Jag har inte så svårt att förstå henne då den halvt korpulente herren sitter och skrockar om sina historier om kompisar som går med enorma mängder vinst genom V75 och lägenhetsförsäljningar samt sina blöta tävlingskalsonger.
Det är verkligen klockrent att inleda en dag på ett halvtomt cafe och studera folk och dess sätt att vara och agera.
Vid ett tillfälle reser sig den oaklimatiserade herren på sig som med sina ca: 38 år på nacken och tar sig ogenerat till caféets toalett. Ensam kvar sitter tjejen som ovilligt skruvar på sig och verkar känna sig obekväm i sin sits. Jag ser hur hon greppar sin handväska som om hon tänkte passa på att smita från platsen och aldrig mer dyka upp på samma café i rädsla för att träffa på mr wet-kalsong igen men efter 2 andetag verkar hon ångra sig som om samvetet knackat på axeln och bett henne stanna.
Så fort han satt sig kommer det en ny historia om någon kompis igen och det finns tydligen inte mycket att berätta om sig själv.
Jag får själv lite panik här och orkar inte lyssna mer på skrävlandet och tar mitt pick och pack för att vidare inleda min dag med veckans recept för Frölunda Lilla Saluhall.
Likt en bollhavsbadande och ack så dysfunktionell person gick jag till Frölunda Lilla Saluhall för att prata igenom vad vi skulle bjuda er läsare på denna vecka. Stunden på caféet lyssnandes på Mr. wet hade gett mig svaga hjärnskador som verkade ta ut sin rätt men då Herr ägare nämnde att vi skulle ta en titt på Njurtapp kände jag hur tröttheten försvann ur min urlakade lekamen och energinivån slog i toppen. Hjärnan gick på högvarv och receptet som bjuds på nedan var det min energiknöl kunde spotta fram.
Det är lite intressant här i livet vilka saker och intressen som väcker energi och vilka som tar. Det är kanske något att tänka till en extra gång på så att man väljer rätt och mentalt kan hålla energinivån på en bra nivå och helt enkelt fokusera på sådant man tycker är kul och givande.
Njurtappen, Hanger steak, Slaktarbiff eller Onglet. Kärt barn har många namn brukar det heta och visst är det så i detta fall liksom många andra. Idag kallar jag denna styckdetalj för njurtapp och jag har för mig att den har fått sitt namn för att den har formen av en njure helt enkelt, rätta mig gärna om jag har fel! Njurtappen är placerad vid djurets diafragma, alltså precis i mellangärdet och har som uppgift här i livet att hålla inälvspaketet uppe. Det är väldigt mycket nötsmak på detta kött och det gränsar nästan till lever eller njure i smaken. Till skillnad från många andra styckdetaljer finns det endast en av denna detalj på varje djur istället för de vanliga två och texturen påminner en del om högrev med sina långa grova fibrer.
En njurtapp som tillagas för hårt eller för länge blir seg men om den får en lagom dos tillagning så kommer den vara halvmör och smakrik.
Jag valde som vanligt men också på rekommendation att endast använda salt och peppar som smaksättare. Flingsalt och färskmalen svartpeppar klappades således in i köttet någon halvtimme innan den skulle få en åktur på grillgallret. Jag grillade den under lock direkt ovanför glöden då det är en ganska tunn bit. Temperaturen i grillen låg och pendlade på 125-150 grader och när första bloddroppen syntes på ovansidan vändes den helt om och halt. Då innertemperaturen var 57 grader plockades kvällens middag bort från grillgallret och lades i folie för att vila.
Temperaturen hade stigit till 62 grader efter 10 minuter och då var då jag valde att skära köttet i ganska tunna skivor.
I mitten längs med denna styckdetalj löper en rejäl sena som man helst skär bort. Jag skar längs med denna och fick då ut 2 köttbitar som sedan skivades tvärs emot fibrernas riktning.
Grovt kött och med mycket smak behöver enligt mig ett tillbehör som håller lite sötma så en salsa på rostad majs med lite chilihetta i blev resultatet. Det här en salsa som är inspirerad från ett mexikanskt recept som jag har modifierat lite efter eget tycke och smak. Det är både sötma, hetta och lite lagom med syra i denna blandning och den passar väldans bra med köttets smak.
Recept majssalsa som jag gjorde den.
2-3 dl majskorn
1 rödlök
1-2 klyftor vitlök
1 röd chili
1 röd paprika
1-2 msk brunfarin
2 väl mogna tomater
En stekpanna hettades upp, smör tillsattes och när den ljuva sången av fräsande smör tystnat så tillsattes majskornen som fick rosta lite till doften av popcorn började avges. Finhackad lök, paprika, vitlök och chili tillsattes till den alena majsen och fick fräsa med någon minut. Sockret tillsattes och pannan togs av från värmen medan salsan rördes om.
Tomaterna delades på mitten och kvisten skars bort innan jag pressade ur kärnorna. Resten av tomaterna hackades ned i tärningar med ett burdust våld som skulle kunna få vilken småbarnsförälder som helst att hålla för ögon och öron. Den hackade tomaten tillsattes till salsan som nu kunde blir klar-förklarad.
Ingen måltid utan den tredje smaken brukar det heta, alternativt så är det bara så jag tycker att det skall vara!? För att ge en lite annorlunda textur på rätten tänkte jag att chips på olika rotfrukter skulle kunna vara ett kul och roligt inslag i köttvardagen, och det var det!
![]() |
Rotfruktschips - Potatis, palsternacka, rödbeta och jordärtskocka. |
Rotfrukterna skalades med vanlig rotfruktsskalare och när skalen var borta fortsatte jag "skala" så att jag fick fram tunna skivor/remsor av rotfruktskött.
Alla blivande chips lades ut på hushållspapper och torkades noga så att inte det skulle skvätta för mycket när de lades i oljan.
Oljan hettades upp till 180 grader och några skivor i taget lades i och fick ligga till de började stelna och få en gyllenbrun färg. Snabbt upp med dem på nytt hushållspapper som fick suga upp resterna av olja. Salt ströddes över och man kunde sedan anse dessa som klara.
Tre smaker brukar enligt mig vara lagom på en tallrik för att smaklökarna verkligen skall uppskatta det som ligger på den. När det tillkommer fler smaker tror jag att hjärnan till slut har svårt att sortera ut alla smaker men det är vad jag tror. Om man tillreder de få smakerna som skall ingå i rätten med mycket kärlek så är de tre smakerna garanterat tillräckligt för att reta sinnena och man kommer från bordet med ett leende på läpparna.
Jag vill rekommendera alla köttälskare att prova njurtappen vid något tillfälle, den är fantastisk i sitt sätt att smaka. Den är inte mör som en ryggbiff men vem gillar inte att tugga lite på en go' köttbit?
Det här receptet tilldelar jag efter moget övervägande 8 monstruösa gjutjärnsgrytor av 10 möjliga med motiveringen; Enkelhet, enkelhet och en jävla god smak!
Hitta receptet i sin enkelhet på Frölunda Lilla Saluhalls facebooksida. Väljer du att gilla denna sida får du automatiskt notifiering då något nytt händer i den gastronomiska världen borta på FLS.
Lämna gärna en kommentar nedan.
Skicka en kommentar