. Jag tillsammans med far och svärmor är helt på det oklara med om denna rätt är typiskt småländsk eller om den har existerat på andra håll i Sverige och världen också? Är du en läsare av denna text och vet med dig att du besitter lite någorlunda kunskap om detta så släng in en kommentar här nedan och berätta vad du vet! :)
För att vidareutveckla denna klassiker tänkte jag direkt på korvdisken som finns hos min evige råvarutillhandahållare, Frölunda Lilla Saluhall som har en uppsjö av delikata korvar att mumsa på. Jag hade testat en del av dem, bland annat Salsiccian med smak av fänkål som blev omskriven i inlägget om grillad karré för ett tag sedan. Istället för endast falukorv tänkte jag mig en "korvkompott" med bland annat en Salisiccia med chili, en Chorizo Atado, en Butifarras* och slutligen en helt magisk Medister** på kalv. Som om inte det var nog tänkte jag trycka till stuvningen med lite pepparrot så att det inte endast var morötter i den.
*- Butifarras (verkar också kunna stavas Botifarra) kommer från det katalonska köket som är en del av Spanien. Korven består av fläskkött och kryddor. Antingen säljs den rå eller torkad.
**- Medister är en korv som påminner väldigt om falukorven men är lite smalare och har något grövre färs. Medister förekommer vanligen i Skåne och Danmark. Vad jag har förstått kommer namnet från tyskans Mett som är "hackat" och svenskan Ister.
Potatisen med sitt sköra och fina sommarskal tvättades noga till en kletig melodi från dagens dos av skränradio. Eftersom potatisen skulle stekas så kokte jag dem inte riktigt klara utan såg till att det fortfarande fanns lite krisp kvar i dem.
Vattnet hälldes av precis som man brukar när man kokar potatis och de hälldes över i en stekpanna som innehöll en rejäl klick smör. Lite salt tillsattes nu vid stekningen eftersom det inte är direkt lönt att göra det när man kokar potatis med skal. Potatisen fick rulla lite lätt fram och tillbaka i sin varma vagga och ta färg och bli klara.
Med ett ostrukturerat men ack så linjärt tänk gjordes det små hål i korvarnas sega skinn. Det här är riktig korv med skin av svintarm så de är lite sega. Utan punktering så är risken att de är "exploderar" i pannan och hett fett skvätter iväg och bränner din lilla armstackare.
Pannan stod på den klassiska medelvärmen och korvarna tillsattes i lite smör och fick steka en bra stund så att de var genomstekta. Eftersom Salsiccian och Butifarras är rått fläskkött så krävs den obehagliga genomsteksbehandlingen.
Korvarna blev klara lite innan stuvningen vilket kanske inte var helt planerat. Ugnen sattes på behagliga 50 grader och korvarna ställdes in för varmhållning medan jag skrek på mig själv att det var jävligt onödigt att färdigställa korven innan stuvningen.
Ingen komplett rätt utan stuvningen...
Recept, morot och pepparrotsstuvning, som jag gjorde den.
5-7 normalstora finfina sommarmorötter
1-2 Schalottenlökar
1-2 msk riven pepparrot
2 msk smör
2-3 msk vetemjöl
3-5 dl standardmjölk
2-3 dl vatten
Salt
Vitpeppar
(Socker)
Morötterna skars i slantar med en monumental kroppshållning som skulle kunna få vilken förstoppad plastrongbärare som helst att bli klen av avundsjuka. Morötter, vatten och lite salt hälldes i en kastrull och fick koka upp och sedan sjuda 5-10 minuter till de började mjukna.
Smöret smältes på låg värme i en helt annan kastrull och den finhackade löken tillsattes. Då löken blivit mjuk, aromatisk och väldoftande tillsattes mjölet. En smet av smör, lök och mjöl bildades och mjölk samt vattnet från morötterna tillsattes. Såsen fick sjuda upp något, hela tiden under omrörning. (om såsen blir för tunn kan man enkelt blanda lite mjöl i kallt vatten och blanda i lite i taget)
Morötterna med sin slantade form och den rivna pepparroten tillsattes nu och det hela smakades av med salt och peppar. Såsen fick stå och sjuda några minuter så att smakerna satte sig ordentligt.
Det finns en del som väljer att även smaka av med lite socker men jag som person tycker inte att detta behövs då det är så mycket sötma från morötterna och löken. Det är dock detta som enligt mig är en del av tjusningen av mattillredning, att själv prova sig fram och experimentera.
Det här är mat i sin enkelhet och det är kanske det som gör det så förbannat bra. En härlig sötma från stuvningen möter sin kärlek i korvens distinkta smaker och det hela blandas ut med en helt neutral potatis. Ja de är nog så jag skulle sammanfatta det hela. Jag uppmanar dig att prova detta så fort du får tid och lust, det är verkligen enkelt, vardagsmässigt och lika gott som det låter.
Det här är en rätt som jag lägger på de sköna poängen av 8 monströsa gjutjärnsgrytor av 10 möjliga. Kanske låter som höga poäng för något så enkelt som detta men det är just det som triggar poängen.
6 Kommentar(er)
Mormor och morfar från Medelpad stuvade ofta morötter, ärter, antingen var för sig eller blandat. Måste definitivt laga det nån gång snart, hade helt glömt det. Och mormors pepparrotskött... mmm. Gick förbi Frölunda Lilla Saluhall idag, måste nog köpa lamm nån dag också.
Så tacksam för allt bra och inspirerande du skriver!
@Tina: Då var det bekräftat att det inte bara är en Småländsk klassiker vilket är kul att höra. :-D
Tack för din kommentar och för att du läser. /H
De stuvade grönsakerna har både mormor och mamma ställt fram på bordet många söndagar... Stuvad färsk vitkål är inte dumt det heller.
Blir vrålhungrig av att se och läsa om det här! Som du säger; korv, potatis och morötter - kan det bli annat än supergott? Gillar vad du gör med morötterna, att de får sällskap av pepparrot!
När jag var liten - i Småland - så åt vi ofta stuvade grönsaker (ärtor och morötter) till bräckt skinka eller stekt falukorv och kokt potatis, jättegott! Stuvad (tärnad) potatis är inte dumt det heller och där passar säkert också lite pepparrotssmak...
@Kajomida; Tack för att du delar med dig och att du läser :-)
@Lotta; Morötterna hade det verkligen bra där ihop med pepparroten :-)
Skicka en kommentar